Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Romernas nationaldag kan firas i Helsingfors på många olika sätt

Dela

Helsingfors stad arrangerar program för hela familjen på romernas nationaldag. Man kan fira nationaldagen med musik, dans och berättelser på kulturcentren och stadsmuseet.

Mästerfolksångerskan Hilja Grönfors och bandet Latšo Džinta på Gamlasgården, måndagen den 8 april.
Mästerfolksångerskan Hilja Grönfors och bandet Latšo Džinta på Gamlasgården, måndagen den 8 april. Maarit Kytöharju


Romernas nationaldag firas på måndagen den 8 april 2024. Helsingfors stads kulturcentrum och stadsmuseet bjuder på program kring nationaldagen som tar besökaren på en resa genom de finländska romernas historia och kultur, och även erbjuder en översikt över nutiden och betydelsen av den romska kulturen i Finland.

Onsdagen den 3 april kl. 17.00 ordnas en föreläsning på Stoa om romerna och romernas historia och kultur i Finland. I evenemanget, som ordnas i samarbete med Finlands romaniförening, deltar föreningens ordförande Päivi Majaniemi, som presenterar de finländska romernas historia för åhörarna.

Måndagen den 8 april öppnar utställningen Romanien kansallispäivän näyttely på Månsasgården med anledning av romernas nationaldag. Utställningen handlar om de finländska romernas mångformiga historia, traditioner och nutid. Fotografier, berättelser och föremål ger ett unikt perspektiv på den romska kulturen och dess betydelse i Finland. Under utställningens vernissage på måndagen kan man också diskutera romsk kultur med de närvarande experterna.

På Gamlasgården stiger mästerfolksångerskan Hilja Grönfors och bandet Latšo Džinta på scenen måndagen den 8 april. Romersångernas rötter når till Indien och Anatolien, och i dem kan man även höra turkiska nyanser. Sångernas melodi berättar om romers liv och om upp- och nedgångar genom historien. Hilja Grönfors har sjungit sedan barnsben och hennes kärlek och intresse för romsk tradition och musik ledde till att hon började samla in romska sånger. Grönfors har redan spelat in flera hundra finländska romska sånger.

Stadsmuseet bjuder in barnfamiljer till en Romani-fest för att fira nationaldagen med berättelser, smakprov, musik och dans på söndagen den 14 april kl. 14–15. Evenemanget arrangeras i samarbete med Ad Astra rf.


Mer information

Program på kulturcentren:
Piia Latvala | kommunikationsplanerare | piia.latvala@hel.fi | 040 529 1675

Program på stadsmuseet:
Roope Pokki | kommunikationsplanerare | roope.pokki@hel.fi | 040 152 6479


Kortfattat

Ons 3.4. kl. 17.00, Stoa, föreläsningssal (Turunlinnantie 1)
Föreläsning: Suomen romanit – romanien historiaa ja tapakulttuuria. (Finlands romer – romernas historia och sedvänjor), Päivi Majaniemi. Fri entré.
Läs mer (Ilmonet)


Mån 8.4. kl. 9.30–15.00, Månsasgården, Metsäpurosali (Metsäpurontie 4)
Utställningen Romanien kansallispäivän näyttely (Finlands romers historia och kultur). Utställningen behandlar Finlands romers mångformiga historia, traditioner och nutid. Utställningen innehåller fotografier, berättelser och föremål. Fri entré. Läs mer (Maunulatalo.fi)


Mån 8.4. kl. 18 Gamlasgårdens konsert- och teatersal (Klaneettitie 5)
Konsert med Hilja Grönfors & Latšo Džinta.  
Läs mer (Kanneltalo.fi)


Sön 14.4. kl. 14–15 Stadsmuseet, Alexandersgatan 16–18
Romani-fest för barnfamiljer med berättelser, smakprov, musik och dans. Evenemanget arrangeras i samarbete med Ad Astra rf.
Läs mer (Helsinginkaupunginmuseo.fi)

Nyckelord

Länkar

Sektorn för kultur och fritid i Helsingfors

Helsingfors är en upplevelserik och attraktiv stad full av saker att göra och möjligheter till deltagande. Kultur- och fritidssektorn erbjuder staden invånare och besökare över 20 miljoner upplevelser per år – konst, evenemang, kurser, hobbyer, utrymmen, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kultur och medborgarverksamhet.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och administration. Sektorns 1 800 anställda upprätthåller och förbättrar möjligheterna för Helsingfors invånare till ett gott liv och aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att komma igång. Varje dag.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye