Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Kauma: Venäjän poisjäännistä huolimatta Etyjin yleiskokous jatkaa toimintaansa aktiivisena

Jaa

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) parlamentaarinen yleiskokous kokoontuu Wienissä 22.–23.2. Etyjiin kuuluu 57 osallistujavaltiota, mutta mukana ei tällä kertaa ole venäläisiä parlamentaarikkoja, sillä Venäjä on tiedottanut julkisuuteen keskeyttävänsä osallistumisensa yleiskokouksen istuntoihin.

Kuvaaja: Juho Takkunen
Kuvaaja: Juho Takkunen

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) parlamentaarinen yleiskokous kokoontuu Wienissä 22.–23.2. Etyjiin kuuluu 57 osallistujavaltiota, mutta mukana ei tällä kertaa ole venäläisiä parlamentaarikkoja, sillä Venäjä on tiedottanut julkisuuteen keskeyttävänsä osallistumisensa yleiskokouksen istuntoihin. Lisäksi on uutisoitu (HS 14.2.2024) Venäjän keskeyttävän jäsenmaksujensa maksamisen.

”Tosiasiassa Venäjä on keskeyttänyt maksunsa jo aiemmin, sillä viimeisin maksusuoritus tapahtui helmikuussa 2022 vain kaksi päivää ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainaan”, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Pia Kauma (kok.) toteaa.

Vastalauseena hyökkäyssodalle useat yleiskokouksen istuntoja järjestäneet valtiot eivät ole enää myöntäneet venäläisille viisumeita.

”Näin tapahtui esimerkiksi vuoden 2022 kesäkokouksessa Britanniassa. Venäläisiä parlamentaarikkoja on kuitenkin ollut paikalla yksittäisissä kokouksissa, kuten talvikokouksessamme Wienissä vuosi sitten”, Kauma sanoo.

”Etyj-parlamentaarikot ovat toistuvasti ja jyrkästi tuominneet Venäjän Ukrainaa vastaan aloittaman hyökkäyssodan sekä ilmoittaneet, että Venäjä näin toimiessaan rikkoo kaikkia Etyjin perusperiaatteita vastaan”, Kauma painottaa.

Yleiskokouksen taustalla on vuoden 1975 Etyk Helsingissä, ja se toimii Venäjän hyökkäyssodasta huolimatta yhä aktiivisesti. Tästä on osoituksena muun muassa erittäin laaja osanotto kokouksiin ja vaalitarkkailuihin, joista viimeisimmät toteutettiin Azerbaidžanissa, Serbiassa ja Puolassa.

”Tänään alkaneessa talvi-istunnossa puhutaan muun muassa Etyjin antamasta tuesta Ukrainalle, poliittisista vangeista, Venäjään kohdistetuista sanktioista, journalistien turvallisuudesta kriisialueilla sekä yleiskokouksen tulevaisuudesta”, Kauma päättää.

Wienissä 22.2.2024

Lisätiedot:
Kansanedustaja Pia Kauma 050 5746764

pia.kauma@eduskunta.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvaaja: Juho Takkunen
Kuvaaja: Juho Takkunen
Lataa

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Väyrynen: Vuokralääkäritoiminta kaipaa rotia11.4.2024 11:16:07 EEST | Tiedote

Henkilöstöpula on hyvinvointialueiden kestomurheita. Alueilla joudutaan turvautumaan kalliisiin vuokrapalveluihin, jotta pystytään vastaamaan hoitotakuun määräaikoihin ja varmistamaan riittävät palvelut asiakkaille. Kalliiden vuokralääkäripalveluiden käyttö on osaltaan pahentanut hyvinvointialueiden alijäämiä. Eräiden arvioiden mukaan alueet käyttivät vuonna 2023 jopa 700 miljoonaa euroa vuokrahenkilöstöön. Hyvinvointialueiden alijäämä oli viime vuoden tilinpäätösennakoiden perusteella yli 1,35 miljardia euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye