Osuuskauppa Keskimaa

Keskimaan markkina-asema vahvistui päivittäistavarakaupassa, myymäläverkoston voimakas kehittäminen eri puolilla Keski-Suomea jatkuu

Jaa

Osuuskauppa Keskimaan vuoden 2023 liikevaihto nousi ennakoitua enemmän ja myös tulos parani. Keskimaan markkina-asema päivittäistavarakaupassa vahvistui entisestään. Vuoden 2023 aikana Keskimaa aloitti historiallisen monta uuden marketin rakennushanketta. 

 

Kuva: Petteri Ruotsalainen

Keskimaan vuoden 2023 verollinen myynti oli 920,3 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 754,7 miljoonaa euroa, mikä oli 2,9 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Operatiivinen tulos oli 31,1 miljoonaa euroa (ed. v. 25,2 miljoonaa euroa), ollen 4,1 % liikevaihdosta. Keskimaan omavaraisuusaste oli 80,1 % (ed. v. 79,6 %).

– Ruokakaupan kasvu on edelleen jatkunut meillä selvästi markkinaa voimakkaampana. Meille on erityisen tärkeää, että olemme pystyneet pitämään hintalupauksestamme kiinni näinä epävakaina aikoina. Asiakasomistajamme selvästikin luottavat meihin erityisesti epävakaina aikoina, Osuuskauppa Keskimaan toimitusjohtaja Antti Määttä toteaa.

Keskimaan päivittäistavarakaupan vahva kehitys jatkui. Päivittäistavarakaupan liikevaihto kasvoi edellisestä vuodesta 7,7 % ja sen sisällä ruoan verkkokauppa kasvoi lähes 10 %. Keskimaan päivittäistavarakaupan myynti kasvoi selvästi muuta päivittäistavaramarkkinaa vahvemmin. Päivittäistavarakaupassa ja päivittäistavaroiden verkkokaupassa Keskimaa on Keski-Suomen selkeä markkinajohtaja.  

Käyttötavarakaupan liikevaihto laski edellisestä vuodesta 17,0 %. Käyttötavarakaupan liikevaihdon laskuun vaikuttaa erityisesti Jyväskylän Kodin Terran liiketoiminnan loppuminen joulukuussa 2022 ja näin ollen rautakauppatoiminnan puuttuminen kokonaan vuoden 2023 luvuista. Kokonaisuudessaan käyttötavarakaupan tulos nousi edellisestä vuodesta.

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskauppa kasvoi 11,3 % edellisestä vuodesta 2022. Matkailu- ja ravitsemiskaupan tuloksen osalta päästiin kolmen tappiollisen koronavuoden jälkeen voitolle. Niin matkailu- kuin ravintolaliiketoiminnassa myynti kehittyi tasaisesti.

− Voimme iloita, että kolmen koronavuoden jälkeen matkailu- ja ravitsemiskaupassa on päästy positiiviseen vireeseen. Erityisesti kesäkausi oli ravintoloissa ja hotelleissamme todella vilkasta aikaa, Antti Määttä jatkaa.

Liikennekaupan liikevaihto oli 157,1 miljoonaa euroa, joka laski edellisvuodesta 4,8 %. Liikevaihdon lasku selittyy polttonesteiden markkinahintojen laskulla edellisvuoteen verrattuna, sillä Keskimaan polttonestekaupan myydyt litrat nousivat edellisestä vuodesta. Liikennemyymälöiden ravintola- ja marketkauppa sen sijaan kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna.  

Ennätyksellinen määrä uusia ja uudistettavia toimipaikkoja, tulevan kolmen vuoden investoinnit yli 100 miljoonaa euroa

Keskimaan investoinnit vuonna 2023 olivat yhteensä 24,7 miljoonaa euroa.

Osuuskauppa Keskimaa käynnisti vuoden 2023 aikana historiallisen monta rakennushanketta eri puolille Keski-Suomea. Vuoden aikana käynnistyivät uusien S-marketien rakennushankkeet Uuraisille, Korpilahdelle sekä Jyväskylään Voionmaankadulle, jonne rakentuu uusi S-market Mäki-Matti. Lisäksi Multialla aloitettiin loppuvuonna uuden Sale-myymälän rakentaminen.

Myymäläuudistuksia tehtiin vuoden aikana S-market Laukaassa, Äänekoskella, Viitasaarella, Suolahdessa sekä Sale Säynätsalossa. Lisäksi ruoan verkkokauppaliiketoimintaan otettiin käyttöön suuren suosion saavuttaneet kuljetusrobotit S-market Savelassa ja Tourulassa.

Matkailualalla Original Sokos Hotel Alexandrassa käynnistyi syksyllä laaja remontti, jossa lähes puolet hotellin huoneista uudistetaan kokonaisvaltaisesti. Lisäksi suunnittelupöydällä oli suurhanke Himokselle rakennettavien 120 lomahuoneiston ja ravintolan kokonaisuudesta, josta rakentamisen päätös tehtiin heti alkuvuodesta 2024.

Keskimaan sähköautolatausasemien verkosto laajentui vuoden aikana 11 latausasemaan. Viimeisimpinä lisäyksinä olivat ABC Vaajakosken ja Prisma Keljon yhteyteen avatut suurteholatausasemat. Kesällä Laukaaseen avattiin Keskimaan kuudes ABC CarWash -autopesula.

− Meillä on parhaillaan jopa historiallisen paljon uusien markettien rakentamisprojekteja käynnissä. Alkaneeseen vuoteen kohdistuu suurin osa viime vuonna aloitetuista rakennushankkeista, joten olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsemme hyvän tuloksen voimin investoimaan Keski-Suomeen ja sitä kautta myös työllistämään tällä hetkellä matalasuhdanteessa painivaa rakennusalaa. Nyt on meille hyvä aika rakennuttaa ja investoida. Tulevan kolmen vuoden investoinnit toimipaikkaverkostoomme täällä Keski-Suomessa ovat yli 100 miljoonaa euroa, toteaa Antti Määttä.  

Henkilökunnalle ylimääräinen tulospalkkio ja asiakasomistajille historiallisen suuret rahalliset palautukset

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli vuoden 2023 aikana keskimäärin 2 095 työntekijää. Kesällä 2023 Keskimaa tarjosi kesätöitä 1060 kesätyöntekijälle, joista 488 oli ensikertaa työelämään tutustuvia kesäharjoittelijoita.

Vuoden 2023 aikana Keskimaa on palkinnut niin asiakkaita kuin henkilökuntaakin. Keskimaan henkilökunnalle maksetaan yhteensä yli miljoonan euron ylimääräinen tulospalkkio kiitoksena vuoden 2023 ennakoitua paremmasta tuloksesta. Ylimääräisen palkitsemisen piiriin kuuluu koko Keskimaan henkilökunta johtoryhmää lukuun ottamatta. Lisäksi koko henkilökunta kuuluu tulospalkkauksen piiriin.

Vuoden 2023 lopussa Keskimaalla oli 139 974 asiakasomistajaa. Asiakasomistajien määrä kasvoi 2 963 omistajalla. Vuodelta 2023 asiakasomistajille rahana maksettavat edut olivat yhteensä 39,2 miljoonaa euroa (Bonus 26,2 milj.€, maksutapaetu 0,9 milj.€, ylijäämän palautus noin 11,2 milj.€ ja osuusmaksun korko noin 0,8 milj.€). Nämä maksettavat edut olivat Keskimaan historian kaikkien aikojen suurimmat. Ylijäämänpalautus ja osuusmaksun korko maksetaan kesällä 2024, mikäli edustajisto hyväksyy kevätkokouksessa hallituksen esityksen.

Osuuskauppa Keskimaa

2023 (milj.€)

2022 (milj.€)

muutos %

Verollinen myynti

920,3

891,6

3,2

Liikevaihto

754,7

733,2

2,9

Operatiivinen tulos

31,1

25,2

23,6

Tilikauden tulos

26,0

19,5

32,8

Henkilömäärä

Henkilömäärä

Hlö.muutos

Asiakasomistajien määrä

139 974

137 011

2 963

Henkilökunnan määrä keskimäärin

2095

2085

10

Henkilökunnan määrä kokoaikaiseksi muutettuna

1731

1752

-22

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Osuuskauppa Keskimaa on market- ja tavaratalokauppaa, matkailu- ja ravitsemiskauppaa sekä liikennekauppaa harjoittava monialayritys, joka tarjoaa palveluja yli 100 toimipaikassa. Olemme maakunnan markkinajohtaja kaikilla edustamillamme toimialoilla. Keskimaa on Keski-Suomen maakunnan suurimpia yrityksiä yli 754 miljoonan euron liikevaihdolla. Asiakasomistajia on lähes 140 000. Keski-Suomen suurimpana yritystyönantajana työllistämme noin 2000 keskisuomalaista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Osuuskauppa Keskimaa

Osuuskauppa Keskimaan vuoden 2023 esihenkilöt palkittiin Tahkolla16.5.2024 13:11:28 EEST | Tiedote

Osuuskauppa Keskimaa palkitsi vuoden 2023 parhaat esihenkilöt neljässä eri kategoriassa. Palkintokategoriat ovat Keskimaan arvojen mukaisesti: sydämellä, sisulla, ilolla ja yhdessä -kategoriat. Keskimaan palkitut esihenkilöt ovat Hesburger Sokoksen ravintolapäällikkö Katja Hulkko, S-market Kolmikulman marketpäällikkö Paula Kortelahti, S-market Muuramen marketpäällikkö Mira Kinnunen ja Original Sokos Hotel Alexandran hotellipäällikkö Leena Lehosmaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye