Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Kohtuuttomiin lakkoihin puuttuminen tärkeintä yrityksille

Jaa

Kohtuuttomiin lakkoihin puuttuminen on pk-yrityksille tärkein hallituksen uudistus, kertoo tuore Yrittäjägallup. – Lakkoilu on lisännyt yrittäjien kannatusta kohtuuttomiin lakkoihin puuttumiselle, sanoo Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo

58 prosenttia pk-yritysten edustajista oli helmikuussa sitä mieltä, että kohtuuttomiin lakkoihin puuttuminen on tärkein hallituksen uudistus yritysten kannalta.  
 
– Hakaniemen lakkoilu on lisännyt yrittäjien kannatusta kohtuuttomiin lakkoihin puuttumiselle. Siitä on tullut yrittäjien mielestä tärkein hallituksen uudistus yrityksille, Yrittäjien Pentikäinen sanoo. 
 
– Moni muukin hallituksen suunnittelema uudistus on yrittäjien mielestä tärkeä ja myös työllistämiseen kannustava, Pentikäinen jatkaa. 
 
Kohtuuttomiin lakkoihin puuttumisen jälkeen seuraavaksi tärkeimpinä Yrittäjägallupin vastaajat pitävät paikallisen sopimisen lisäämistä (52 prosenttia), henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista (51 prosenttia), ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta (42 prosenttia) ja takaisinottovelvoitteen poistamista alle 50 henkeä työllistäviltä (37 prosenttia) sekä määräaikaisten sopimusten helpottamista (37 prosenttia). 
 
Kohtuuttomiin lakkoihin puuttuminen on noussut tärkeimmäksi uudistukseksi viime syksyn jälkeen. Vielä elokuussa tärkein oli paikallisen sopimisen edistäminen. Molempien tärkeys on kuitenkin kasvanut viime elokuusta. 
 
Kohtuuttomiin lakkoihin puuttuminen korostuu yrityskoon kasvaessa. Paikallisen sopimisen lisääminen on erityisen tärkeää 5–9 henkeä työllistävissä yrityksissä. 
 
Teollisuudelle tärkeimpiä uudistuksia ovat kohtuuttomiin lakkoihin puuttuminen ja henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen. Rakentamisessa kärkiryhmään nousee myös ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus. Kaupan alalla korostuu muita enemmän määräaikaisten sopimusten helpottaminen. 
 
Yrittäjägallupin vastaajat saivat valita uudistuslistalta viisi itselleen tärkeintä aihetta. Pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä selvittävään Yrittäjägallupiin vastasi helmikuussa 1 339 pk-yritysten edustajaa.   
 
Paikallinen sopiminen kannustaa eniten työllistämään 
 
Työllistämiseen kannustaa Yrittäjägallupin vastaajien mielestä eniten paikallisen sopimisen lisääminen (56 prosenttia) sekä henkilöperusteisen irtisanomisen (52 prosenttia) ja määräaikaisten sopimusten helpottaminen (50 prosenttia).  
 
Työllistämistoimena viime elokuun jälkeen suosiota ovat nostaneet erityisesti henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen (+8 prosenttiyksikköä) ja kohtuuttomiin lakkoihin puuttuminen (+9 prosenttiyksikköä). 
  
– Erityisen tärkeitä reformeja ovat paikallisen sopimisen lisääminen sekä henkilöperusteisen irtisanomisen ja määräaikaisten sopimusten helpottaminen, Pentikäinen sanoo. 
 
– Hallitus yrittää madaltaa työnantajien työllistämisen riskiä, mikä on oikea ja tärkeä tavoite. Jos työllistämisen riski on liian suuri, se jätetään ottamatta. Tämä on hyvin yksinkertaista. 
 
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä
  
Näin kysyttiin  
Suomen Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 339 pk-yritysten edustajaa.  
Kysely tehtiin 7.−13.2.2024.  
Tutkimustulosten luottamusväli on 2,7 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye