Pellervon taloustutkimus PTT

Kutsu seminaariin 12.3.: Tuuppausten rajat ja mahdollisuudet – miten pehmeitä ohjauskeinoja voi käyttää ilmastopäästöjen vähentämiseksi

Jaa

Tuuppauksiksi kutsutut ohjauskeinot ovat olleet viime vuosina paljon puhuttu mahdollisuus tukea ilmastopäästöjen vähentämistä ja ilmastotavoitteiden saavuttamista. Tutkimushankkeemme CLIMATE NUDGE (Ilmastotuuppaus) on vuodesta 2020 tutkinut tuuppausten toimivuutta ja vaikutuksia työ- ja koulumatkaliikenteessä sekä metsänomistuksessa. Kehitämme myös työkaluja siihen, miten muotoillaan hyvä tuuppaus.

Mitä olemme tähän mennessä saaneet selville? Tervetuloa kevään sidosryhmätilaisuuteemme kuulemaan tuoreinta tutkimustietoa ja havaintoja tuuppausten käytännön toteutuksesta, vaikuttavuudesta ja eettisistä kysymyksistä:

Aika: 12.3.2024 klo 12.00-15.45
Paikka: Hotelli Mestari, Fredrikinkatu 51, Helsinki

Tilaisuus jakautuu kahteen osioon (ks. ohjelma alla), joista ensimmäistä voi seurata myös verkkolähetyksenä, mutta pienryhmäosiot ovat avoinna vain paikallaolijoille. Huom: Mukaan lähitapaamiseen mahtuu 50 ensin ilmoittautunutta. Tilaisuus on maksuton.

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä: https://link.webropol.com/ep/tuuppaus2024

Lähetämme sinulle tarkempaa tietoa järjestelyistä sekä verkkolähetyksen linkin tapahtuman alla.

OHJELMA

12.00-13.00 Lounas, ravintola Mestari

13.00-14.30 Yhteinen osio: Mitä tiedämme nyt tuuppauksista? Lähitilaisuus ja verkkolähetys
– Avauspuheenvuoro, konsortion johtaja Paula Salo, Turun yliopisto
– Kokemuksia liikenteen tuuppauksista, Paula Salo
– Kokemuksia metsän tuuppauksista, tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen, PTT
– Ketä pitäisi tuupata, miten, miksi – tuuppausten etiikka, dosentti Helena Siipi, Turun yliopisto
– Tuuppausten sosiaalinen hyväksyttävyys, erikoistutkija Vuokko Härmä ja erikoistutkija Jukka Sivonen, THL
– Keskustelu

14.30-14.45 Kahvitauko

14.45-15.45 Kaksi erillistä pienryhmäosiota, joissa syvennetään ymmärrystä tuuppausten toteutuksesta ja reunaehdoista. Vain lähitilaisuus.
– Liikenteen tuuppaukset, vetäjä Paula Salo
– Metsän tuuppaukset, vetäjä Olli-Pekka Ruuskanen


CLIMATE NUDGE -konsortioon kuuluvat Turun yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Suomen ympäristökeskus SYKE, Itä-Suomen yliopisto, Pellervon taloustutkimus PTT ja Työterveyslaitos. Tutkimusta rahoittaa Strategisen tutkimuksen neuvosto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saija Järvimäki, hankkeen vuorovaikutusvastaava, THL, 029 524 7632, saija.jarvimaki@thl.fi

Kimmo Mäkilä, viestintäpäällikkö, PTT, 040 358 0222, kimmo.makila@ptt.fi

Tietoja julkaisijasta

Pellervon taloustutkimus PTT on soveltavaa taloustutkimusta ja talousennusteita tekevä riippumaton tutkimuslaitos. Perinteisiä vahvoja tutkimusalueitamme ovat kansantalous, maa- ja elintarviketalous, metsä- ja ympäristötalous sekä asuntomarkkinat. Erityisosaamistamme on talouden ilmiöiden alueellinen tarkastelu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pellervon taloustutkimus PTT

Kuluttajat kannattavat laajasti omavaraisuutta ja ruokaketjun reilua tulonjakoa – mutta yhtä monet eivät halua maksaa niistä lisähintaa12.4.2024 09:56:46 EEST | Tiedote

Ruuan hinnan nopea hinnannousu on muuttanut selvästi kuluttajien osto- ja kulutuskäyttäytymistä, kertoo Pellervon taloustutkimuksen, Luonnonvarakeskuksen ja REINU econin tutkimushankkeessa toteutettu kuluttajakysely. Hinta on kaikissa tuloluokissa tärkein ostopäätökseen vaikuttava tekijä. Ruuan omavaraisuutta puolestaan pidetään yleisesti tärkeänä, joskaan siitä ei olla aivan yhtä innokkaita maksamaan lisähintaa. Valtaosa kuluttajista ei kannata ruuan arvonlisäveron nostoa.

PTT-ennuste: Metsäteollisuuden näkymät kääntymässä kohti parempaa – sahojen pitää vielä odottaa ensi vuoteen10.4.2024 08:54:18 EEST | Tiedote

Metsäteollisuuden suhdannenäkymät kohenevat hieman tänä vuonna, arvioi Pellervon taloustutkimus PTT:n metsäalan ennuste. Sahoja painaa yhä rakentamisen alakulo, sen sijaan sellun, paperin ja kartongin tuotanto ja vienti kasvavat maltillisesti. Rakentamisen elpyminen ja talouden yleinen virkistyminen alkavat lisätä vientiä selvemmin ensi vuoden mittaan. Tämän kevään poliittisten lakkojen lopullinen vaikutus metsäteollisuuden koko vuoden tuotantoon ja vientiin riippuu loppuvuoden kysynnästä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye