Pirkanmaan hyvinvointialue

Aluevaltuusto tarkensi palveluverkon päätösvaltaa ja antoi aloiteoikeuden kokouksiinsa kaikille vaikuttamistoimielimille

Jaa

Pirkanmaan aluevaltuusto hyväksyi maanantaina muutoksia hyvinvointialueen hallintosääntöön. Muutoksilla lisättiin aluevaltuuston mahdollisuuksia osallistua palveluverkon kehittämiseen ja annettiin kaikille vaikuttamistoimielimille oikeus tehdä valtuustoaloitteita.

Aluevaltuusto päättää jatkossa strategiaan perustuvan palvelujen verkoston periaatteista, jotka liittyvät palvelutarpeeseen vastaamiseen, palvelujen saatavuuteen ja saavutettavuuteen, henkilöstön riittävyyteen, kustannusten hallintaan sekä tarvittavien investointien mahdollistamiseen.

Lisäksi aluevaltuusto päättää palvelujen verkoston kehittämiseen liittyvistä merkittävistä ohjelmista, kuten ikäihmisten ja vammaisten palveluja koskevista ohjelmista sekä niiden muutoksista. Aluehallitus puolestaan päättää jatkossa muista ohjelmista sekä palvelukohtaisista palveluverkkosuunnitelmista aluevaltuuston käymän lähetekeskustelun pohjalta kuultuaan asianmukaisia jaostoja, valiokuntia ja vaikuttamistoimielimiä aiheesta.

Aluevaltuusto hyväksyi yksimielisesti ponnen, jonka mukaan aluevaltuusto haluaa vahvistaa poliittisen päätöksenteon vaikuttavuutta demokratiakyselyn tulosten pohjalta. Aluevaltuusto edellyttää, että poliittiset ryhmät ovat keskeisesti mukana asian valmistelussa heti maaliskuun alusta. Niin ikään hyvinvointialueen strategiapäätöksen ja sen toimeenpano-ohjelman välistä yhteyttä on tarkasteltava poliittisen päätöksenteon ja aluevaltuuston roolin näkökulmasta. Myös hyvinvointialueen järjestämisvastuuta ja periaatteita on tarkasteltava aluevaltuuston roolin osalta. Lisäksi aluevaltuusto edellyttää, että demokratiakyselyn pohjalta tapahtuva valmistelu on pääosin tehty syyskuun loppuun mennessä.

Hallintosääntöön lisättiin aluevaltuustossa myös kaikkien vaikuttamistoimielinten oikeus tehdä kirjallisia aloitteita aluevaltuuston kokouksissa. Nuorisovaltuuston, vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston aloitteet käsitellään samassa järjestyksessä kuin aluevaltuutettujen jättämät valtuustoaloitteet.

Hyvinvointisuunnitelmasta tukea terveyteen ja turvallisuuteen

Aluevaltuusto hyväksyi hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman vuosille 2023–2026 sekä muut lakisääteiset alueelliset hyvinvointisuunnitelmat.

Hyvinvointisuunnitelmassa linjataan monia hyvinvoinnin edistämisen tavoitteita ja toimia koko Pirkanmaan alueelle. Painopisteiksi on valittu liikkuminen, mielenterveys, arjen turvallisuus ja osallistuminen sekä yksilöllisten hyvinvointia edistävien valintojen tukeminen.

Käytännössä hyvinvointia edistäviä yksilöllisiä valintoja tuetaan muun muassa erilaisilla palvelukanavilla sekä kehittämällä matalan kynnyksen digitaalista elintapaohjausta. Hyvinvoinnin riskitekijöihin aiotaan puuttua entistä varhaisemmassa vaiheessa. Suunnitelmissa on esimerkiksi elintapaohjausvalmentaja, joka tukee riskitekijöihin puuttumista. Hyvinvointialue tukee myös liikuntaneuvontaa ja kulttuurityötä omissa palveluissaan. Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tuetaan muun muassa tiiviimmällä järjestöyhteistyöllä. Hyvinvointialueelle valmistellaan niin ikään väkivallan ehkäisyn suunnitelma ja yhteistyörakenteet.

Yhteyshenkilöt

Aluevaltuuston puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi

Puh:040 8063691

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Henkilöstön suositteluhalukkuus parani Pirkanmaan hyvinvointialueen Fiilismittari-kyselyssä15.7.2024 11:21:54 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialue mittaa työntekijäkokemusta ja henkilöstön suositteluhalukkuutta Fiilismittari-kyselyllä neljä kertaa vuodessa. Vuoden toisessa kyselyssä Fiilismittarin suositteluarvoksi muodostui -5, kun se aiemmassa kyselyssä oli -10. Turvallisuuden kokemus on edelleen korkealla, ja yksiköiden koetaan olevan turvallisia myös asiakkaille ja potilaille.

Tutkimus Taysissa: Mitä vakava vamma maksaa ja miten se vaikuttaa potilaan elämänlaatuun?5.7.2024 12:39:39 EEST | Tiedote

Yli puolet vakavasti loukkaantuneista potilaista kärsii erilaisista kivuista vuoden kuluttua vamman jälkeen, mutta ahdistuksen kokemukseen loukkaantuminen ei näytä pidemmän päälle vaikuttavan. Hintalappu loukkaantumiselle on tyypillisesti kymmeniä tuhansia euroja, ja pieni porukka hyvin kallishoitoisia potilaita vastaa isosta osasta kustannuksia. Muun muassa tämä kävi ilmi Taysin apulaisylilääkärin Antti Riuttasen vakavasti loukkaantuneiden potilaiden tutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye