Vihreät - De Gröna

Vihreiden Inka Hopsu: Missä viipyvät Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen STEA-rahoituksen päätökset?

Jaa

Vihreiden kansanedustaja Inka Hopsu kysyi kirjallisessa kysymyksessä hallitukselta, mihin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta STEA-avustusten päätökset saadaan etenemään mahdollisimman pian ja ne avustuksen saajat,  joille avustuspäätösten venyminen tuo taloudellisia vaikeuksia, saavat tukea ennalta arvaamattoman akuutin tilanteensa parantamiseen. 

kansanedustaja Inka Hopsu
kansanedustaja Inka Hopsu

Sosiaali- ja terveysministeriön STEA-avustusten rahoituspäätökset vuodelle 2024 ovat myöhästyneet merkittävästi. Avustuspäätöksiä on siirretty toistuvasti, vaikka avustusehdotus on annettu järjestöille tiedoksi ministeriöstä jo 1.12.2023.  

– STEA-avustukset ovat merkittävä rahoitusinstrumentti monille pienille, keskisuurille ja suurillekin sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluntarjoajille. Avustuspäätösten toistuva viivästyminen vaikeuttaa merkittävästi järjestöjen toimintaa, edustaja Hopsu toteaa. 

Järjestöt ovat laatineet vuoden 2024 talousarvion sekä henkilöstö-, että toimintasuunnitelmansa sen mukaan että päätökset tulevat järjestöille tiedoksi heti vuoden 2024 alussa. 

– Viralliset päätökset ovat vakiintuneen käytännön mukaisesti tulleet järjestöille viimeistään tammikuun aikana. Jostakin syystä näin ei kuitenkaan ole tänä vuonna tapahtunut, ihmettelee Hopsu.

– Järjestöjen toimintaa ei pystytä aloittamaan suunnitellusti päätösten venyessä. On aivan kestämätöntä, että järjestöt joiden pitäisi pystyä tarjoamaan mm. ennaltaehkäiseviä sotepalveluja tai kaikista haavoittuvammassa asemassa olevien tukipalveluita, joutuvat pahimmillaan keskeyttämään toimintaansa ministeriön epäselvän päätöspolitiikan seurauksena, jatkaa Hopsu. 

Mikäli ministeriössä järjestöjen rahoituksiin tehdään muutoksia lyhyellä varoitusajalla, tulee varmistaa, että järjestöt eivät joudu päätösten lykkääntymisen vuoksi kohtuuttomiin tilanteisiin maksuvaikeuksien vuoksi. Avustusten määrää pitäisi aina tarkistaa suhteessa tehdyn toiminnan vaikuttavuuteen, ei eri puolueiden poliittisten agendojen perusteella. 

– STEA-rahoituksen tulee olla ennakoitavissa, niin että järjestöille riittää muutaman kuukauden puskuri aina tilikauden vaihtuessa. Kyseiseistä rahoitusta saavat järjestöt ja hankkeet ovat myös isoja työnantajia, joille avustuspolitiikan poukkoileminen ja viivästykset voivat pahimmillaan johtaa hyvien ja sitoutuneiden työntekijöiden menettämiseen, muistuttaa Hopsu. 

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen merkitys on kiistaton sosiaalisia ongelmia ennaltaehkäisevänä ja raskaiden palvelujen tarvetta vähentävänä toimijana. Ilman kolmannen sektorin palveluita olisivat sosiaali- ja terveyspalvelut vielä suuremmassa kriisissä. 

– Pidetään huolta, että järjestöt joiden toiminta on tuloksellista ja hyvin hoidettua saavat avustuspäätöksen mahdollisimman pian ja jatkossa asiaankuuluvasti heti vuoden alussa, Hopsu päättää. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät - De Gröna

Vihreiden Hopsu: Nuorten hyvinvoinnin rahoituksesta tarvitaan parlamentaarinen sopu17.4.2024 14:00:00 EEST | Tiedote

Eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Inka Hopsu piti Vihreiden ryhmäpuheen ajankohtaiskeskustelussa koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta. Hopsu korosti puheessaan aikuisten riittävää aikaa lapsille ja nuorille, turvallisen yhteisön merkitystä ja riittävää rahoitusta, jolla nämä voidaan turvata. Hopsu esittikin parlamentaarisen sovun rakentamista nuorten hyvinvoinnin takaavasta rahoituksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye