Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus uudistuu – nauhoita ja auta tutkimusta!
Suomalaisille avautui viime keväänä ainutlaatuinen mahdollisuus tunnistaa lähipiirinsä lintuja niiden laulun perusteella. Jyväskylän yliopistossa kehitetty Muuttolintujen kevät -sovellus keräsi suursuosion, yli 160 000 käyttäjää ja yli miljoona lintuhavaintoa. Käyttäjien nauhoitusten avulla tutkijat saavat tietoa esimerkiksi siitä, mihin aikaan mitkäkin muuttolinnut saapuvat Suomeen.
Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus on nyt päivitetty. Se tarjoaa uutena mahdollisuutena 9.4. lähtien pistelaskentanauhoituksen. Pistelaskentapaikoilla sovelluksen käyttäjällä on mahdollisuus äänittää viiden minuutin pituinen nauhoitus, jota voidaan käyttää lajitunnistuksen lisäksi lintujen esiintyvyyden ennustemallien kehittämiseen.
Pistelaskentaverkosto luodaan pilottivaiheessa Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ja Helsingin kaupunkien sekä Metsähallituksen yhteistyönä. Se kattaa Jyväskylän ja Helsingin kaupunkien luontokohteita, Metsähallituksen kymmenen kansallispuistoa ja muita keskeisiä lintujen kevätmuuttokohteita. Pistelaskentapaikat on merkitty kohteisiin QR-koodeilla ja ne löytyvät Muuttolintujen kevät -sovelluksesta. Tulevaisuudessa on tarkoitus laajentaa pistelaskentaa valtakunnallisesti kattavaksi verkostoksi.
- Luonnontieteellisen keskusmuseon koordinoimaa lintujen pistelaskentaa on toteutettu Suomessa 40 vuotta. Tämä on tuottanut arvokkaan aineiston linnuston esiintymisestä ja sen muutoksista. Pistelaskentareittejä tehdään Suomessa vuosittain kuitenkin vain 50-60 kappaletta, ja niiden tekemiseen on tarvittu hyvä pesälinnuston lajintuntemus, mukaan lukien laulu- ja varoitusäänet.
- Uusittu Muuttolintujen kevät -mobiilisovellus mahdollistaa sen, että kuka tahansa kansalainen voi tehdä pistelaskennan, vaikka itse ei lajeja tuntisikaan, koska lajintunnistus tapahtuu äänityksistä tekoälyn avulla. Toivon kovasti, että kansalaiset innostuvat kerryttämään tieteellisen tutkimuksen kannalta huippuarvokasta pistelaskenta-aineistoa, akatemiaprofessori ja tutkimushankkeen johtaja Otso Ovaskainen kertoo.
- Muuttolintujen kevät -sovelluksen käyttäjät voivat osallistua pistelaskentaan avaamalla Muuttolintujen kevät -sovellukseen 9.4. ilmestyvän uuden välilehden, joka mahdollistaa pistelaskennan nauhoittamisen. Sovellus näyttää kartalla pistelaskentapaikat. Paikalla olevan QR-koodin lukemalla pääsee tekemään viiden minuutin nauhoituksen ja samalla palautteena saa tekoälyn avulla tunnistetut lintulajit takaisin sovellukseen.
- Lisäksi sovelluksen tekoälymallia on opetettu kansalaisilta saadulla aineistolla. Muuttolintujen kevät tunnistaa tänä keväänä kaikki Suomessa pesivät lintulajit. Tarkoitus on myös palkita sovelluksessa laajemmin erityyppisten nauhoituksien ja havaintojen tekemisestä, teknologiakehityksen projektipäällikkö, pääarkkitehti Ari Lehtiö kuvailee.
Pistelaskentaverkosto avataan virallisesti Jyväskylän yliopiston Kansalaistieteen Lähde -tapahtumassa 9.4. klo 9.00. (Linkki tapahtumaan). Pistelaskennasta saatujen kokemusten myötä verkostoa laajennetaan muihin kohteisiin, tuoden lisää tietoa ja osallistumismahdollisuuksia kansalaistieteilijöille.
Lisätietoja:
• Akatemiaprofessori Otso Ovaskainen, puh. 050 309 2795, otso.t.ovaskainen@jyu.fi
• Pääarkkitehti Ari Lehtiö, puh. 050 361 0992, ari.lehtio@jyu.fi
Yhteyshenkilöt
Liisa Harjulaviestintäpäällikkö
Puh:040 805 4403viestinta@jyu.fiJyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös: Matematiikka-ahdistuksen negatiivinen kehä voi alkaa jo alkuopetusiässä (Sorvo)31.10.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Matematiikka-ahdistus alkaa jo alkuopetusiässä ja vaikuttaa suoriutumiseen peruskoulun ensimmäisistä vuosista lähtien. Riikka Sorvon väitöstutkimus osoitti, että suuret muutokset koulussa voivat lisätä ahdistusta, mikä puolestaan heikentää matematiikassa suoriutumista. Ahdistus voi kuitenkin aktivoitua taitotasosta riippumatta.
Jyväskylän yliopisto ja Keski-Suomen Biopankki kehittävät keskisuomalaisten elämäntapaseurantaa31.10.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Jo 26 000 keskisuomalaista on ojentanut auttavan kätensä tutkimukselle antamalla biopankkisuostumuksen. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Keski-Suomen Biopankin pilottihankkeessa kehitetty takaisinkutsututkimuksen toimintamalli mahdollistaa biopankkinäytteen antaneiden keskisuomalaisten elämäntapa- ja elinympäristötietojen keräämisen digitaalisesti.
Huippututkimuksen helmiä: Monitieteisiä lähestymistapoja oppimisen ja koulutuksen kehittämiseen30.10.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan tutkimusta esitellään Jyväskylän yliopiston Huippututkimuksen helmet -tilaisuudessa 6.11.2024 klo 10–12 Ruusupuistossa. Tilaisuudessa esitellään ajankohtaista tutkimusta, joka pyrkii ratkaisemaan oppimiseen liittyviä haasteita ja rakentamaan parempaa ymmärrystä koulutuksen nykytilasta. Lämpimästi tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta!
Kirjajulkaisu: Yksi eniten väitöskirjoja maailmassa ohjanneista professoreista kertoo, miten tutkijakoulutusta tulisi kehittää Suomessa30.10.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Pekka Neittaanmäki on ohjannut uransa aikana kaikkiaan 132 väitöskirjaa. Se on enemmän, kuin lähes kukaan muu maailmassa. Nyt Neittaanmäki on koonnut kokemuksensa kansien väliin ja kertoo teoksessaan, Suomi tarvitsee yhä enemmän huippuosaajia – kohti uudistuvaa tutkijakoulutusta, miten suomalaista tohtorikoulutusta tulisi kehittää tulevaisuudessa.
Koiran ja omistajan vuorovaikutus heijastuu sydämen sykkeeseen29.10.2024 12:14:13 EET | Tiedote
Tutkimus Jyväskylän yliopistossa osoitti, että koiran ja omistajan sykevälivaihtelu mukautuvat toisiinsa vuorovaikutuksen aikana. Korkea sykevälivaihtelu liittyy rentoutumiseen, ja matala sykevälivaihtelu viittaa virittymiseen. Tutkimus syventää ymmärrystä koiran ja omistajan välisestä tunneyhteydestä ja sen fysiologisista mekanismeista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme