Ihmiskaupan uhrien määrä Suomessa edelleen korkea – pakkotyö yleisin hyväksikäytön muoto
Vuonna 2023 Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmään kirjattiin 510 uutta hakemusta, mikä on hieman edellisvuotta enemmän. Auttamisjärjestelmän piiriin hyväksyttiin 326 uutta ihmiskaupan uhria, joista hieman yli puolet oli naisia ja tyttöjä.
Pääosa eli 64 % kaikista vuoden 2023 hyväksikäyttötapauksista oli tapahtunut Suomessa. Pakkotyö oli yleisin ihmiskaupan muoto. Asiakkaat edustivat 35 kansalaisuutta. Pakkotyön aloista esiin nousivat luonnontuotteiden poiminta (32 %), marjatilat (24 %), ravintola-ala (13 %), siivous (11 %), hyvinvointi (4 %) sekä puutarha-ala (4 %).
Työhön liittyvä hyväksikäyttö rikkoo suomalaista työlainsäädäntöä ja kansallisia lakeja, kuten rikoslakia. Se on aina myös talousrikollisuutta.
”Työntekijöiden hyväksikäytöllä pyritään taloudelliseen hyötyyn. Se vääristää kilpailua antamalla aiheetonta etua yrityksille, jotka käyttävät hyväkseen heikommassa asemassa olevia henkilöitä. Sen torjumisella on suuri yhteiskunnallinen ja taloudellinen merkitys. Auttamisjärjestelmä edistää omalla toiminnallaan rikosten torjuntaa ja auttaa rikoksen uhreiksi joutuneita”, kertoo Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän apulaisjohtaja Katri Lyijynen.
Pakkotyössä työntekijällä ei ole tavanomaisia oikeuksia kieltäytyä tehtävistä ja uhri on haavoittuvassa asemassa.
”Työnantajan ja työntekijän välillä voi olla velkasuhde, henkilöä voidaan uhkailla väkivallalla, karkotuksella tai ilmiannolla viranomaisille. Myös uhrin vapautta voidaan rajoittaa. Usein uhria on erehdytetty työsuhteen laadun osalta”, kuvailee Katri Lyijynen. ”Myös palkanmaksussa on yleensä epäselvyyksiä.”
Vuoden lopussa Auttamisjärjestelmässä oli yhteensä 1563 henkilöä, joista tunnistettuja uhreja oli 1287 ja heidän alaikäisiä lapsiaan 276. Lapsia uhrien joukossa oli 19. Noin 60 % ihmiskaupan uhreista oli naisia. Kaikista Auttamisjärjestelmässä olevista asiakkaista lähes puolet (48 %) on pakkotyön uhreja. Lähes yhtä paljon yhteensä on joko seksuaalisen hyväksikäytön (26 %) tai pakkoavioliiton (20 %) uhreja. Muita hyväksikäytön muotoja on tunnistettu vähemmän.
Ihmiskaupan vastainen työ on yhteiskunnallisesti merkittävää toimintaa. Ihmiskauppa on piilorikollisuutta, jonka paljastaminen auttaa yhteiskuntaa laajalti. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän säännöllinen ja jatkuva koulutustyö sidosryhmille, järjestöille ja alan toimijoille on lisännyt tietoisuutta, edistänyt tapausten ilmituloa ja helpottanut uhrien tunnistamista.
Vuoden 2023 tilastot on esitetty ihmiskauppa.fi-sivulla.
Vuodesta 2006 toiminut Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on ihmiskaupan vastaisen työn kansallinen osaamiskeskus ja asiantuntijaviranomainen. Sen toiminnasta vastaa Joutsenon vastaanottokeskus, joka on osa Maahanmuuttovirastoa. Auttamisjärjestelmän tehtävä on auttaa ihmiskaupan uhriksi joutuneita henkilöitä ja heidän alaikäisiä lapsiaan sekä ihmiskaupparikoksen tutkinnassa avustavia henkilöitä. Se auttaa yhdenvertaisesti sekä suomalaisia että ulkomaalaisia ihmiskaupan uhreja. Auttamisjärjestelmä ylläpitää valtakunnallista ihmiskauppa.fi -sivustoa sekä 24/7 päivystävää infopuhelinta numerossa 02954 63 177.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Terhi Tafari, Projektipäällikkö, tiiminvetäjä, Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä, 02954 63240, terhi.tafari@migri.fi
Katri Lyijynen, Apulaisjohtaja, Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä, 02954 63223, katri.lyijynen@migri.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto
Competitive tendering procedure for IT services related to immigration matters completed6.9.2024 12:01:19 EEST | Press release
The Finnish Immigration Service has now completed the competitive tendering procedure for procurement of specialist services for the maintenance and development of the agency’s information resources and services and the digital case management system for immigration matters (UMA).
Migrationsverkets konkurrensutsättning av IT-tjänster för utlänningsärenden är klar6.9.2024 12:00:51 EEST | Tiedote
Migrationsverket har slutfört konkurrensutsättningen för att anskaffa sakkunnigtjänster för förvaltning och utveckling av ärendehanteringssystemet för utlänningsärenden (UMA) samt datalagret och tjänsterna med anknytning till utlänningsärenden.
Maahanmuuttoviraston ulkomaalaisasioiden IT-palveluiden kilpailutus on valmistunut6.9.2024 12:00:04 EEST | Tiedote
Maahanmuuttovirasto on saanut päätökseen kilpailutuksen, jossa hankitaan asiantuntijapalveluita ulkomaalaisasioiden asiankäsittelyjärjestelmän (UMA), tietovarannon ja palvelujen ylläpitoa ja kehitystä varten.
New border procedure introduced on 1 September 20242.9.2024 10:05:26 EEST | Press release
The legislative amendments that introduce a new border procedure have now entered into force. The amendments also include new grounds for using an accelerated procedure to process asylum applications at the Finnish Immigration Service. The amendments concern the Aliens Act, and they are not connected with the border security act that was adopted on 16 July 2024.
Gränsförfarandet har införts den 1 september 20242.9.2024 10:04:32 EEST | Tiedote
Lagändringarna som gäller gränsförfarandet är nu i kraft. I lagen trädde samtidigt i kraft nya grunder på vilka Migrationsverket kan behandla asylansökningar vid påskyndat förfarande. De nya bestämmelserna trädde i kraft i utlänningslagen, och de anknyter inte till gränslagen som stadfästes den 16 juli 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme