Keskustelu Espoon uudesta yleiskaavasta käynnistyy

Jaa

Espoon yleiskaava 2060 kokoaa ensimmäistä kertaa 2000-luvulla koko Espoon maankäytön kehityksen suuntaviivat samalle kaavakartalle. Yleiskaavaluonnos on keskustelunavaus kaupungin kehityksestä tulevina vuosikymmeninä. Keskustelu käynnistyy kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksessa 28.2.2024. Kaavaluonnoksen nähtäville asettamisesta päättää kaupunginhallitus.

Kuvan keskellä on Espoontorin kauppakeskus. Sen takana kulkee junarata, ympärillä on kerrostaloja ja kauempana näkyy metsää.
Espoon keskus on yksi Espoon viidestä kaupunkikeskuksesta. Se kytkeytyminen muuhun kaupunkiin on tunnistettu yhdeksi keskeiseksi yleiskaavatyössä ratkaistavaksi asiaksi. Suomen Ilmakuva Oy

Yleiskaava on koko kaupungin maankäyttöä koskeva yleispiirteinen suunnitelma, joka tähtää vuoteen 2060. Espoo on kasvanut viime vuosikymmeninä voimakkaasti ja kasvun odotetaan jatkuvan. Väestönkasvun lisäksi muun muassa ilmastonmuutos, liikenteen murros ja digitalisaatio muuttavat kaupunkia. Yleiskaavan avulla kaupunki ennakoi ja varautuu tuleviin muutoksiin, jotta kasvua voidaan ohjata hallitusti ja suunnitelmallisesti.

Yleiskaavaratkaisun perustan muodostavat nykyiset viisi kaupunkikeskusta ja niitä yhdistävät nykyiset ja uudet raideyhteydet. Kaavaluonnokseen on hahmoteltu kaupungin keskeiset maankäytön kehittymisalueet sekä niitä muuhun kaupunkiin ja seutuun yhdistävä raideverkko. Espoon keskuksen kytkeytyminen muuhun kaupunkiin on tunnistettu yhdeksi keskeiseksi yleiskaavatyössä ratkaistavaksi asiaksi. Virkistys ja luonnon monimuotoisuus muodostavat raamit kaupungin kehitykselle.

Yleiskaavaluonnos pohjautuu Espoo-tarinaan ja kaupunginhallituksen maaliskuussa 2023 hyväksymiin tavoitteisiin sekä laajoihin selvityksiin ja maankäytön tarkasteluihin.

Kaupunginhallitus päättää nähtäville asettamisesta

Yleiskaavaluonnoksen käsittely lähtee liikkeelle kaupunkisuunnittelulautakunnasta, minkä jälkeen kaavaluonnos etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn. Kaupunginhallitus päättää luonnoksen nähtäville asettamisesta. Sen aikana on asukkailla ja muilla osallisilla mahdollisuus osallistua antamalla kaavaluonnoksesta mielipide. Nähtävilläolon yhteydessä järjestetään useita asukastilaisuuksia.

-Sekä kaupunginhallituksella että kaupunkisuunnittelulautakunnalla on valmiudet viedä kaavaluonnoksen käsittely läpi niin, että kaavaluonnos saadaan nähtäville kevään aikana. Kaupunginhallituksen ja lautakunnan jäseniä on pidetty ajan tasalla yleiskaavan valmistelutilanteesta, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mervi Katainen.

Kaavaluonnoksen käsittelyn jälkeen alkaa kaavaehdotuksen valmistelu. Yleiskaavaehdotus valmistuu 2025–2026. Tavoitteena on, että yleiskaava hyväksytään vuonna 2027.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvan keskellä on Espoontorin kauppakeskus. Sen takana kulkee junarata, ympärillä on kerrostaloja ja kauempana näkyy metsää.
Espoon keskus on yksi Espoon viidestä kaupunkikeskuksesta. Se kytkeytyminen muuhun kaupunkiin on tunnistettu yhdeksi keskeiseksi yleiskaavatyössä ratkaistavaksi asiaksi.
Lataa
Teksti Espoon yleiskaava 2060 ja piirroskuva kaupungin siluetista.
Lataa

Linkit

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Espoon Kiviruukista kiertotalouden keskittymä12.4.2024 10:39:42 EEST | Tiedote

Kiviruukista kiertotalouden keskittymä on Espoon kaupungin kestävän kehityksen alueellinen kärkihanke, jolla Kiviruukin alueelle kehitetään kiertotalouden innovaatioiden, liiketoiminnan ja osaamisen keskittymää. Espoon tavoitteena on yhteistyötä lujittamalla vahvistaa Suomen asemaa maailmanluokan puhtaan teknologian osaamiskeskittymänä, johon sekä kotimaiset että ulkomaiset toimijat haluavat investoida. Länsimetron päädyssä sijaitseva Kiviruukki vahvistaa Espoon veto-, pito- ja elinvoimaa tarjoamalla kiertotalouden toimijoille erinomaisen kasvualustan, jossa kestävän tulevaisuuden tutkimus, työpaikat ja oppiminen ovat kiinteä osa arkea.

Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 10.4.202410.4.2024 19:36:06 EEST | Tiedote

Kasvun ja oppimisen lautakunta merkitsi tiedoksi Espoon kaupungin toiminnallisen päiväkotisuunnitteluohjeen sekä suomenkielisen varhaiskasvatuksen toimintakertomuksen vuodelta 2023. Lautakunta antoi lausunnot valtuustoaloitteeseen lasten ja nuorten sähkötupakoinnin kitkemiseksi sekä valtuutettu Ira Hietanen-Tanskasen ja 34 muun valtuutetun 29.1.2024 jättämään valtuustokysymykseen liikuntavammaisten koululaisten yhdenvertaisuuden toteutumisesta. Lautakunta myös päätti varhaiskasvatuksen starttiraha-avustusperiaatteista, jotka tulevat voimaan 1.6.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye