Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

EU:n hiilenpoistojen sertifiointiasetuksessa askeleita parempaan suuntaan – kaksoislaskentakysymys on vihdoin selkeytynyt

Jaa

Euroopan parlamentti, neuvosto ja komissio ovat päässeet sopuun hiilenpoistojen sertifiointiasetuksesta 19.2.2024. MTK kiittelee, että saavutettu neuvottelutulos selventää kaksoislaskentaan liittyviä kysymyksiä. Saavutetun neuvottelutuloksen mukaan sertifioidut hiilenpoistot kuuluvat poikkeuksetta EU:n ilmastositoumukseen.

MTK pitää saavutettua lopputulosta loogisena ja toivoo lopputuloksen lopettavan vuosia jatkuneen epätietoisuuden kaksoislaskennasta. Poukkoileva keskustelu on haitannut vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden kehitystä Euroopassa, ja näkynyt ostajien käytöksessä varovaisuutena.

“Tämä neuvottelutulos voidaan nähdä EU:n ilmastoaloitteista tähänastisista parhaana, vaikka kehittämistä olisi edelleen. Kuitenkin hiilenpoistojen markkinoilla lainsäädännön puolelta aikaisempaa selvemmät edellytykset kehittyä niin luontopohjaisissa ratkaisuissa kuin teknisten hiilenpoistojenkin osalta”, MTK:n energia-asiantuntija Anssi Kainulainen kommentoi.

Kehityskohteiksi Kainulainen nostaa maito- ja lihakarjatilallisten metaanipäästöt ja maatilojen energiahankkeet, joiden poisjättäminen sertifioinnin piiristä herättää edelleen kysymysmerkkejä. MTK huomauttaa, että metaanipäästöjen ja energiahankkeiden huomiointi asetusten tarkentavien teknisten säädösten työstämisessä on välttämätöntä. Erityisesti karjatilallisten paitsioon jättämistä kritisoi kannanotossaan myös Euroopan kattojärjestö Copa Cogega.

Kaksoislaskentakysymyksen ratkaiseminen oli MTK:n neuvottelutavoitteista keskeisimpiä. Myös muilta osin MTK pitää saavutettua neuvottelutulosta kehityskelpoisina askeleina, jotka harmonisoivat pidemmällä aikavälillä vapaaehtoisilla hiilimarkkinoilla liikkuvien yksiköiden laatua Euroopassa.

MTK:n näkemyksen mukaan sertifioidut hiilenpoistot ovat merkittävässä roolissa EU-komission 2040-tavoitteiden saavuttamisessa. Tämä kuitenkin edellyttää, että maa- ja metsätalouden sertifiointikriteereistä saadaan tasapainoiset, ja että ne saadaan nopeasti käyttöön. Hiilenpoistojen sertifiointikriteerien tulee ottaa huomioon eri EU-maiden kansalliset piirteet ja olla käyttökelpoiset maanomistajille. Näiden jatkotyöstö jatkuu komission työryhmässä.

“Hiilenpoistojen ja muiden ilmastotoimien tulee tuoda taloudellista arvoa niitä tuottaville. Seuraavan komission työssä nähdään, muodostuuko sertifioiduille hiilenpoistoille jonkinlainen rooli myös velvoitemarkkinoilla”, Kainulainen summaa.

Mistä hiilisertifiointien kaksoislaskennassa on kyse?

  • MTK on korostanut vapaaehtoisten yksityisten luontomarkkinoiden merkitystä toimivien hiili- ja luontomarkkinoiden synnyn kannalta.
  • Suomessa hiilimarkkinoiden kehittymisen esteeksi on nähty erityisesti kaksoislaskenta, jonka mukaan hiiliyksiköiden näkyminen valtion inventaariossa on estänyt niiden hyödyntämisen yksityisillä markkinoilla.
  • Uusi asetus linjaa selvästi, ettei se ole ongelma.

Lisätietoja: 

Anssi Kainulainen , energia-asiantuntija, MTK ry

puh. 0505961541   

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maatilamatkailu Ilomäki valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi ja Karkausmäen Kammari Vuoden kehittyväksi maaseutumatkailuyritykseksi20.3.2024 21:00:00 EET | Tiedote

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on ylpeänä valinnut Maatilamatkailu Ilomäen Vuoden 2024 Kellokkaaksi. Tämä korkein tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti maaseutumatkailun saralla. Vuoden 2024 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus puolestaan myönnettiin Karkausmäen Kammarille. Tämä arvostettu tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat osoittaneet rohkeaa otetta ja innovatiivisuutta maaseutumatkailun kehittämisessä.

Eurooppa tarvitsee parempaa EU:ta19.3.2024 10:45:00 EET | Tiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK haluaa omalla EU-vaaliohjelmallaan olla rakentamassa vahvempaa, vakaampaa ja turvallisempaa Euroopan unionia. Kesäkuussa valittavan uuden europarlamentin ja tulevan komission on kyettävä palauttamaan kansalaisten ja yritysten luottamus tulevaan. Se tapahtuu luopumalla pikkuasioilla näpertelystä ja keskittymisellä oleelliseen. Tienviitat löytyvät MTK:n tänään julkaisemasta ohjelmasta ”Kymmenen teesiä elävälle Euroopalle”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye