SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Koska hallitus alkaa tehdä konkreettisia toimia itäisen Suomen auttamiseksi?

Jaa

Ukrainan sodan vuoksi Venäjälle asetetut pakotteet ja turvallisuustilanteen heikentymisen myötä lisääntynyt epävarmuus ovat aiheuttaneet merkittävän taloudellisen iskun Itä- ja Kaakkois-Suomelle. Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kysyy hallitukselta, milloin itäisessä Suomessa aletaan nähdä konkreettisia tekoja alueen auttamiseksi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Orpon hallituksella on ollut yhdeksän kuukautta aikaa edistää itäisen Suomen asiaa, mutta olemme tähän mennessä kuulleet lähinnä juhlapuheita. Nyt hallitus on ainoastaan perustanut uuden työryhmän selvittämään samaa asiaa, jota Marinin hallituksen asettama valtiosihteerityöryhmä jo tarkasteli ja antoi omat esityksensä itäisen Suomen elinvoiman tukemiseksi. Niiden pohjalta teimme SDP:n johdolla niin liikenneinvestointeja kuin panostuksia koulutetun työvoiman saatavuuteen. Nykyisen hallituksen toimenpiteet sen sijaan loistavat poissaolollaan. Nyt onkin korkea aika jatkaa Marinin hallituksen hyvää perintöä, Kymäläinen toteaa.

Kymäläinen kirittää hallitusta aktiivisuuteen EU-ennakkovaikuttamiseen, jotta Itä- ja Kaakkois-Suomen haasteet tulisivat paremmin huomioiduksi myös unionin tasolla.

– Koska kansallinen rahoitus on kiven alla, on entistä tärkeämpää pyrkiä maksimoimaan EU:sta saatava tuki alueelle. Tilanne on poikkeuksellinen. Tarvitsemme rahoitusta niin aiempia yhteyksiä korvaaville liikenneinvestoinneille kuin myös esimerkiksi puhtaan energian investoinneille, jotka tuovat alueelle kasvua. Viime kaudella Marinin hallitus neuvotteli 100 miljoonan euron lisärahoituksen Itä- ja Pohjois-Suomeen EU:sta. Vastaavanlaisia toimia tarvitaan, jotta itäisessä Suomessa voidaan jatkossakin asua, elää ja yrittää, Kymäläinen painottaa.

Kymäläinen muistuttaa hallitusta siitä, että rajaseudun elinvoima on vahvasti myös turvallisuuspoliittinen kysymys. Nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa itäisen Suomen asia on koko Suomen asia, meidän yhteinen asiamme.

– Suomen itäraja on sekä EU:n, että nyt myös Naton itäraja. Vaarallisinta, mitä oman turvallisuutemme kannalta voisimme tehdä, olisi päästää itäinen Suomi autioitumaan. Samalla pelaisimme suoraan arvaamattoman itänaapurimme pussiin. Kuten myös kenraaliluutnantti evp. Arto Räty on todennut: “Mitä elinvoimaisempi ja toimivampi Itä-Suomi meillä on, sitä turvallisempi Itä-Suomi meillä on.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Oppositionen lämnade in en gemensam interpellation angående nedkörningar av sjukhusens verksamhet11.4.2024 10:17:43 EEST | Tiedote

SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Rörelse Nu frågar i sin gemensamma interpellation om centralsjukhusens framtid och hur regeringen ämnar trygga tillgången till och tillgängligheten av de social - och hälsovårdstjänster som garanteras i grundlagen för invånarna i alla välfärdsområden i hela landet. Den första undertecknaren av interpellationen är Kim Berg från SDP. Interpellationen går att läsa i sin helhet i detta pressmeddelande.

Oppositio jätti yhteisen välikysymyksen sairaaloiden alasajosta11.4.2024 10:17:43 EEST | Tiedote

SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt kysyvät yhteisessä välikysymyksessään keskussairaaloiden tulevaisuudesta ja siitä, miten hallitus aikoo turvata perustuslain takaamien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden kaikkien hyvinvointialueiden asukkaille koko maassa. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on SDP:n Kim Berg. Lue välikysymysteksti tästä tiedotteesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye