THL ja Valvira alkoholin kotiinkuljetuksesta: Lainsäädäntö ja valvonta on suunniteltava vastuullisesti
Alkoholijuomien verkkokauppa ja kotiinkuljetus luovat uudenlaisia haasteita alkoholin vähittäismyynnin valvonnalle ja vastuullisuusperiaatteiden noudattamiselle, arvioivat THL ja Valvira. Ikärajojen ja päihtyneille myynnin tehokas viranomais- ja omavalvonta ovat THL:n ja Valviran mukaan vastuullisen alkoholin kotiinkuljetuksen keskiössä.
Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa on linjattu, että alkoholijuomien verkkokauppa ja kotiinkuljetus mahdollistetaan ikärajavalvonta turvaten. Päätöksentekoa palvelemaan THL ja Valvira ovat laatineet sosiaali- ja terveysministeriölle selvityksen alkoholijuomien kotiinkuljetuksesta.
Alkoholijuomien verkkokauppa ja kotiinkuljetus ovat maailmanlaajuisesti suhteellisen uusia ilmiöitä alkoholikaupassa. Maailmalta on karttunut kokemuksia kotiinkuljetuksen haasteista.
”Keskeinen vastuullisen myynnin ja myynninvalvonnan ongelma kotiinkuljetuksessa liittyy ikärajojen tarkistamiseen. Nykyisillä alkoholinmyynnin ikärajoilla on Suomessa väestökyselyiden perusteella vankka kannatus”, toteaa tutkimusprofessori Pia Mäkelä THL:stä.
Alkoholijuomien verkkokaupassa esiin noussut haaste on tilaamisen ja kotiinkuljetuksen yhteys alkoholin suuriin kulutusmääriin yksittäisellä juomiskerralla tai pidemmällä aikavälillä.
“Kotiinkuljetus saattaa lisätä alkoholinkäytön haittoja monin eri tavoin. Esimerkiksi verkkokaupassa alkoholiostoksiin tiedetään käytettävän enemmän rahaa kerralla, ja nopeat toimitukset voivat pitkittää juomistilanteita. Kotiinkuljetus voi myös lisätä alkoholiongelmista kärsivien alkoholinkäyttöä, koska alkoholin hankkiminen on entistä helpompaa”, Mäkelä kuvailee.
Suomessa alkoholilain tarkoituksena on vähentää alkoholin aiheuttamia haittoja sen käyttäjille, muille ihmisille ja koko yhteiskunnalle. Tämä asettaa haasteen myös kotiinkuljetuksen sallimiselle.
”Kotiinkuljetus heikentää alkoholilain tarkoituksen toteutumista eli alkoholihaittojen vähentämistä. Kotiovella asiakkaan ikä ja päihtymystila jäävät huomattavasti helpommin tarkistamatta kuin myymälässä”, sanoo ryhmäpäällikkö Kari Kunnas Valvirasta.
”Jos alkoholin kotiinkuljetus sallitaan, se on säädettävä luvanvaraiseksi, jotta viranomaisilla säilyy edes jonkinlainen mahdollisuus valvoa toimintaa ja ehkäistä haittoja”, Kunnas jatkaa.
THL:n ja Valviran keskeiset suositukset vastuullisen alkoholin kotiinkuljetuksen järjestämiseen:
- Edellytetään, että alkoholijuomien kotiinkuljetus on luvanvaraista.
- Viranomaiselle on mahdollistettava tehokkaat keinot valvoa kotiinkuljetustoimintaa, kuten mahdollisuus koeostojen tekemiseen sekä rikkomuksista seurausten antamiseen.
- Edellytetään, että alkoholin verkkomyyntiin ja -toimituksiin osallistuvat luvanhaltijat ja henkilökunta suorittavat vastuullisen alkoholinmyynnin koulutuksen.
- Ikä tarkistetaan sekä ostovaiheessa että juomia toimitettaessa, eikä toimitusta saa jättää muuten kuin henkilökohtaisesti.
- Kotiinkuljetuksen enimmäiskellonajat eivät ole pidempiä kuin vähittäismyymälöiden myyntiajat.
- Varmistetaan tiedonkulku osapuolten välillä:
- kuljettajalla on tieto toimitettavan paketin alkoholisisällöstä
- verkkosivuilla kerrotaan ostajalle, että juomia ei toimiteta alaikäiselle tai päihtyneelle
- viranomaiset saavat toimituksia tekeviltä tahoilta tiedon esimerkiksi kotiinkuljetuksista, ikärajatarkastusten tekemisestä ja luovuttamisesta kieltäytymisistä.
- Alkoholinkäyttötilanteiden pitkittämisen ja päihtyneenä tehtyjen ostojen ehkäisemiseksi on syytä harkita, ettei alkoholijuomien pikatoimitus olisi mahdollista.
- Myyntikielloista kiinni pitäminen ei saa johtaa edes epäsuorasti toimituksia hoitavan henkilökunnan tulonmenetyksiin.
- On tarpeen harkita huolella, millaisiin paikkoihin alkoholijuomia voi ja ei voi toimittaa ja onko tarpeen säädellä toimitusten enimmäismääriä lyhyellä tai pidemmällä aikavälillä.
Lisätietoja
Valviran ja THL:n selvitys alkoholijuomien kotiinkuljetuksesta sosiaali- ja terveysministeriölle (Valvira)
Tutkimuksesta tiiviisti: Alkoholijuomien kotiinkuljetus – tietopohjaa sääntelystä ja vaikutuksista
Pia Mäkelä
tutkimusprofessori
THL
puh. 029 524 7159
sähköposti: etunimi.sukunimi@thl.fi
Kari Kunnas
ryhmäpäällikkö
Valvira
puh. 029 520 9610
Sähköposti: etunimi.sukunimi@valvira.fi
Avainsanat
Tietoa julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 26/202526.6.2025 15:11:31 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 26.6. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset pe 27.6. Vanhuspalvelujen tila: Tiedot ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden henkilöstömitoituksesta. Lisätiedot: elli.alarotu(at)thl.fi, puh. 029 524 7018 Lisätietoa: Katso myös ajankohtaisia uutisiamme thl.fi Seuraa THL:ää myös sosiaalisessa mediassa THL:n tuoreimmat julkaisut löytyvät Julkarista ja THL:n kirjakaupasta THL on myös Instagramissa tunnuksella @thl.fi
Huomioi lintuinfluenssariski, jos kohtaat luonnossa sairaan tai kuolleen eläimen26.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Lintuinfluenssatartunnan saaneita, sairaita tai kuolleita lintuja on havaittu tänä vuonna viimevuotista enemmän. Virus ei tartu ihmiseen helposti, mutta voi tarttuessaan aiheuttaa vakavan taudin. Vältä siis koskemasta luonnosta löytämiisi kuolleisiin tai sairaisiin eläimiin.
Muiden maiden sote-järjestelmät tarjoavat eväitä mutta eivät pikaratkaisuja Suomen sote-mallin kehittämiseen - työ vaatii parlamentaarista yhteistyötä25.6.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Muissa maissa käytössä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämismallit antavat aineksia myös Suomen sote-järjestelmän kehittämiseen, mutta eivät tarjoa pikaisia ratkaisuja, todetaan THL:n tuoreessa selvityksessä.
Muistutuskutsu: Mitä voimme oppia muiden maiden tavoista järjestää sote-palvelut? THL:n selvityksen julkistustilaisuus ja puoluesihteereiden keskustelu Porin SuomiAreenassa ke 25.6. klo 8.30–1023.6.2025 11:28:25 EEST | Kutsu
Hyvät toimitukset, sosiaali- ja terveydenhuolto herättää runsaasti intohimoja ja keskustelua siitä, mihin suuntaan sote-järjestelmäämme olisi kehitettävä. Suomessa on esitetty mm. hyvinvointialueiden verotusoikeutta, aluevaltuustojen lakkauttamista, Kela-korvausten kasvattamista, koko terveydenhuollon kansallistamista ja siirtymistä vakuutuspohjaiseen terveydenhuoltoon. Millaisia eri sote-järjestämismalleja muissa maissa on käytössä ja mitä voimme oppia niistä Järjestämme Porin SuomiAreenassa keskiviikkona 25.6. aamiaistilaisuuden, jossa julkaisemme tuoreen selvityksemme neljästä kansainvälisestä sote-mallista ja niiden soveltamisesta Suomessa. Lisäksi tilaisuudessa on puoluesihteereiden paneeli aiheesta. Tervetuloa mukaan! Tilaisuuden avaa THL:n pääjohtaja Mika Salminen. Selvityksen esittelee johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen. Paneelissa keskustelevat SDP:n puoluesihteeri Mikkel Näkkäläjärvi, keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho sekä kokoomuksen puoluesihteeri Timo Elo. Kaikki
THL esittää vyöruusurokotteen ottamista rokotusohjelmaan elin- ja kantasolusiirtopotilaille sekä hematologista syöpää sairastaville23.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Lisäksi THL esittää ikäperusteisia vyöruusurokotuksia kaikille 75-vuotiaille, jos rokotetta saadaan hankittua kohtuulliseen hintaan. Päätökset kansallisen rokotusohjelmaan otettavista rokotteista tekee sosiaali- ja terveysministeriö. Vyöruusurokote vähentää tehokkaasti vyöruusuun ja sen vaikeisiin tautimuotoihin sairastumista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme