Suomen ympäristökeskusSuomen ympäristökeskus

Kevään tulvakausi alkaa Etelä- ja Lounais-Suomessa

Jaa

Lähipäivien lämmin ja sateinen sää lisää valuntaa ja nostaa jokien vedenkorkeudet Lounais- ja Etelä-Suomessa paikoin keskimääräisen tulvahuipun tasolle ensi viikon alussa. 

© Adobe Stock

Lähipäivien lämmin ja sateinen sää lisää valuntaa ja nostaa jokien vedenkorkeudet Lounais- ja Etelä-Suomessa paikoin keskimääräisen tulvahuipun tasolle ensi viikon alussa. Ennusteen mukaan kevättulva jakautuu tänä vuonna useampaan osaan, ja virtaamat kasvavat uudelleen myöhemmin keväällä. Ennusteen mukaan vesi nousee ensi viikolla paikoin alavimmille pelloille. Mikäli lähipäivien sääennusteiden suurimmat sateet tulevat vetenä, on mahdollista, että tulvahuiput ovat keskimääräistä isompia.

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan joet nousevat tulvalukemiin jo maaliskuun alussa, mikäli sää jatkuu leutona ja sateisena ensi viikolla, mutta varsinainen kevättulva ajoittuu todennäköisesti huhtikuun alkupuolelle. Lunta Pohjanmaan maakuntien alueelle on kertynyt tavallista enemmän ja tulvista ennustetaan keskimääräistä suurempia. Mikäli lumen sulaminen ajoittuu usealle jaksolle, kevättulvahuiput jäävät keskimääräistä pienemmiksi. 

Pohjois-Pohjanmaalla Oulun eteläpuolisissa sekä Oulujoen ja Kiiminkijoen vesistöissä lumen sulanta jää ensi viikolla verrattain vähäiseksi. Lunta on nyt ajankohtaan nähden huomattavasti tavallista enemmän, minkä vuoksi kevättulvahuiput voivat tänä vuonna kasvaa tavallista suuremmiksi. Pohjois-Pohjanmaan kevättulvat ajoittuvat tyypillisesti huhtikuun loppupuolelle. Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumen vesiarvot ovat toistaiseksi ajankohdalle tyypillisissä lukemissa.  

Järvi-Suomen alueella lunta on kertynyt monin paikoin tavallista enemmän, erityisesti Itä-Suomessa. Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueilla lauhtuva sää voi kääntää järvien vedenkorkeudet jo ensi viikolla pienen nousuun. Varsinainen kevättulvahuippu suurilla järvillä ajoittuu kuitenkin tyypillisesti vasta toukokuulle. Suuren lumimäärän takia Itä-Suomen järvien tulvahuiput voivat keväällä nousta tavallista korkeammalle. Kevättulvan suuruus riippuu kuitenkin lähikuukausien ja erityisesti sulannan aikaisista sademääristä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:0295 251 072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Linkit

Tulvakeskus - Ennusteita, varoituksia ja varautumista

Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa. 
Lisää: vesi.fi/tulvakeskus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye