Pohjois-Savon ELY-keskus

Saimaalla kielletään pinta- ja välivesiverkkoja vaelluskalojen suojelemiseksi

Jaa

Pinta- ja välivesiverkot kielletään useilla kalatalousalueilla, ja alimmat pyyntimitat nousevat. Rajoitukset koskevat myös järvilohen vaellusreittejä. Rajoitusten tavoitteena on vähentää vaelluskalojen sivusaaliskuolleisuutta ja edistää kestävää kalastusta Saimaalla.

Saimaalla kielletään kohojen avulla pintaan tai väliveteen laskettavat verkot, muikkuverkkoja lukuun ottamatta. Rajoitus tulee voimaan 1.3.2024 ja koskee Heinävedenreitin, Haukiveden, Puumalan ja Mikkeli-Luonteri kalatalousalueen vesiä. Pihlajaveden kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelman mukaisia rajoituksia asetetaan voimaan myöhemmin, koska suunnitelma on vasta hyväksymisvaiheessa. Yöveden ja Suur-Saimaan välisessä Hampunsalmessa kielletään verkkokalastus ympärivuotisesti vaelluskalojen suojelemiseksi. Vaelluskapeikkojen ja lisääntymisalueiden rajoituksista sekä Saimaannieriän suojelemiseksi asetettavista rajoituksista tiedotetaan myöhemmin keväällä.   

Saimaalla saimaannorpan pesimäalueilla on kielletty ympärivuotisesti riimu- ja vahvalankaiset verkot sekä pitkäsiima ja kalatäkyiset koukkupyydykset. Lisäksi verkkokalastus on kiellettyä 15.4–30.6 ja muikkuverkot 15.4–20.6 välisenä aikana. Näiden lisäksi Paasselän ja Haukiveden välisellä järvilohen vaelluspoikasten liikkumisreitillä kielletään muikkuverkot 15.7 saakka.

Rajoitukset perustuvat kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmiin ja niistä annettuihin lausuntoihin, ne asetettiin voimaan Pohjois-Savon ELY-keskuksen päätöksellä. Päätöksissä on otettu huomioon Saimaan järvilohen ja taimenen erittäin heikko tilanne, minkä vuoksi kalastuksen sivusaaliskuolleisuuden vähentäminen on nyt erityisen tärkeää. Rajoitukset tulevat voimaan 1.3.2024 ja ovat voimassa alueesta riippuen jopa vuoden 2032 loppuun. Viranomaisten asettamat kalastusrajoitukset näkyvät maa- ja metsätalousministeriön kalastusrajoitus – palvelussa.

-Kalastusrajoitukset ovat yksi keino vähentää vaelluskalojen sivusaaliskuolleisuutta ja parantaa niiden lisääntymismahdollisuuksia. Toivomme, että kalastajat ymmärtävät rajoitusten tärkeyden ja noudattavat niitä. Samalla haluamme edistää kestävää kalastusta Saimaalla, toteaa Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtava kalatalousasiantuntija Teemu Hentinen.

Alimmat pyyntimitat nousevat ja syvännekalastusta rajoitetaan

Kalatalousalueet rajoittavat samalla myös syvännealueiden kalastusta vaelluskalojen sivusaaliskuolleisuuden vähentämiseksi sekä kuhan kestävän kalastuksen edistämiseksi ja kalakannan tuottavuuden turvaamiseksi. Yleisesti syvännekalastuksessa kielletään 22–54 mm verkot, mutta aluekohtaiset rajoitukset löytyvät www.kalastusrajoitus.fi –palvelusta.

Kuhan kestävää kalastusta edistetään ja yhteensovitetaan nostamalla alinta sallittua pyyntimittaa ja syvänneverkkojen solmuväliä säätelemällä. Kuhan pyyntimitta nousee 42 cm:stä 45 cm:iin Kyyvedellä sekä Mäntyharju-Vuohijärven, Puulan, Mikkeli-Luonterin ja Heinävedenreitin kalatalousalueilla. Puulan kalatalousalueella rasvaeväleikatun taimenen alin pyyntimitta nousee 55 cm:iin. Heinävedenreitin kalatalousalueella rasvaeväleikatun taimenen alin pyyntimitta nousee 60 cm:iin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kalatalousasiantuntija Tero Nieminen p. 0295 026 035, tero.nieminen@ely-keskus.fi
Johtava kalatalousasiantuntija Teemu Hentinen p. 0295 024 037, teemu.hentinen@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 28.3.202428.3.2024 10:49:04 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,00. Taso on 8 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on pysynyt muuttumattomana viimeisen kuukauden. Lisäjuoksutus Konnuksen tulvakanavasta on aloitettu 13.3 ja nyt tapahtuu vaiheittainen juoksutuksen aloittaminen Naapuskosken padosta. Tarkoituksena on lisätä juoksutusta vähitellen siinä tahdissa, että Kallaveden pinta pysyy nykyisellä tasolla mahdollisimman pitkään. Iisalmen reitillä juoksutukset ovat pieniä ja vedenpinnat silti kesäkorkeuksissa. Lyhyet lämpimät jaksot eivät ole vielä saaneet vesiä liikkeelle vesistöihin asti. Nyt alkavaksi ennustettu lämpöaalto todennäköisesti saa vedet liikkeelle ja juoksutukset lisääntyvät jo viikonvaihteessa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin vedenpinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta Vuotjärven vedenpinta ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvossa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä ylemmällä tasolla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 38 cm yli ajankohdan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye