Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Charles Sandisonin uusi valoinstallaatio Rhizome Tampereen taidemuseossa

Jaa

Charles Sandison (s. 1969, Englanti) on Tampereella asuva mediataiteilija ja yksi maamme kansainvälisesti tunnetuimpia taiteilijoita. Sandisonin taidetta on kuvailtu valorunoudeksi. Hänen uusin teoksensa Rhizome on juuri valmistunut Tampereen taidemuseoon. Sandisonin näyttely avautuu yleisölle lauantaina 24.2.2024 samanaikaisesti Tuula Lehtisen With Pleasure -näyttelyn kanssa. 

Mies seisoo hämärässä huonetilassa, jonka seinille on heijastettu tekstiä.
Charles Sandison Tampereen taidemuseossa helmikuussa 2024. Teija-Tuulia Ahola

Sandison toteuttaa sisä- ja ulkotiloihin tietokonepohjaisia valoinstallaatioita, videoprojisointeja, jotka yhdistävät sanoja, symboleja ja liikettä. Hänen teoksissaan sanat vaeltavat pimennetyissä huoneissa tai rakennusten ulkoseinillä. Ne elävät ja vuorovaikuttavat keskenään. Sanat eivät muodosta lauseita, mutta silti niiden voimakas emotionaalinen lataus tempaa katsojat tai pikemminkin kokijat otteeseensa. Näyttelyvieraat kokevat olevansa ikään kuin avaruusmatkalla, jossa liikutaan keskellä sanojen universumia, kaaoksen ja järjestyksen rajamailla. Sandisonin teosten sanavalikoima ei ole sattumanvarainen. Hän on käsitellyt teoksissaan evoluutiota, biologiaa, genealogiaa, genetiikkaa, keinoälyä ja erityisesti kieltä.

Charles Sandisonin toisiinsa punoutuvista videoprojisoinneista ja arkkitehtuurista muodostuva teos Rhizome (2024) houkuttelee katsojat uppoutumaan digitaalisesti luotuun vaihtoehtoiseen universumiin ja tekoälyn luomien elämänmuotojen pariin. Seinillä liikkuu vapaasti sanoja, numeroita, merkkejä ja symboleita. Välillä ne sulautuvat yhteen orgaanisiksi muodoiksi, ja räjähtävät sitten kirjainmyrskyksi ja siirtyvät sanastosta toiseen. Sandison on luonut mutkikkaita tietokoneohjelmia tuoden ne tilaan, joka tekee näkyväksi meitä ympäröivän datamaailman. 

Teoksessa tietokoneella luotu immersiivinen virtuaaliympäristö koostuu jatkuvasti muuttuvista orgaanisten kuvien, olioiden, merkkien ja kirjainten animoiduista kerroksista, jotka projisoidaan katsojan ympärille. Teos on biologinen kollaasi, tekoälyn avulla luotu kuvitteellinen ekosysteemi, joka liikkuu jatkuvasti kaaoksen ja järjestyksen välillä. Rhizome on omavarainen todellisuus, tutkielma utopiasta, jossa ihminen ja luonto elävät sopusoinnussa.

Charles Sandison on opiskellut Glasgow School of Art -taidekoulussa Skotlannissa vuosina 1988–93. Hän muutti Suomeen 1995. Sandison on ollut mukana mm. Venetsian biennaalissa 2001, Ars-näyttelyssä 2006 ja Singaporen biennaalissa 2011. Sandisonin yksityisnäyttely oli 2008 esillä Pariisin Musée d’Orsayssa, ja 2007 Rooman uusi nykytaiteen museo kutsui hänet tekemään teoksen Forum Romanumille. Sandisonin videoinstallaatioita on esitelty sisä- ja ulkotiloissa ympäri maailmaa, mm. Clevelandissa ja Denverissä USA:ssa; São Paulossa Brasiliassa; Roomassa, Madridissa, Lanzarotella, San Sebastianissa, Pariisissa, Lontoossa ja Tukholmassa. Sandison voitti Ars Fennica -palkinnon vuonna 2010. 

CHARLES SANDISON
24.2.2024─5.5.2024

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mies seisoo hämärässä huonetilassa, jonka seinille on heijastettu tekstiä.
Charles Sandison Tampereen taidemuseossa helmikuussa 2024.
Lataa
Charles Sandison rakentamassa uutta teostaan Tampereen taidemuseossa helmikuussa 2024.
Charles Sandison rakentamassa uutta teostaan Tampereen taidemuseossa helmikuussa 2024.
Lataa

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tove Jansson tunsi olevansa ennen kaikkea maalari – Janssonin elämästä kertova näyttely avautuu Muumimuseossa 20.4.202419.4.2024 15:22:21 EEST | Tiedote

Tove Janssonin syntymäpäivänä 9. elokuuta liputetaan sekä hänen että suomalaisen taiteen kunniaksi. Jansson oli taidemaalari, kuvittaja, pilapiirtäjä, kirjailija ja sarjakuvataiteilija. Etenkin muumihahmot ovat tehneet Janssonista kansainvälisesti tunnetun, mutta Jansson itse tunsi olevansa ennen kaikkea taidemaalari. Taiteilijaelämää-näyttelyn keskiössä on Tove Janssonin monipuolinen, usein muumikuvitusten varjoon jäänyt ura.

Tuula Lehtisen taiteen laaja näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa23.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Tamperelaisen kuvataiteilijan Tuula Lehtisen (s. 1956) ensimmäinen museonäyttely kotikaupungissaan avaa Tampereen taidemuseon remontin jälkeisen näyttelyvuoden yhdessä mediataiteilija Charles Sandisonin näyttelyn kanssa. Tuula Lehtisen yksityisnäyttely on laaja katsaus hänen taiteeseensa 1980-luvulta nykyhetkeen. Lehtinen tunnetaan taidegrafiikastaan, maalauksistaan, posliiniveistoksistaan ja julkisista mosaiikkitöistään. Hän on myös merkittävä kuvataidealan vaikuttaja ja uudistaja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye