SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anna-Kristiina Mikkonen: Itä-Suomi näivettyy ja hallitus katsoo vierestä

Jaa

Itä-Suomen jatkuvasti heikkenevä tilanne oli tänä torstaina pidetyn kyselytunnin aiheena. SDP:n Anna-Kristiina Mikkonen kritisoi hallituksen toimettomuutta Itä-Suomen kohdalla, vaikka Länsi-Suomelle osoitetaan suuria investointipaketteja. Hallituksen politiikka jakaa suomalaista yhteiskuntaa niin työmarkkinoilla kuin maantieteellisesti, vaikka maailmanpoliittinen tilanne vaatisi yhtenäisyyttä sekä huoltovarmuuden tukemista.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– On hyvä, että hallituksella on visio itäisestä Suomesta, mutta valitettavasti se ei näy lainkaan konkreettisina toimina. Hallitusohjelma, saatikka talousarvio ei sisällä euroakaan tämän vision toteuttamiseksi, ja hallitus huutaa EU:lta apua omaan budjetointiinsa. Länsi-Suomen kasvulle ja sen elinvoimaisuudelle on sen sijaan osoitettu oma 130 miljoonan euron tukipaketti ja muutamaa minuuttia nopeampi juna. Liekö mennyt kompassissa ilmansuunnat väärinpäin elinvoimapakettia pohtiessa? Nykyinen hallitus sai perintönä Marinin hallituksen työryhmän konkreettiset ehdotukset toimista Itä-Suomen hyväksi, mutta mitään ei tapahdu, ihmettelee Mikkonen.

Itä-Suomi on muuttuneessa maailmantilanteessa koko Suomen huoltovarmuuden kannalta oleellinen alue. Hallituksen tilannekuva tuntuu olevan täysin pielessä.

– Kyse ei ole vain ihmisten arjen edellytyksistä ja elinvoimasta, vaan myös aidosti huoltovarmuudesta ja turvallisuudesta. Itä-Suomen näivettyminen ei ole Suomen etu. Tukipakettien tilalle on tullut joukkoliikenteen karsiminen, työmatkakulujen kasvattaminen ja hallituksen suunnitelmat maakuntalentojen tuen lakkauttamisesta. Rakennemuutoksesta kärsivät alueet tarvitsisivat apua elinkeinorakenteen muutokseen. Milloin hallitus toteuttaa Orpon hallitusohjelman mukaiset toimet vai eikö Itä-Suomi ole hallitukselle tarpeeksi tärkeä?

Huonojen uutisten sarja sai jatkoa tammikuussa, kun sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi sairaalaselvityksensä. Selvitys herätti voimakkaita kriittisiä näkökulmia eri hyvinvointialueiden johtajilta ja kansalaisilta.

– Työryhmän esitys sekä epävarmuus sairaaloiden tulevaisuudesta aiheuttaa kovaa huolta henkilökunnassa ja vaikeuttaa osaavan työvoiman rekrytointia. Savonlinnan sairaalan jatkon eteen on tehty paljon kehittämistyötä. Jos työryhmän ehdotukset toteutuisivat, muutos veisi tuntuvasti palveluita ja henkilökuntaa esimerkiksi Mikkelin, Savonlinnan, Kotkan, Kouvolan ja Lappeenrannan sairaaloista. Meillä itäisissä maakunnissa odotetaankin malttamattomasti, miten hallitus aikoo asiassa edetä. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on kyse perustavanlaatuisista hyvinvointivaltion palveluista, joiden vieminen tuntien ajomatkan päähän ei ole kohtuullista, päättää Mikkonen. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Oppositionen lämnade in en gemensam interpellation angående nedkörningar av sjukhusens verksamhet11.4.2024 10:17:43 EEST | Tiedote

SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Rörelse Nu frågar i sin gemensamma interpellation om centralsjukhusens framtid och hur regeringen ämnar trygga tillgången till och tillgängligheten av de social - och hälsovårdstjänster som garanteras i grundlagen för invånarna i alla välfärdsområden i hela landet. Den första undertecknaren av interpellationen är Kim Berg från SDP. Interpellationen går att läsa i sin helhet i detta pressmeddelande.

Oppositio jätti yhteisen välikysymyksen sairaaloiden alasajosta11.4.2024 10:17:43 EEST | Tiedote

SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt kysyvät yhteisessä välikysymyksessään keskussairaaloiden tulevaisuudesta ja siitä, miten hallitus aikoo turvata perustuslain takaamien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden kaikkien hyvinvointialueiden asukkaille koko maassa. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on SDP:n Kim Berg. Lue välikysymysteksti tästä tiedotteesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye