Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Hailuodon jäätietä ei avata talvikaudella 2023–2024

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Varsinais-Suomen ELY-keskus ovat pitkin kuluvaa talvea tutkineet ja havainnoineet Hailuodon jäätielinjan jääolosuhteita. Kovasta pakkastalvesta huolimatta vallitsevat jääolosuhteet eivät mahdollista Hailuodon jäätien turvallista perustamista ja ylläpitoa kuluvana talvikautena.

Hailuodon jäätietä ylläpitää ELY-keskus ja kunnossapidon toteuttaa hoitourakoitsija. Tienpitäjä ei voi teettää jäätien hoitourakoitsijalla työtä, jonka turvallisuutta ei voida riittävällä tavalla varmistaa eikä riskejä hallita. 

Jään kantavuus määräytyy jään tehollisen paksuuden mukaan. Jääolosuhteet voivat vaihdella Hailuodossa tuulesta, vedenkorkeuden vaihteluista ja lumiolosuhteista johtuen erittäin nopeasti. Jäätien perustamispäätökseen vaikuttaa jään paksuuden seuranta. Lisäksi päätöksenteossa huomioidaan pitkän ajan ennusteet tuulisuudesta, lämpötiloista ja sateista.

Tehtyjen tutkimusten ja havaintojen perusteella on todettu, että:

 • pienin tehollinen jäänvahvuus 12.2.2024 oli 34 cm
  • jäätietä voidaan alkaa perustaa, kun jään tehollinen paksuus jäätielinjalla on vähintään 40 cm 
 • jäässä on tielinjalla railoja
 • jäässä on tielinjalla vähintään kaksikerrosrakenteita, jotka heikentävät jäätä oleellisesti
 • vedenkorkeuden vaihtelut ovat olleet talvikaudella suuria ja niiden seurauksena on syntynyt virtauksia, jotka ovat holvanneet jäätä alhaalta päin ja vesi on ajoittain noussut jään päälle
 • sää lauhtuu ja tuulet voimistuvat kuluvan viikon aikana
 • vuodenaikaan nähden jään tehollinen paksuus on jäätielinjalla heikko 
  • kokemuksen mukaan maaliskuussa jäät eivät enää päivälämpötilan noustessa vahvistu
  • jäätien aukioloaika suhteessa sen perustamis- ja ylläpitokustannuksiin jää lyhyeksi

ELY-keskus on tehtyjen tutkimusten ja havaintojen perusteella tullut siihen lopputulokseen, ettei Hailuodon jäätietä talvikaudella 2023–2024 perusteta. Olosuhteet huomioiden jäätien perustamis- ja ylläpitotyön turvallisuutta ei voida taata.

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Heino Heikkinen, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, p. 0295 038 241
Tieinsinööri Tapani Jaakkola, Varsinais-Suomen ELY-keskus, p. 0295 022 791
sähköposti: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

vaihde 0295 038 000

https://www.ely-keskus.fi/ely-pohjois-pohjanmaa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Siikajoen ja Lamujoen rantasyöpymiä selvitetään ilmakuvauksilla ja maastomittauksilla13.5.2024 09:51:16 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksella on Uljuan tekojärven säännöstelyyn liittyvä rantasyöpymien tarkkailu-, selvittämis-, suojaamis- ja korvausvelvoite. Velvoitteesta on määrätty Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä nro 1533/2023, 28.11.2023 ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätöksessä nro 83/2020, 22.6.2020. Toukokuun 2024 loppupuolella tehdään ilmakuvaus dronella Lamujoen ja Siikajoen rannoille Uljuan voimalaitoksen ja Ruukinkosken pohjapadon välisellä alueella. Ilmakuvauksen tarkoituksena on kartoittaa rantasyöpymien tilannetta koko jokijaksolla. Ilmakuvauksen tekee Mitta Oy. Ilmakuvauksen tuloksia verrataan aiempiin tarkkailutuloksiin ja tilanteesta tehdään yhteenvetoraportti, joka valmistuu vuoden 2024 aikana. Kesäkuussa 2024 tehdään tilakohtaisia maastomittauksia 82 rantatilalla, jotka ovat jättäneet muistutuksen asiasta aluehallintoviraston tai hallinto-oikeuden käsittelyn yhteydessä. Rantatilojen omistajille tiedotetaan mittauksista kirjeitse. Tilakohtaisten selvitysten tar

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen valtatielle 5 Kuusamossa käynnistynyt6.5.2024 10:29:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja Kuusamon kaupunki ovat käynnistäneet jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentamisen valtatien 5 varteen Kuusamossa. Hankealue alkaa noin 4 km Kuusamon keskustaajaman pohjoispuolelta. Alue sijoittuu lähes kokonaisuudessaan valtatien 5 varteen ja pohjoispäässä maantien 18865 varteen. Hanke sisältää valtatien 5 varteen rakennettavan jalankulku- ja pyöräilyväylän, linja-autopysäkkien parantamisen, katu- ja yksityistieyhteydet sekä valtatien 5 alittavan Nissinvaaran alikulkukäytävän. Hankealueen kokonaispituus on 6,7 km. Hankkeen tavoitteena on parantaa alueen liikenneturvallisuutta sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita. Rakennustyöt ovat alkaneet huhtikuussa. Hanke valmistuu syyskuun 2025 lopussa. Urakoitsijana toimii Maarakennus J Päkkilä Oy.

Hailuodon kiinteän yhteyden rakentamisen aikaisiin maa-aineskuljetuksiin liittyvät liikenneturvallisuusratkaisut3.5.2024 14:59:47 EEST | Tiedote

Väyläviraston toteuttaman Hailuodon kiinteän yhteyden rakentamishankkeen maa-aineskuljetukset aloitetaan 6.5.2024. Työn aikaiset maa-aineskuljetukset Riutunkariin lisäävät raskaan liikenteen määrää mm. Hailuodontiellä Oulunsalossa sekä Takalontiellä ja Kuivasjärventiellä/Alakyläntiellä Alakylässä. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus pyrkii vähentämään maa-ainesten ajosta johtuvia vaikutuksia liikenneturvallisuuteen useilla eri ratkaisuilla. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on laatinut yhteistyössä Väyläviraston ja Oulun kaupungin kanssa hankkeen maa-aineskuljetuksiin liittyvän liikenneturvallisuusselvityksen, jonka pohjalta on määritelty kuljetusreitille tehtävät toimenpiteet.

Pohjois-Pohjanmaan tulvat siirtyvät pohjoista kohti3.5.2024 13:36:35 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan tulvat siirtyvät pohjoista kohti. Kiiminkijoessa virtaama kasvaa ja jääpatoriski säilyy edelleen. Oulujoen eteläpuolisten jokien jäät ovat pitkälti sulaneet ja Pyhäjoella odotetaan nyt toista tulvahuippua. Siikajoen, Tyrnävänjoen ja Temmesjoen tulvahuiput pysyvät samalla tasolla tai laskevat. Pattijoella tulvahuippu voi aiheuttaa vahinkoa. Iijoen tulvahuippua odotetaan toukokuun lopussa, vahinkoriski Iijoella on toistaiseksi arvioitu pieneksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye