Museovirasto on digitoinut 3 700 HBL:n ja Östnylandin lehtikuvaa Suomen historiasta
Konstsamfundet myönsi toukokuussa 2023 Museoviraston Journalistiselle kuva-arkisto JOKAlle 145 495 euron apurahan Hufvudstadsbladetin, Östnylandin ja Västra Nylandin lehtikuvakokoelmien digitointiin. JOKA on digitoinut apurahalla tapahtumia ja tunnelmia sota-ajalta jälleenrakennuskauteen ja nykyaikaistuvaan 1960-luvun Suomeen. Lisää kuvia julkaistaan vuoden 2024 aikana.

Tähän mennessä julkaistuissa Hufvudstadsbladetin lehtikuvissa Suomi valmistautuu Helsingin Olympialaisiin 1940. Urheilupaikkoja rakennetaan ja kulkuyhteyksiä parannetaan. Talvisodan alkaminen muuttaa kuitenkin kaiken. Olympialaisista on luovuttava. Miehet joutuvat rintamalle ja naiset astuvat työelämään. Karjalasta saapuu evakkoja.
1950-luvulla rakennetaan tyyppitaloja. Helsingissä Taka-Töölöön ja Meilahteen nousee kerrostaloja, mutta Ruskeasuo on vielä maaseutua.
Yhteydet muihin pohjoismaihin vilkastuivat. Tanskalainen kirjailija Karen Blixen vierailee Helsingissä vuonna 1941 ja YK:n pääsihteeri Dag Hammarskjöld vuonna 1958. Yhdysvaltalaiset Count Basie, Duke Ellington ja Quincy Jones saapuvat konsertoimaan 1960-luvulla. Jazzinnostus leviää Suomeen.
Östnylandin 1960-luvun lehtikuvat vievät Porvoon kaduille ja kujille. Torilla käydään kauppaa ketunnahoista. Pikkutytöt leikkivät kahvikutsuja. Kuvat kertovat pikkukaupungin tunnelmista ja tapahtumista. Östnylandin kokoelman vanhimmat kuvat ovat Borgåbladetin ajoilta. Borgåbladet ja loviisalainen Östra Nyland yhdistyivät vuonna 2015 Östnyland-lehdeksi.
Suuren lahjoituksen haltuunotto on monivuotinen projekti
Hufvudstadsbladet Ab lahjoitti historiallisen lehtikuvakokoelmansa Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistiselle kuva-arkistolle JOKAlle vuonna 2021. Lahjoitukseen kuuluivat myös Porvoossa ilmestyvän Östnyland-lehden ja Tammisaaressa ilmestyvän Västra Nyland -lehden vanhat kuva-arkistot. 2,5 miljoonan lehtikuvan joukossa on yli 30 000 lasinegatiivia. Aineistoa on 1920-luvulta 2000-luvun alkuun.
Konstsamfundet on rahoittanut kuvakokoelmien tallentamista lokakuusta 2021 lähtien. Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa vuosina 2021–2022 aineisto muutettiin Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskukseen ja selvitettiin. Toisessa vaiheessa HBL:n lehtikuvien digitoinnin ohella aloitettiin porvoolaisen Östnylandin kuva-arkiston selvitys ja tallentaminen.
Nyt hanke on edennyt kolmanteen vaiheeseen. Konstsamfundet myönsi toukokuussa 2023 Museoviraston Kuvakokoelmien Journalistiselle kuva-arkisto JOKAlle 145 495 euron rahoituksen Hufvudstadsbladetin, Östnylandin ja Västra Nylandin lehtikuvakokoelmien selvitykseen, digitointiin, luettelointiin ja konservointiin. Työ alkoi syyskuussa 2023.
Kolmasosa julkaisutavoitteesta täynnä
Monivuotisen hankkeen kokonaistavoitteena on digitoida ja julkaista JOKAn Finna-näkymässä kaikkiaan 10 000 HBL:n, Östnylandin ja Västra Nylandin historiallista lehtikuvaa. Finnassa digitoidut kuvat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä.
Tällä hetkellä JOKA-Finnassa on 3 700 HBL:n ja Östnylandin digitoitua lehtikuvaa. Mukana on mm. HBL:n ensimmäisen vakituisen, pitkäaikaisen valokuvaajan Hugo Sundströmin lasinegatiiviaineistoa 1920-luvun lopusta 1960-luvulle sekä Östnylandin kuvastoa 1960-luvulta. Vuoden 2024 aikana JOKA-Finnassa julkaistaan vielä 2 500 uutta HBL:n, Östnylandin ja Västra Nylandin lehtikuvaa.
Journalistinen kuva-arkisto JOKA on osa Museoviraston Kuvakokoelmia. Se säilyttää, digitoi ja julkaisee keskeisten lehtikuvaajien ja sanoma- ja aikakauslehtien kuvakokoelmia. JOKA huolehtii myös suomalaisen kuvajournalismin historian tallentamisesta. Journalistinen kuva-arkisto JOKA täyttää 10 vuotta vuonna 2024.
Hufvudstadsbladet Ab on Suomen johtava ruotsinkielinen mediayritys, joka julkaisee maan suurinta ruotsinkielistä sanomalehteä Hufvudstadsbladetia sekä paikallislehtiä Östnyland ja Västra Nyland. Lisäksi yritys julkaisee lapsille suunnattua uutislehteä HBL Junioria. Hufvudstadsbladet Ab:n omistavat Bonnier News ja Föreningen Konstsamfundet r.f.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Museoviraston Kuvakokoelmat, Journalistinen kuva-arkisto JOKA: intendentti Inkamaija Iitiä, p. 0295 33 6125, inkamaija.iitia@museovirasto.fi
Hufvudstadsbladet: toimituspäällikkö Gunilla Celvin, p. 040 593 8090 gunilla.celvin@hbl.fi
Kuvat












Linkit
Tietoja julkaisijasta
Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme