Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohde haluaa tarjota lapsille ja nuorille matalan kynnyksen palveluja oikea-aikaisesti

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella aloitetaan kehittämään yhtenäistä lapsibudjetoinnin mallia, jonka avulla voidaan luoda yhdenmukaiset palveluketjut yhdessä kuntien kanssa.

Nuori poika istuu sohvalla hymyillen ja pitää kissaa sylissään
Kuva: Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue

Pohteella on käynnistynyt sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama lapsibudjetoinnin pilotointihanke. Oulun kaupunki, Nivala ja Sievi ovat mukana hankkeessa. Lapsibudjetoinnin kehittäminen osana Pohteen strategista kokonaisuutta -niminen hanke kestää vuoden 2024 loppuun saakka.
Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kehittäminen on nostettu esille Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen työskentelyä ohjaavissa ja sitovissa asiakirjoissa (strategia vuosille 2023–2030, järjestämissuunnitelma 2023–2025, talousarvio 2023 ja taloussuunnitelma 2023–2025).

Tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaan alueen lasten, nuorten ja perheiden palveluissa on eriarvoisuutta ja epätasaisuutta. Lasten ja nuorten pahoinvointi kasvattaa korjaavien ja usein myös taloudellisesti kalliiden palvelujen käyttöä. Siksi Pohjois-Pohjanmaalla halutaan tarjota lapsille ja nuorille palveluja oikea-aikaisesti ja matalalla kynnyksellä. Tätä varten luodaan toimivia palvelukokonaisuuksia ja -ketjuja.

Hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyö sujuvaksi

Nyt käynnistyneessä hankkeessa kehittämiskohteena ovat oppilas- ja opiskeluhuolto osana laajempaa lasten, nuorten ja perheiden palvelukokonaisuutta. Tavoitteena on yhteensovittaa oppivelvollisuusikäisten lasten ja nuorten kouluympäristössä annettavat palvelut, jotka jakaantuvat Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen ja peruskunnan vastuille.

Hankkeessa saatujen kokemusten kautta jatkokehitetään toimintamallia, jonka avulla Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue laajentaa lapsibudjetointia koskettamaan oppilas- ja opiskeluhuollon lisäksi koko muuta lasten ja nuorten palvelukokonaisuutta. Hankkeen avulla pystytään parantamaan lasten hyvinvointia ja lasten oikeuksien toteutumista. Lisäksi pystytään luomaan kunnille tilannekuvaa siitä, mikä vaikutus kuntien palveluilla on hyvinvointialueen palveluihin. Hankkeen myötä kyetään asettamaan lapsilähtöisesti taloudellisia ja toiminnallisia tavoitteita, joissa on huomioitu sekä kunnan että hyvinvointialueen perustehtävät ja vastuut.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye