Lapin ELY-keskus

Lapissa työttömyys väheni lomautusten lisääntymisestä huolimatta

Jaa

Työttömyyden kehitys jatkui koko maata myönteisempänä ja vain Lapissa työttömiä oli vähemmän kuin vuotta aiemmin lomautusten lisääntymisestä huolimatta.

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli tammikuun lopussa 8 060 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 1 210. Työttömiä oli 110 vähemmän kuin joulukuussa ja 340 vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Työttömien osuus työvoimasta oli tammikuun lopussa Lapissa 10,0 % ja koko maassa 10,9 %.

Naisten työttömyys on kehittynyt miesten työttömyyttä myönteisemmin, mihin vaikuttaa lomautusten kohdentuminen miesvaltaisille aloille rakentamiseen ja teollisuuteen. Naisia oli työttömänä yli 300 vähemmän ja miehiä vain 35 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tammikuussa kokoaikaisesti lomautettujen määrä oli 1 210, mikä oli 220 enemmän kuin viime vuonna.

Avoimia työpaikkoja Lapin alueella yhä runsaasti

Talvimatkailu näkyy vahvasti seutukuntien työllisyydessä. Työttömien osuus työvoimassa alitti 10 % Tunturi-Lapin, Pohjois-Lapin ja Rovaniemen seutukunnissa. Korkein osuus oli Itä-Lapissa. Kuntien välillä on huomattavia eroja työttömyydessä ja sen kehityksessä. Työttömien osuus työvoimasta vaihteli Lapissa kunnittain 6,0 %-14,8 %. Tammikuussa alin osuus oli Kittilässä, korkein Kemissä ja Kemijärvellä.

Positiivista on, että avoimia työpaikkoja on Lapin alueella yhä runsaasti. Tammikuussa TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa 3 870 avointa työpaikkaa. Yli kolmannes avoimista työpaikoista tarjosi työtä palvelu- ja myyntityöntekijöille.

  • Alkuvuoden työvoiman kysynnässä näkyvät myös tulevan kesän kesätyöpaikat, mm. teollisuudessa ja hoivapalveluissa, kertoo TE-toimiston johtaja Tiina Keränen.

Seuraava työllisyyskatsaus (helmikuu 2024) julkaistaan 26.3.2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:
Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye