Helsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kasvuyrityskenttä ajaa osaavan työvoiman maahantuloprosessin sujuvoittamista – yhden luukun periaate ja kahden viikon palvelulupaus

Jaa

Suomen startup-yhteisö yhteistyössä pelialan kattojärjestö Neogames Finland ry:n, Teknologiateollisuus ry:n, Suomen Ekonomit ry:n ja Helsingin kaupungin kanssa ehdottaa toimenpiteitä, joiden avulla työperäisen maahanmuuton prosessia suoraviivaistettaisiin ja tehostettaisiin. Toimenpide-ehdotuksia ja niiden vaikutuksia esitellään tänään julkistetussa ”Työperäisen maahanmuuton sujuvoittaminen – Yhden luukun periaate ja kahden viikon palvelulupaus” -julkaisussa, jonka tarkoituksena on tarjota päättäjille työkaluja Suomen kilpailukyvyn edistämiseen ja kansainvälisen työvoiman houkutteluun.

”Työperäisen maahanmuuton sujuvoittaminen – Yhden luukun periaate ja kahden viikon palvelulupaus” -julkaisu tarjoaa päättäjille työkaluja Suomen kilpailukyvyn edistämiseen ja kansainvälisen työvoiman houkutteluun. Kuva:
”Työperäisen maahanmuuton sujuvoittaminen – Yhden luukun periaate ja kahden viikon palvelulupaus” -julkaisu tarjoaa päättäjille työkaluja Suomen kilpailukyvyn edistämiseen ja kansainvälisen työvoiman houkutteluun. Kuva: N2 Albiino, Marek Sabogal

Mikäli työperäisen maahanmuuttajan maahantuloa ja työn aloitusta saataisiin nopeutettua, hyötyisi kansantalous merkittävästi tehtyjen työpäivien määrän kasvusta ja verotulojen lisääntymisestä. Myös suomalaisten yritysten kilpailukyky työvoiman houkuttelussa kasvaisi maahanmuuttoprosessin helpottuessa.

”Suomen startup-yhteisön ja kumppaniemme visiona on Suomi, jossa työperäinen maahanmuutto tapahtuu kahdessa viikossa ja kaikki maahantuloprosessin palvelut saadaan yhdeltä luukulta kuluttaen mahdollisimman vähän viranomaisten, yritysten ja maahanmuuttajan aikaa”, toteaa Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen.

Tavoitteena maailman paras maahantuloprosessi

Maahanmuutto nähdään usein vain maahanmuuttoviraston oleskelulupina, mutta prosessiin liittyy esimerkiksi kotikuntarekisteröinti, pankkitilien avaaminen ja perheiden palvelut kuten lasten päivähoitopaikkojen hakeminen. Kahden viikon palvelulupauksen tulisi kattaa kaikki työperäisen maahanmuuttajan tarvitsemat palvelut.

Suomen startup-yhteisön ja kumppaneiden julkaisussa ehdotetaan seitsemää toimenpidekokonaisuutta, joista osa on pitkän aikavälin tavoitteita. Yksi keskeinen ongelma viranomaisten ja muiden tahojen toiminnassa on samojen tietojen kysyminen useaan kertaan. Maahantuloprosessissa kaikki henkilötiedot tulisi kerätä keskitetysti ja luvittaa kaikkien prosessissa toimivien viranomaisten ja muiden tahojen käyttöön. Ideaalitilanteessa esimerkiksi pankki saisi sähköisesti pyytämällä maahanmuuttajasta kerätyt henkilötiedot sellaisessa laajuudessa, että asiakkaan tunnistaminen ja pankkipalvelujen käyttöönotto onnistuisi etäyhteyden avulla.

Virtual Finland -hanke keskeisessä roolissa

Ulkoministeriön alla toimivan Virtual Finland -hankkeen jatkorahoitus ja pilotin rakentaminen ovat keskeinen työkalu, jolla maahanmuuttajan tietojen keräys ja luvittaminen voitaisiin toteuttaa käytännön tasolla. Suomen startup-yhteisön ja yhteistyökumppaneiden julkaisussa suositellaan vahvasti, että Virtual Finland -hankkeen jatkorahoitus varmistetaan kehysriihessä ja hankkeen pohjalta luodaan pilotti maahantuloprosessin sähköisestä järjestelmästä sekä henkilötietojen luvituskäytännöistä.

"Virtual Finland -hankkeessa on kehitetty jo toimivia konsepteja ja olisi sääli nähdä työn valuvan hukkaan, jos rahoitusta ei jatketa. Nyt on aika laittaa kaasua pohjaan hankkeen osalta ja luoda konsepteista käytännön toimintatapoja", sanooSuomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad.

Tarkemmat perustelut ja toimenpide-ehdotukset ovat luettavissa Suomen startup-yhteisön ja kumppaneiden julkaisusta: Työperäisen maahanmuuton sujuvoittaminen – Yhden luukun periaate ja kahden viikon palvelulupaus

Tämä tiedote uutisoidaan hel.fi-sivustolla myös ruotsiksi ja englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Riikka Pakarinen, Suomen startup-yhteisö ry, s-posti: riikka@startupyhteiso.com
Pääekonomisti Youssef Zad, Suomen startup-yhteisö ry, puh. 040 593 3316, s-posti: youssef@startupyhteiso.com
Johtaja KooPee Hiltunen, Neogames Finland ry, puh. 040 532 4176, s-posti: koopee@neogames.fi
Johtava asiantuntija Eero Manninen, Teknologiateollisuus ry, puh. 040 489 3083, eero.manninen@teknologiateollisuus.fi
Erityisasiantuntija Ted Apter, Suomen Ekonomit ry, puh. 0400 602 439, s-posti: ted.apter@ekonomit.fi
Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva, Helsingin kaupunki, puh. 050 559 9183, s-posti: marja-leena.rinkineva@hel.fi
Maahanmuuttojohtaja Glenn Gassen, Helsingin kaupunki, puh. 040 588 4407, s-posti: glenn.gassen@hel.fi

Kuvat

Kaavio havainnollistaa maahanmuuttoprosessin eri vaiheita. Mahdolliset viiveet tai hidasteet jossakin palveluketjun vaiheessa vaikuttavat koko prosessin etenemiseen.
Kaavio havainnollistaa maahanmuuttoprosessin eri vaiheita. Mahdolliset viiveet tai hidasteet jossakin palveluketjun vaiheessa vaikuttavat koko prosessin etenemiseen.
Lataa
Kaavio visualisoi, miten maahanmuuttajasta kerätyt henkilötiedot tulisi jakaa yhdeltä alustalta kaikkien viranomaisten ja palveluntarjoajien käyttöön.
Kaavio visualisoi, miten maahanmuuttajasta kerätyt henkilötiedot tulisi jakaa yhdeltä alustalta kaikkien viranomaisten ja palveluntarjoajien käyttöön.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

C21-kaupunkien kaupunginjohtajat: Kuntien talous kaipaa pysyvyyttä, ei leikkauksia12.4.2024 09:30:00 EEST | Tiedote

C21-kaupunkien johtajat ovat huolissaan valtiovarainministeriön kehysehdotuksesta. Pohjaesityksessä sekä työllisyyden että kotoutumisen ja kansainvälisen osaamisen määrärahoihin on kohdistumassa leikkauksia. Tämän lisäksi on edelleen epäselvää, kompensoidaanko kunnille vuodesta 2025 eteenpäin sote-uudistuksesta johtuvaa yllättävää valtionosuuksien lisäleikkausta. Hallitus kokoontuu 15.–17. huhtikuuta kehysriiheen, jossa päätetään julkisen talouden suunnitelmasta seuraaville neljälle vuodelle.

Helsingfors satsning på Maria 01, ett campus för tillväxtföretag, har resulterat i nästan 10 000 nya arbetstillfällen8.4.2024 19:44:14 EEST | Tiedote

Företagen på campuset för uppstartsföretag Maria 01 som öppnades i ett före detta sjukhus år 2016, har skapat över 9 500 arbetstillfällen fram till slutet av år 2022. Under samma period betalade campusets företag nästan 466 miljoner euro i löner. Detta framgår i lägesöversikten som stadsstyrelsens näringslivsutskott tog del av på sitt sammanträde den 8 april. Maria 01 är nu ett av de mest betydande campus för tillväxtföretag i Europa.

Helsingin satsaukset Maria 01 -kasvuyrityskeskittymään ovat tuottaneet lähes 10 000 uutta työpaikkaa8.4.2024 19:44:14 EEST | Tiedote

Vuonna 2016 entiseen sairaalaan avatun Maria 01 -startup-kampuksen yritykset olivat vuoteen 2022 loppuun menneessä luoneet yli 9 500 työpaikkaa, ja maksaneet palkkoja lähes 466 miljoonaa euroa. Tiedot ilmenevät kaupunginhallituksen elinkeinojaoston maanantaina 8.4. käsittelemässä katsauksessa. Kampus on nykyään yksi Euroopan merkittävimmistä kasvuyritysten keskittymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye