Nya anvisningar för färdtjänst i Esbo träder i kraft i mars

Jaa

Västra Nylands välfärdsområde har uppdaterat anvisningen för färdtjänst. I Esbo gäller den nya klientanvisningen från och med den 1 mars 2024 och uppdateringen medför ändringar för klienter inom färdtjänsten i Esbo.

– För närvarande har cirka fyra procent av alla transporter i Esboområdet kombinerats med andra klienters resor. Vårt ansvarsfulla mål är att lyckas kombinera de transporter som skulle vara naturliga att kombinera, det vill säga cirka 20 procent av Esbos transporter. Det är viktigt att klienternas behov, miljön och transportkostnaderna beaktas i planeringen av färdtjänsten, berättar Marion Ticklén, chef för logistiktjänsterna i Västra Nylands välfärdsområde.

Genom transporter enligt socialvårdslagen och lagen om funktionshinderservice sörjer man för transporter som hör till det dagliga livet för klienter som har rätt till dessa tjänster. Transporterna gäller bland annat uträttande av ärenden, arbete, studier, samhälleligt deltagande, rekreation och andra motsvarande mobilitetsbehov.

Vad förändras inom färdtjänsten fr.o.m. 1.3.2024?

Från och med mars kan en transport i Esbo kombineras med transporten av en annan klient inom färdtjänsten som ska åka i samma riktning. Vid en kombinerad resa får klientens restid förlängas med högst 30 minuter jämfört med en icke-kombinerad resa. Det bör observeras att transporter kan kombineras endast om det är möjligt och förnuftigt och klienten inte har beviljats rätt att resa ensam. En klient kan vid behov ansöka om rätt att resa ensam via funktionshinderservicen eller Seniorinfo. När transporter kombineras beaktas klientens behov bland annat i fråga om bil, assistans och förarens språkkunskaper.

Från och med den 1 mars 2024 är det inte längre möjligt att spara och låna resor. Resan ska användas under den månad för vilken den har beviljats.

Transporten kan inte beställas direkt av föraren utan särskilt beslut om rätt att anlita samma transportföretag eller förare, det vill säga en så kallad rätt till bekant taxi. Vid frågor som gäller beslutet kan klienterna kontakta funktionshinderservicen (lagen om funktionshinderservice) eller Seniorinfo (socialvårdslagen).

Ansvarsfullt tillsammans med samma bil

Transporten kombineras endast när det är möjligt, till exempel när två klienter som ska resa i samma riktning och samma tid kan åka i samma bil.

Genom att i mån av möjlighet kombinera transporter enligt socialvårdslagen och lagen om funktionshinderservice kan man uppnå betydande minskningar av koldioxidutsläppen samt dämpa kostnadsökningen tack vare att transportresurserna utnyttjas effektivare och antalet enskilda körningar minskar. Samtidigt förbättras och säkerställs tillgången till tjänsten: med samma antal bilar kan vi sköta flera klienters transporter. I synnerhet när det gäller tillgängliga fordon, så kallade handikappbilar, är detta en betydande förbättring jämfört med nuläget.  

Var får klienterna mer information?

Den nya klientanvisningen om transporter enligt socialvårdslagen och lagen om funktionshinderservice i Esboområdet och information om ändringarna har skickats till klienter och serviceproducenter inom Esbo färdtjänst.

Mer information om tjänsten, kombinationen av resor och ansökan om rätt att resa ensam fås också via funktionshinderservicen, Seniorinfo och kundtjänsten:

Funktionshinderservicen: mån, ons, fre kl. 9–11 och 12–14, tfn 029 1512 425 ellervammaispalvelut.espoo-kauniainen@luvn.fi

Seniorinfo: vardagar kl. 9–15, tfn 029 151 2270 eller seniori-info@luvn.fi

Persontransporter: vardagar kl. 8–16, kundtjänst tfn 029 151 2070 ellerhenkilokuljetukset@luvn.fi

Samtalets pris debiteras enligt priset för ditt eget telefonabonnemang:

  • lokalnätsavgift om du ringer från ett fast nät
  • mobiltelefonavgift om du ringer från en mobiltelefon
  • utlandssamtalsavgift om du ringer från utlandet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Timo HokkanenLänsi-Uudenmaan hyvinvointialue/Västra Nylands välfärdsområde, palvelualuejohtaja, Vammaisten palvelualue,/Serviceområdesdirektör för serviceområdet för funktionshinderservice

Puh:040 636 6177timo.hokkanen@luvn.fi

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Välfärdsområdesfullmäktige godkände de väsentliga avvikelserna i budgeten16.4.2024 19:33:09 EEST | Tiedote

Välfärdsområdesfullmäktige godkände de väsentliga avvikelserna i budgeten för 2023. De väsentliga avvikelserna gällde nettoutgifterna för serviceproduktionen, vilket förklaras med underskottet som fördes upp i budgeten för HUS-sammanslutningen. Dessutom har välfärdsområdets upplåning och investeringar varit lägre än budgeterat. Vid sitt sammanträde godkände välfärdsområdesfullmäktige dem båda.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye