Tulli

Tehovalvonta pysäytti yli 410 000 litraa netistä tilattuja alkoholijuomia, joista valmisteverot olivat maksamatta

Jaa

Reilun vuoden kestäneessä alkoholin nettikaupan tehovalvonnassa Tulli pysäytti yhteensä 5 200 ulkomaisesta verkkokaupasta tehtyä alkoholitilausta, joiden valmisteveroja ei ollut maksettu Suomeen. Verohallinto määräsi näiden perusteella yli miljoona euroa veroja joko juomien myyjien tai niiden ostajien maksettavaksi. Tehovalvonta päättyi vuoden 2023 lopussa.

Verohallinto määräsi alkoholin nettikaupan tehovalvonnan aikana joko myyjän tai ostajan maksettavaksi yli miljoona euroa valmisteveroja. Summa pitää sisällään myös veronkorotuksen määrän.

Verohallinto ja Tulli valvoivat alkoholin nettikauppaa tehostetusti marraskuusta 2022 joulukuun 2023 loppuun saakka.

Tehovalvonnan tarkoituksena oli varmistaa, että valmisteverot ulkomailta tilatuista alkoholijuomista maksetaan Suomeen. Alkoholijuomia saa verotuksen näkökulmasta tilata ulkomaisista nettikaupoista, kunhan valmisteverot tulevat maksetuksi Suomessa.

Tehovalvonnan aikana myös verotarkastuksia myyjäyrityksiin

Verohallinto otti tehovalvonnan aikana Tullin pysäyttämistä alkoholilähetyksistä haltuun ne, joiden valmisteveron maksaminen kuuluu viranomaistietojen mukaan myyjäyritykselle ja joista ei ole tehty vaadittua ennakkoilmoitusta ja maksettu vakuutta.

Kaikkiaan haltuun otettuja juomia oli yhteensä 100 000 litraa.

- Haltuunotot ovat raskas prosessi, mutta samalla ne ovat vahva signaali verovalvonnan toteutumisesta. Kaupan kokonaisvolyymiin verrattuna haltuun otetut määrät eivät ole suuren suuria, mutta valvonnan vaikutukset heijastuvat niitä laajemmalle, sanoo Verohallinnon ohjaus- ja valvontapäällikkö Sami Peltola.  

Tähän mennessä myyjäyritykset ovat maksaneet valmisteverot vain muutamista yksittäisistä haltuun otetuista alkoholilähetyksistä. Tällaisissa tapauksissa Tulli on vapauttanut juomat verovelvoitteiden hoitamisen jälkeen. Jos myyjä ei hoida verovelvollisuuttaan, viranomaisilla on oikeus hävittää haltuun otetut juomat kuuden kuukauden jälkeen.

Tehovalvonnan aikana Verohallinnossa valmistui lisäksi kuusi verotarkastusta ulkomaisiin alkoholin verkkokauppoihin. Verotarkastusten perusteella myyjille määrättiin maksettavaksi kaikkiaan 11,22 miljoonaa euroa, joista 9,85 miljoonaa oli maksamatta jäänyttä valmisteveroa ja 1,37 miljoonaa euroa arvonlisäveroa. Maksamattomat verot kohdistuvat vuosien 2020–2022 verokausille. Summiin sisältyy myös veronkorotuksen osuus.

Tulli pysäytti tehovalvonnan aikana 5 200 alkoholitilausta

Tehovalvonnan aikana Tulli pysäytti yhteensä 5 200 ulkomaisesta verkkokaupasta tehtyä alkoholitilausta, joiden valmisteveroja ei ollut maksettu Suomeen. Kaikkiaan tilauksissa oli yli 410 000 litraa alkoholijuomia, jotka oli tilattu yli 150 eri verkkokaupasta.

Tehovalvonta on ollut Tullissa pitkälti ”käsityötä”. Alkoholivero määräytyy juoman laadun, etyylialkoholipitoisuuden ja määrän mukaan. Nämä on pitänyt tarkastuksissa todentaa kuvaamalla ja tilastoimalla Verohallinnon veroharkintaa varten.

- Valvoimme tehostetusti Suomeen tulevia alkoholitilauksia tietopohjaisen riskianalyysimme avulla sekä normaalina tullivalvontana satamissa. Toimeenpanevana viranomaisena huolehdimme siitä, että valvonta on mahdollisimman riskiperusteista ja tehokasta, kertoo Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit

Tehovalvonta laski roimasti säännösten vastaisia lähetyksiä

Vuonna 2021, ennen tehovalvonnan alkamista, alkoholia ostettiin ulkomaisista nettikaupoista noin 33 miljoonaa litraa. Vain noin yhdestä prosentista valmisteverot maksettiin asianmukaisesti. Suomi menetti sen vuoksi arviolta 80–100 miljoonaa euron verotulot.

Tehovalvonnan aikana alkoholitilaukset, joista valmisteverot olivat maksamatta, vähenivät viranomaisarvion mukaan huomattavasti, noin 60 prosenttia.

- Tehokkaalla valvonnalla oli merkittävä vaikutus siihen, että ihmiset muuttivat käyttäytymistään ja tilasivat juomia verkkokaupoista selvästi aikaisempaa vähemmän. Samalla myös verovaje pieneni, Peltola sanoo.

Juomatilauksista asianmukaisesti Verohallinnolle ilmoittaneiden määrä ei tehovalvonnan aikana lisääntynyt.

Vuoden 2024 alusta lähtien alkoholin nettikauppaa valvotaan normaalina, lakisääteisenä viranomaisvalvontana.

Viranomaiset toivovat lainsäädännön selkiyttämistä

Verkosta tilattujen alkoholijuomien valmistevero kuuluu myyjän maksettavaksi, jos tilauksen kuljetuksen järjestää myyjä edes välillisesti. Jos tilauksen kuljetuksen järjestää ostaja, valmistevero kuuluu hänen maksettavakseen.

Usein ostajan on kuitenkin vaikea tulkita, kenen maksettavaksi netistä ostetun alkoholin valmistevero todellisuudessa kuuluu. Lisäksi verolaeissa ja alkoholilaissa on verkko-ostamisen suhteen ristiriitaisuuksia.

Hallitus valmistelee parhaillaan lakiesitystä, jonka tavoite on selkiyttää tilannetta erityisesti tilaajan näkökulmasta. Verohallinto osallistuu lakiesityksen työstämiseen osana tavanomaista virkatyötään.

Sekä Verohallinnon Peltola että Tullin Rakshit toivovat lainsäädännön selkiyttämistä nykyisestään.  

- On tärkeää, että sekä vero- että alkoholilainsäädännön näkökulmasta on yksiselitteistä, miten alkoholia ulkomailta tilattaessa tulee toimia, jotta tilaajalla on mahdollisuus ymmärtää tilaamisesta aiheutuvat vastuut ja velvollisuudet. Samalla varmistetaan myös viranomaisratkaisujen yhtenäisyys, sanoo Tullin Sami Rakshit.

- Jos vastuu valmisteveroista laajenisi nykyistä enemmän myös ostajalle, ostajan asema selkeytyisi huomattavasti, mikä helpottaisi vaikuttavan verovalvonnan toteuttamista jatkossa, Verohallinnon Peltola lisää.

FAKTA: Näin huolehdit valmisteveron toisesta EU-maasta tilatusta alkoholista

  • Järjestääkö myyjäyritys tuotteiden kuljetuksen Suomeen tai osallistuuko se edes välillisesti kuljetusjärjestelyihin esimerkiksi ohjaamalla tilauksen yhteydessä käyttämään tiettyjä kuljetusliikkeitä? Tällöin myyjä vastaa tuotteiden valmisteverosta. Myyjän pitää tehdä Verohallinnolle ennakkoilmoitus ja asettaa veroa vastaava vakuus ennen tuotteiden lähettämistä. 
  • Vastaatko itse tuotteiden kuljetuksesta? Silloin vastuu valmisteveroista on sinulla. Tee tilauksesta ennakkoilmoitus ja aseta vakuus OmaVerossa ennen kuin tuotteet on lähetetty Suomeen. Ohjeet verovelvollisuuksien hoitamiseen.

Kuvamateriaalia alkoholilähetysten käsittelystä Tullin kuvapankissa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Lisäksi Tullin tehtäviin kuuluvat hiilirajamekanismiin liittyvät viranomaistehtävät. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Suomessa on jatkossakin laillisesti venäläisissä rekisterikilvissä olevia autoja18.3.2024 19:14:24 EET | Tiedote

Kansallinen kuuden kuukauden siirtymäaika Venäjän rekisterissä olevien autojen maasta poistumiselle päättyi perjantaina. Viikonlopun aikana valvontaviranomaiset havaitsivat kolme venäläisissä rekisterikilvissä olevaa autoa. Tulli muistuttaa, että Suomessa on jatkossakin laillisesti liikenteessä Venäjälle rekisteröityjä autoja. Auton kuljettajan pitää todistaa valvontaviranomaisille oikeus auton käyttöön pyydettäessä.

Muistutus viherpeukaloille: Jos tilaat kasveja tai siemeniä EU:n ulkopuolelta, hanki kasvinterveystodistus14.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Vaikka lumi ja jää peittää vielä maan, niin monen kotipuutarhurin katse on suunnattu jo tulevan kauden istutuksiin. Jos siemeniä tai taimia aikoo tilata EU:n ulkopuolelta, on tärkeää huomioida, että niiden tilaamiseen liittyy rajoituksia. Tilaaminen on kielletty ilman kasvinterveystodistusta ja tilaukselle pitää järjestää Suomessa tuontitarkastus. Lisäksi joidenkin kasvien tuonti on kokonaan kielletty.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye