Etelä-Savon ELY-keskusEtelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savossa kunnostettiin pienvesiä, lehtoja, lintuvesiä ja perinnebiotooppeja Helmi-ohjelmassa

Jaa

Valtakunnallinen Helmi-elinympäristöohjelman tavoitteena on vahvistaa luonnon monimuotoisuutta vuoteen 2030 asti. Etelä-Savossa ELY-keskus jatkoi vuonna 2023 luontotyyppikohteiden inventointeja ja teki seitsemällä kohteella luonnon monimuotoisuutta parantavia kunnostustoimia. Kaikki tehdyt kunnostustoimet perustuvat maanomistajien vapaaehtoisuuteen.

Lintuvedellä proomu ruoppaamassa rannassa.
Ruoppausmassat kuljetetaan proomuilla rantaan, josta ne nostetaan kuorma-auton lavoille Pieksämäen Vehkalammella. Kuva: ELY-keskus, kuvaaja: Minna Kosonen

Pienvesiä inventoitiin

Viime vuonna Etelä-Savon ELY-keskus inventoi yli 30 hehtaaria lähteikköalueita ja useita lampia. Pienvesien inventoinnit jatkuvat tänä vuonna, ja suunnitteilla on ainakin yhden laajemman lähteikön ennallistaminen. Ennallistamisella pyritään palauttamaan kohteelle sen luonnollinen vesitalous ja kasvillisuus, jollainen se oli ennen ojituksia. 

Lehtojen hoitoa aloitettu

Etelä-Savon ELY-keskus tarkasteli kunnostustarpeita useissa jalopuumetsiköissä vuonna 2023. Hoitosuunnitelma laadittiin kolmelle lehdolle. Hoitotoimien tavoitteena on turvata lehtokasvilajisto ja jalopuiden sekä lehtokasvien elinolosuhteet. Lehdoista poistettiin kuusia tai kaulattiin niitä pystyyn, jotta lehtipuut ja kasvilajisto saivat lisää kasvutilaa. Lisäksi toimenpiteellä aikaansaatiin lahopuuta.

Lehdot ovat metsistämme runsaslajisimpia. Monet lehdot ovat kooltaan pieniä ja rehevyytensä vuoksi raivattu usein pelloksi, joka on ollut yksi luontotyypin uhanalaistumisen syy.  

Perinnebiotooppien kunnostusta jatkettiin

Perinnebiotooppikohteiden säilymiseksi Etelä-Savon ELY-keskus antoi neuvontaa, teki hoitosuunnitelmia ja kunnostukseen liittyviä hankintoja. ELY-keskuksen kunnostuskohteina on maakunnan arvokkaimpiin kuuluvia hoidotta jääneitä perinnebiotooppeja. Niiden kunnostustoimet ELY-keskus suunnittelee yhteistyössä maanomistajien kanssa. 

Vuonna 2023 kunnostettiin kolme kohdetta. Kunnostustoimina olivat mm. lammasaidan rakentaminen ja vesakoituneen alueen raivaaminen. 

Lintuvesillä tapahtuu

Lintuvesikohteilla Helmi-ohjelman kunnostukset ja niiden suunnittelu keskittyy Natura 2000 -verkoston kohteille, jotka on liitetty Natura-verkostoon lintudirektiivin perusteella.   

Kunnostuskohteina olevien lintuvesien linnusto on taantunut jo pidemmän aikaa, mihin pääsyynä on elinympäristöjen heikentyminen.   

Lintuvesiä kunnostetaan ruoppaamalla ja hoitokalastamalla. Näillä kunnostustöillä pyritään hidastamaan alueiden umpeenkasvua ja vähentämään vesistön ravinnekuormaa. Suuret kunnostushankkeet, kuten ruoppaukset, vaativat usein vesilain mukaisen luvan ja ovat siksi hitaita toteuttaa. 

Kahdella arvokkaalla lintuvedellä tehtiin ruoppauksia vuonna 2023 ja työ jatkuu tämän vuoden aikana Pieksämäellä. Lisäksi kolmelta arvokkaalta lintuvedeltä on hoitokalastamalla poistettu särkikaloja.  

Vuonna 2024 rakennetaan pesälauttoja ja telkänpönttöjä sekä poistetaan vieraspetoja (minkki ja supikoira) useilla kohteilla maakunnassa. Kaikkien hoitotoimien tavoitteena on lintujen pesinnän turvaaminen.

Etelä-Savon ELY-keskus toivoo lisää metsäisiä kohteita hoitokohteiksi ja ennallistettavaksi lähteikköjä, lampia tai puroja. Tällaisten kohteiden omistajien kannattaa ottaa yhteyttä ELY-keskukseen. 
 

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Viivi Lindholm, pienvedet, p. 029 502 4297
Luonnonsuojeluasiantuntija Hanna Huovinen, Helmi-ohjelman koordinointi, p. 029 502 4138
Luonnonsuojeluasiantuntija Minna Kosonen, metsät, p. 029 502 4240
Luonnonsuojeluasiantuntija Mari Oja, lintuvedet, p. 0 295 024 293
Luonnonsuojeluasiantuntija Tiina Hirvonen, perinnebiotopit, p. 0295 024 327, tiina.j.hirvonen(at)ely-keskus.fi

Sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Rannan ruoppausta ja proomu.
Ruoppausmassojen kuljetus. Kuva: ELY-keskus, Minna Kosonen. Vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Tulvat Etelä-Savossa nousemassa harvinaisen korkealle15.4.2024 13:56:43 EEST | Tiedote

Lämmin sää on saanut lumet sulamaan nopeasti Etelä-Savossa ja vettä on nyt paljon liikkeellä. Lumien nopea sulaminen on saanut vesistöt tulvimaan ja kevään vesisateet ovat edelleen kiihdyttäneet tulvien nousua. Vedenpinnat ovat nousseet paikoin voimakkaastikin ja virtaamat ovat suuria. Useat järvet ovat ajankohdan ennätyskorkeudessa. Pienemmät vesistöt saavuttavat tulvahuippunsa todennäköisesti jo tällä viikolla.

Itäsuomalaiset pk-yritykset hakevat kasvua – ELY-keskus myönsi 1,1 miljoonaa euroa kasvuselvityshankkeisiin15.4.2024 09:01:59 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus myönsi maaliskuussa 43:lle Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueen yritykselle 1,1 miljoonaa euroa yrityksen kehittämisavustusta kasvuselvityshankkeisiin. Näillä hankkeilla yritykset selvittävät uusia kasvumahdollisuuksia. Avustus oli haettavana tammi-helmikuun ajan. Tässä haussa avustus myönnettiin kertakorvauskustannusmallia käyttäen. Rahoitus myönnettiin Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Runsasluminen talvi kääntymässä kohti kevättulvia Etelä-Savossa28.3.2024 10:45:02 EET | Tiedote

Talven aikana kertyi lunta Etelä-Savon alueella runsaasti ja sulaminen on jo lähtenyt käyntiin. Mäntyharjun reitillä järvien vedenkorkeudet ovat jo ennen lumien sulamista monin paikoin korkealla ajankohdan keskimääräiseen tasoon verrattuna. Usealle järvelle ennustetaan keskimääräistä suurempaa kevättulvaa. Tulevien viikkojen lämpötilakehitys ja sademäärät kuitenkin viime kädessä ratkaisevat, millaiseksi kevään vesitilanne kehittyy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye