Vigdis Hjorthin palkitussa romaanissa tytär elää äidin varjossa

Jaa

Vigdis Hjorthin kolmas suomennettu romaani on intensiivinen ja järkyttävä kuvaus nuoruudesta, joka tulee eletyksi yhä uudelleen. Romaani sai yksimielisesti ylistävän vastaanoton Norjassa syksyllä 2023 ja ilmestyy tuoreeltaan Katriina Huttusen loisteliaana suomennoksena. 

Kansi Elina Warsta, kirjailijakuva Agnete Brun
Kansi Elina Warsta, kirjailijakuva Agnete Brun

Vanheneva nainen kävelee pilkkopimeässä metsässä koiransa turvanaan. Pimeässä, aistit avoimina, hänen sisimmässään liikahtaa jokin, jota ei aivan erota. Hän on myös kuusitoistavuotias tyttö. Aikuinen näkee nuoren itsensä, herkästi, hellästi: ensimmäisen suudelman; kömpelön, koomisen ja kipeän ekan kerran; sen, millaista on kun humaltuu juhlissa poikien kanssa; sen, millaista on juosta läpi metsien kevyesti, valmiina mihin vain, millaista on rajaton elämännälkä ja -jano. Taustalla vahtii kuitenkin aina äiti, poissaoleva isä pelkkänä kaikuna jossain kauempana. Äidin painostava kontrollointi ylittää nuoren tytön rajat ja pyrkii nujertamaan hänet. Mutta miksi? Koska kodin seinien sisälle hautautuneena on synkkä salaisuus.

Romaani sai vastikään arvostetun norjalaisten kirjallisuuskriitikkojen jakaman Kritikerprisetin, ja on lisäksi ollut ehdolla kaikkien Norjan suurten kaunokirjallisuuspalkintojen saajaksi viime vuonna.

Otteita arvioista Norjassa:

"Tämä romaani on pieni mestariteos."
– Nettavisen

"Korviahuumaavan intensiivinen... intensiivinen ja vaativa, niin värisyttävä ja jykevä, että välillä sitä on tuskallista lukea."
– Dagbladet

"Järkyttävän hyvä!"
– VG

"Sysää lukijan radalta. Olisin yllättynyt, jos tämä romaani ei jäisi yhdeksi vuoden 2023 kohokohdista."
– Aftenposten

"Vigdis Hjorth kirjoittaa ylittämättömällä voimalla traumoista, totuudesta ja kirjallisuudesta."
– Vårt Land

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Kansi Elina Warsta, kirjailijakuva Agnete Brun
Kansi Elina Warsta, kirjailijakuva Agnete Brun
Lataa
Vigdis Hjorth, kuva Agnete Brun
Vigdis Hjorth, kuva Agnete Brun
Lataa
Vigdis Hjorth, kuva Agnete Brun
Vigdis Hjorth, kuva Agnete Brun
Lataa

Kustantamo S&S

Kustantamo S&S
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

https://kustantamo.sets.fi/

Kustantamo S&S – ystävien kesken S&S – julkaisee laadukasta kauno-, tieto- ja lastenkirjallisuutta. S&S on osa Schildts & Söderströmsiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustantamo S&S

Argentiinalainen kirjallinen sensaatio Camila Sosa Villada Helsinki Litiin toukokuussa16.4.2024 14:15:12 EEST | Tiedote

Camila Sosa Villadan esikoisromaani Yöeläimiä (suom. Emmi Ketonen) kertoo hyljeksitystä transyhteisöstä, joka yhtenä yönä löytää hylätyn poikavauvan puistosta ja ottaa lapsen luokseen asumaan. Kirjan vastaanotto espanjankielisessä maailmassa on ollut sensaatiomainen, ja Sosa Villadan kirjallinen ura on saanut vauhdikkaan lähdön, kun kirjan käännösoikeudet on myyty yli 20:lle kielialueelle. Kirjailija esiintyy Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla lauantaina 25.5.2024.

Ukrainan sota: miten suomalainen reservinupseeri Ralf Sirén pärjäsi vapaaehtoisena ja miten sota muutti häntä?11.4.2024 13:00:00 EEST | Tiedote

Uudessa kirjassa Sotilas nro 13 toimittaja Marcus Lindqvist kertoo vuonna 2022 Ukrainassa sotineen suomalaisen reservinupseeri Ralf Sirénin ja hänen tovereidensa kokemuksista sodassa ja sen jälkeen. Sotaa kuvataan läheltä ja kaaoksen tunne on väistämätön. Sodan raakuus vaikutti Siréniin ja hän kärsii yhä posttraumaattisista oireista. Kukaan ei palaa sodasta muuttumattomana.

Reetta Aallon uusi romaani käy läpi suhdetta Venäjään ja väkivallan kulttuuriin27.3.2024 09:55:00 EET | Tiedote

Venäjällä opiskeluaikoinaan asunut elokuvaohjaaja Reetta Aalto käsitteli ensimmäisessä romaanissaan suomalaisen päähenkilön suhdetta venäläiseen mieheen. Uudessa romaanissa liikutaan samassa mielenmaisemassa, mutta keskiössä on keski-ikäistynyt kertoja, joka joutuu kohtaamaan menneisyyden asenteet ja ihmissuhteet uudessa valossa, kun Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan alkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye