Terveydenhuollon töissä tulee olla potilasvakuutus myös sosiaalialalla

Jaa

Sosiaalialalla työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset tarvitsevat potilasvakuutuksen, mikäli heidän työhönsä kuuluu terveyden- tai sairaanhoidollisia toimenpiteitä. Vakuutusturva on tärkeä sekä ammattilaisten että potilaiden kannalta.

Terveydenhuollon ammattilainen mittaa verenpainetta vanhukselta.
Terveydenhuollon töissä tulee olla potilasvakuutus myös sosiaalialalla. Arne Trautmann Mostphotos

Jokaisella terveyden- ja sairaudenhoitotoimintaa harjoittavalla on oltava vakuutus potilasvahinkojen varalta. Potilasvakuutus otetaan potilasvakuutusta harjoittavasta vakuutusyhtiöstä, ja vakuutuksen ottamisesta vastaa työnantaja. Itsenäisen ammatinharjoittajan ja yrittäjän on huolehdittava vakuutusturvastaan itse. 

Potilasvakuutusta ei tarvita, jos tarjotaan pelkästään muita kuin terveyden- ja sairaanhoidollisia palveluja, esimerkiksi sosiaalitoimen alaan kuuluvia palveluja. Näitä ovat muun muassa kotipalvelut, vammaispalvelut, lastensuojelu ja päihdehuolto. 

Sosiaalihuollon yksiköissä tarjotaan yleensä lähinnä asumispalveluja, ei terveyden- ja sairaanhoidon palveluja. Jos henkilökuntaan kuitenkin kuuluu terveydenhuollon ammattihenkilöitä, esimerkiksi terveyden- ja sairaanhoidollisia toimenpiteitä tekeviä sairaanhoitajia, toiminta kuuluu vakuuttaa potilasvakuutuslain mukaisesti.  

- Potilasvakuutus pitää olla esimerkiksi vanhusten palvelukodilla, jossa terveydenhuollon ammattihenkilö huolehtii vaikkapa asukkaan lääkityksestä tai haavanhoidosta. Vakuuttamisvelvollisuus voi tulla vahingon sattuessa kalliina yllätyksenä: vakuutuksen joutuu maksamaan takautuvasti jopa viideltä edelliseltä vuodelta, ja lisäksi maksettavaksi tulee rangaistuksen luonteinen laiminlyöntimaksu, Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen kertoo. 

Potilaan jokapäiväisessä elämässä avustaminen ei ole terveyden- ja sairaanhoitoa, vaikka avustamisesta huolehtisi terveydenhuollon ammattihenkilö. Tällaiseen toimintaan potilasvakuutusta ei myönnetä, eikä näissä toiminnoissa sattuvia vahinkoja korvata potilasvakuutuksesta, vaikka yksikössä olisi voimassa vakuutus terveyden- ja sairaanhoidollisia toimenpiteitä varten.

Lisätietoja:

Potilasvakuutuskeskus, johtaja Minna Plit-Turunen, p. 040 450 4632

Potilasvakuutuskeskus, viestintä, p. 040 450 4700, viestinta(@)vakuutuskeskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Terveydenhuollon ammattilainen mittaa verenpainetta vanhukselta.
Terveydenhuollon töissä tulee olla potilasvakuutus myös sosiaalialalla.
Lataa
Minna Plit-Turunen, Potilasvakuutuskeskuksen johtaja
Vakuuttamisvelvollisuus voi tulla vahingon sattuessa kalliina yllätyksenä: vakuutuksen joutuu maksamaan takautuvasti, ja lisäksi maksettavaksi tulee rangaistuksen luonteinen laiminlyöntimaksu, Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen kertoo.
Lataa

Tietoa Potilasvakuutuskeskuksesta

Potilasvakuutuskeskus (PVK) toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki Suomessa potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt.

PVK käsittelee kaikki terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset Suomessa. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

BLOGI: Onko suomalainen terveydenhuolto kriisissä? - Potilasvahingot tarjoavat yhden näkymän nykytilaan26.3.2024 07:31:47 EET | Blogi

Terveydenhuollon asioista puhutaan sote-uudistuksen jälkimainingeissa kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin. On tärkeää hahmottaa terveydenhuollon nykyiset ja tulevat haasteet, jotta niihin löydetään ratkaisukeinot ja suomalaiset saavat jatkossakin hyvää ja turvallista hoitoa, kirjoittaa Potilasvakuuskeskuksen (PVK) johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.

Terveydenhuollon haasteet eivät näy potilasvahinkotilastoissa26.3.2024 07:30:53 EET | Tiedote

Vuonna 2023 potilasvahinkoilmoituksia jätettiin Potilasvakuutuskeskukselle noin 9 400. Edellisvuoden ilmoitusmäärä ylittynee hieman, kun rekisteröinnit täydentyvät tapausten käsittelyn edetessä. Tänään julkaistun vuosiraportin luvut kertovat vakiintuneesta tilanteesta potilasvahinkorintamalla, eivätkä terveydenhuollon ajankohtaiset haasteet ainakaan toistaiseksi näy potilasvahinkotilastoissa.

Vahingosta viisastuu - potilasvahingot osana potilasturvallisuustyötä18.1.2024 07:35:00 EET | Tiedote

Potilasvahingoista voi ja pitää oppia. Potilasvahinko tulisi ensisijaisesti nähdä mahdollisuutena tunnistaa toimintatapojen heikkouksia ja korjata niitä. Jokaisen vahinkotapahtuman yhteydessä on tärkeää tutkia, löytyykö taustalta syitä, joiden huomiointi voi vähentää vahinkoja tulevaisuudessa. Tuore ohjeistus kannustaa terveydenhuollon ammattilaisia oppimaan potilasvahingoista ja niiden taustalla piilevistä syistä.

Blogi | Ylilääkäri Lasse Rämö: ”Vahingon kärsineitä potilaita kohdeltava tasavertaisesti”20.11.2023 07:30:00 EET | Blogi

Potilaan hoitoon ja sairaustilojen arviointiin liittyy aina riskejä: joko ei huomata olennaisia asioita potilaan tilassa, ja hoito ajautuu niin sanotusti väärille raiteille, tai asianmukaisestikin tehty diagnoosi ja annettu hoito eivät johda toivottuun lopputulokseen. Vaikka me kaikki potilastyössä toimivat haluamme potilaille parasta mahdollista lopputulosta, tulee hoitoprosesseissa siitä huolimatta vastaan tilanteita, jotka vievät hoitoa ei-toivottuun suuntaan, kirjoittaa Potilasvakuutuskeskuksen ylilääkäri Lasse Rämö blogissaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye