Laaja selvitys nuorten masennuksen hoidosta alkaa Limingan yläkouluista
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kerää vuoden 2024 aikana laajan aineiston, jolla selvitetään, kuinka moni nuori on masentunut ja kuinka moni masentuneista toivoo ja saa apua. Tavoitteena on parantaa nuorten masennuksen hoitoa Suomessa.

Tutkimuksen tiedonkeruu alkaa helmi-maaliskuussa liminkalaisissa Tupoksen ja Liminganlahden kouluissa. Nuorten mahdollisia masennusoireita ja heidän hakemaansa ja saamaansa apua seurataan kyselyillä 6–12 kuukauden ajan.
Nuorten masennukseen annettavaa apua on pyritty viime vuosina parantamaan ottamalla käyttöön uusi masennuksen ehkäisyn ja hoidon menetelmä, vuorovaikutusohjanta (IPC-N). Kyseessä on 3–6 kerran terapeuttinen menetelmä, jossa käsitellään ihmissuhteita ja elämäntapahtumia keskustelun ja harjoitusten avulla.
Koulutuksen on Suomessa aloittanut tai suorittanut jo noin 2000 nuorten arkiympäristöissä työskentelevää ammattilaista, esimerkiksi koulukuraattoreja, -psykologeja ja -terveydenhoitajia. Tutkimuksessa selvitetään, mikä vuorovaikutusohjannasta saatava hyöty nuorelle on verrattuna tavanomaiseen hoitoon.
Limingassa kokemusta vuorovaikutusohjannasta
Limingan koulujen opiskeluhuollossa työskentelee noin kymmenen vuorovaikutusohjantaan koulutettua asiantuntijaa, ja menetelmä on ollut kouluilla käytössä muutaman vuoden.
– Vuorovaikutusohjannassa työskentely on tavoitteellista ja konkreettista. Nuoren kanssa voidaan esimerkiksi päättää, että harjoitellaan ihmissuhdetaitoja. Kun nuori saa tukea riittävän aikaisin, hän saa onnistumisen kokemuksia pienin askelin ja mieliala kohenee, kertoo menetelmään koulutettu kouluterveydenhoitaja Hanna Puranen Limingasta.
Valtakunnallinen tutkimus
Kyselyitä tehdään keväällä 2024 yhteistyössä seitsemän kunnan kanssa Pohjois-Suomen, Itä-Suomen, Sisä-Suomen ja Länsi-Suomen alueella. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista.
Tutkimus on osa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamaa IMAGINE-hanketta, jossa ovat mukana THL ja Itla sekä Helsingin, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistot. Hanke toteuttaa osaltaan kansallista mielenterveysstrategiaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha T. KarvonenOsaamiskeskusjohtajaPsykoosit ja nuorisopsykiatria / OYS Psykiatria
Puh:040 025 4063juha.t.karvonen@pohde.fiPirta KörkköVastuuyksikköpäällikköPohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde / Opiskeluhuolto, Liminka
Puh:050 463 6331pirta.korkko@pohde.fiLinkit
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Nivalan Hopeakodin, Oulun Emiliakodin ja Ylivieskan Kotikartanon toiminnot muuttuvat – Pohteen yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 17.6.19.6.2025 13:15:05 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde järjestelee uudelleen ikäihmisten palveluasumista Nivalassa, Ylivieskassa ja Oulussa. Nivalan Hopeakodin muutos liittyy rakennuksen kuntoon, Oulussa Emiliakodin muutoksen taustalla on sosiaalihuoltolaki ja Ylivieskassa Kotikartanon toimintoja organisoidaan uudelleen. Koska muutoksilla on henkilöstövaikutuksia, Pohde on käynyt henkilöstöjärjestöjen kanssa yhteistoimintaneuvottelut 6.5.-17.6.2025.
Perhe- ja sosiaalipalvelujen ja OYS Psykiatrian toimialueen rakennetta selkeytetään – yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 10.6.202519.6.2025 11:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde valmistelee muutoksia perhe- ja sosiaalipalvelujen ja OYS Psykiatrian toimialueelle. Talousarvioon perustuvien muutosten tavoitteena on parantaa palvelujen ja henkilöstön saatavuutta, selkeyttää toimintatapoja sekä yhdenmukaistaa palvelujen järjestämistä. Muutoksiin liittyvät yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 10.6.
Oulaskankaan psykiatrisen osaston toiminta muuttuu – avohoito vahvistuu alueella19.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella vahvistetaan perustason mielenterveyspalveluja, jotta yhä useampi asiakas saisi tarvitsemansa hoidon oikeaan aikaan. Tehostettu avohoito alkaa Pohteen eteläisellä alueella maanantaina 23.6.2025, kun Oulaskankaan sairaalan psykiatrisen avohoito-osaston toiminta lakkaa.
Moniammatillinen vastaanottomalli tehosti suun terveydenhuoltoa Pohteella18.6.2025 13:56:09 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde otti tammikuussa 2024 käyttöön uuden moniammatillisen vastaanottomallin suun terveydenhuollossa. Kontinkankaan hammashoitolassa toteutetun pilotin tulokset sekä henkilöstön ja potilaiden kokemukset olivat erinomaiset.
Pohteen matkapalvelukeskuksen puhelinnumero vaihtuu: jatkossa kyydit tilataan Tervia Logistiikan omasta palvelunumerosta18.6.2025 09:34:45 EEST | Tiedote
Tervia Logistiikka on vastannut 1.1.2025 alkaen Pohteen sosiaalihuolto- ja vammaispalvelulain mukaisten lakisääteisten kuljetuspalveluiden tilaus- ja välitystoiminnasta. Keskiviikosta 25.6.2025 alkaen kyydit tilataan Tervia Logistiikan matkapalvelukeskuksen uudesta palvelunumerosta. Taustalla on tavoite kehittää asiakaspalvelun laatua ja saavutettavuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme