Tampereen Satakunnankadun kiertoliittymään Akseli Leinosen teos ”Valo joka ei sammu”

Jaa

Satakunnankadun uuteen kiertoliittymään valittiin teos rinnakkaisen luonnostilauksen kautta. Palkintolautakunta valitsi voittajaksi Akseli Leinosen teoksen ”Valo joka ei sammu”. Teos sijoittuu kiertoliittymän keskelle ja koostuu neljästä corten-teräsverhoillusta 11-metrisestä rakenteesta tuoden esille teemoja portista, koskesta ja historiasta.

Kuva liikenneympyrästä, jonka keskellä kohoaa neljä korkeaa silhuettimaista pylvästä.
Havainnekuva Akseli Leinosen teoksesta "Valo joka ei sammu". Akseli Leinonen

Tampereen taidemuseo järjesti syyskuussa avoimen portfoliohaun tavoitteenaan löytää teos Satakunnankadun uuteen kiertoliittymään teemalla ”Tekniikan ja teollisuuden Tampere”. Portfoliohaun pohjalta rinnakkaiseen luonnostilaukseen valittiin Johanna Häiväoja, Akseli Leinonen ja työpari NEON eli Viliina Koivisto ja Mark Nixon. Kolme ansiokasta luonnosta valmistui tammikuun lopulla ja voittajaksi valintatyöryhmä nosti niiden joukosta Akseli Leinosen teoksen. 

Leinosen teos ”Valo joka ei sammu” kohoaa keskelle kiertoliittymää. Satakunnankadulta tarkasteltuna taideteos koostuu kahdesta teräspilarista. Niiden väliin jäävä porttimainen aukko symboloi avointa kaupunkia juhlistaen Tampereen arkkitehtuurin ja teknisen luovuuden voimaa. Teoksessa on myös kaksi muuta elementtiä, jotka esittävät koskea ja naisen siluettia, korostaen luonnon ja asukkaiden merkitystä Tampereen kehityksessä. 

Palkintolautakunta näki teoksen ottavan tilan rohkeasti haltuunsa ja sopivan mittakaavaltaan ympäröivään kaupunkirakenteeseen sekä luovan siihen uuden merkityksellisen rakenteen. Teos on yhtä aikaa monumentaalinen mutta siinä on myös tarvittavaa läpinäkyvyyttä ja keveyttä. Se, että teos näyttäytyy erilaisena eri suunnista katsottuna, koettiin yllätyksellisenä ja kiinnostavana ratkaisuna antaen katsojan mielikuvitukselle mahdollisuuden täyttää teoksen muodostamaa tyhjä tila.  

"Tammerkosken koskimaisema on Tampereen ydin, jonka ympärille koko kaupungin kulttuuri on kasvanut. Se on osa kansallista identiteettiämme ja tärkeä osa teollisen kehityksen historiaa. On kunnia päästä osallistumaan tämän ympäristön ja kotikaupunkini kehittämiseen julkisen taiteen avulla." kertoo Akseli Leinonen

Teoksen rahoitukseen osallistuu viime vuonna 130 vuotta täyttänyt Tampereen Teknillinen Seura, jonka edustajat olivat myös mukana palkintolautakunnassa. 

" Akseli Leinonen on onnistunut taitavasti tiivistämään Tampereen tarinan ja luomaan rohkean, kohti taivasta ja tulevaisuutta kohoavan teoksen. On erittäin hienoa, että Tampereen Teknillinen Seura voi jälleen olla mukana rakentamassa kaupunkikuvaa näin merkittävällä tavalla yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa” kommentoi Tampereen Teknillisen Seuran puheenjohtaja Sanna Nokelainen taiteilija- ja teosvalintaa. 

Tavoitteena on, että teos valmistuu viimeistään keväällä 2025. Taidekoordinaattorina hankkeessa toimii Frei Zimmer Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva liikenneympyrästä, jonka keskellä kohoaa neljä korkeaa silhuettimaista pylvästä.
Havainnekuva Akseli Leinosen teoksesta "Valo joka ei sammu".
Lataa
Silmalasipäinen mies nojaa betoniseinään.
Akseli Leinonen
Lataa

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tove Jansson tunsi olevansa ennen kaikkea maalari – Janssonin elämästä kertova näyttely avautuu Muumimuseossa 20.4.202419.4.2024 15:22:21 EEST | Tiedote

Tove Janssonin syntymäpäivänä 9. elokuuta liputetaan sekä hänen että suomalaisen taiteen kunniaksi. Jansson oli taidemaalari, kuvittaja, pilapiirtäjä, kirjailija ja sarjakuvataiteilija. Etenkin muumihahmot ovat tehneet Janssonista kansainvälisesti tunnetun, mutta Jansson itse tunsi olevansa ennen kaikkea taidemaalari. Taiteilijaelämää-näyttelyn keskiössä on Tove Janssonin monipuolinen, usein muumikuvitusten varjoon jäänyt ura.

Tuula Lehtisen taiteen laaja näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa23.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Tamperelaisen kuvataiteilijan Tuula Lehtisen (s. 1956) ensimmäinen museonäyttely kotikaupungissaan avaa Tampereen taidemuseon remontin jälkeisen näyttelyvuoden yhdessä mediataiteilija Charles Sandisonin näyttelyn kanssa. Tuula Lehtisen yksityisnäyttely on laaja katsaus hänen taiteeseensa 1980-luvulta nykyhetkeen. Lehtinen tunnetaan taidegrafiikastaan, maalauksistaan, posliiniveistoksistaan ja julkisista mosaiikkitöistään. Hän on myös merkittävä kuvataidealan vaikuttaja ja uudistaja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye