Kuntien rooli lapsiperheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kasvaa – KOHDE-hanke tuo ammattilaisille osaamista, työkaluja ja verkostoja
KOHDE-hanke vahvistaa kuntien, seurakuntien ja järjestöjen ammattilaisten osaamista lapsiperheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi Pohjois-Pohjanmaalla, vastaten hyvinvointialueuudistuksen tuomiin uusiin vaatimuksiin.
Hyvinvointialueuudistuksen myötä kunnilla, järjestöillä ja seurakunnilla on aiempaa suurempi lakisääteinen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Tämä edellyttää uudenlaista osaamista lapsiperheiden parissa työskenteleviltä varhaiskasvatuksen, kirjastojen, seurakuntien ja järjestöjen ammattilaisilta.
KOHDE-hankkeen tavoitteena on Pohjois-Pohjanmaan kuntien ammattilaisten sekä seurakuntien ja järjestöjen työntekijöiden osaamisen vahvistaminen lapsiperheiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä. Lisäksi hanke kehittää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä toteuttavien toimijoiden yhteistyötä kuntien sisällä, kuntien välillä sekä suhteessa hyvinvointialueeseen.
Yhteistyöllä lisää hyvinvointia lapsiperheille
– Osaamisen vahvistumisen myötä ammattilaisilla on aiempaa paremmat valmiudet edistää lapsiperheiden hyvinvointia osana työtään. Laaja-alaiselle yhteistyöllä voidaan tukea lapsiperheiden kokonaisvaltaista hyvinvointia arjessa ja mahdollisesti vähentää tarvetta sosiaali- ja terveyshuollon palveluille, toteaa projektipäällikkö Sini Nissinen Diakonia-ammattikorkeakoulusta.
Diakonia-ammattikorkeakoulun ja ODL Liikuntaklinikan yhdessä toteuttama hanke on toiminnassa 1.11.2023–31.10.2025. Hanke on herättänyt kiinnostusta Pohjois-Pohjanmaan kunnissa ja mukaan on lähtenyt jo 14 Pohjois-Pohjanmaan kuntaa (Alavieska, Haapajärvi, Haapavesi, Kuusamo, Kärsämäki, Merijärvi, Nivala, Oulainen, Pyhäntä, Reisjärvi, Siikajoki, Taivalkoski, Utajärvi, Ylivieska).
Koulutukset ja työpajat vahvistavat hyvinvointiosaamista
Hankkeen toiminta on käynnistynyt kartoituksilla, jossa selvitetään osallistujakuntien lapsiperheiden terveyden edistämisen työn nykytilanne sekä ammattilaisten osaamistarpeet lapsiperheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Kyselyiden tulosten pohjalta toteutetaan koulutuksia, joilla vahvistetaan kuntien, seurakuntien ja järjestöjen työntekijöiden terveellisten elintapojen sekä mielenhyvinvoinnin, voimavarojen ja osallisuuden edistämisen osaamista.
Hanke järjestää myös työpajoja, joissa valmennetaan ja tuetaan lapsiperheille suunnattujen hyvinvointia ja terveyttä edistävien tempausten ja tapahtumien yhteiskehittämistä, suunnittelua ja toteutusta. Tärkeänä tavoitteena on saattaa yhteen saman teeman parissa työskentelevät toimijat ja edistää parhaiden käytäntöjen leviämistä hankekuntien välillä.
Hankkeen lopputuloksena tuotetaan ammattilasten hyvinvoinnin edistämisen osaamista tukeva materiaalipankki kuntien hyvinvointityön tueksi.
Hanketta toteuttavat yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulu (päätoteuttaja) ja ODL Liikuntaklinikka (osatoteuttaja). Hanketta rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto (ESR) sekä toteuttajaorganisaatiot. Hanketta voi seurata Instagramissa nimellä: @kohde_hyvinvointiosaamista.
Lisätietoja
Sini Nissinen, projektipäällikkö, KOHDE-hanke, sini.nissinen(at)diak.fi, puh. 050 562 9043
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiTietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme