SDP EDUSKUNTA

SDP:n Perholehto jätti kirjallisen kysymyksen akkuteollisuuden ympäristövaikutusten hallinnasta

Jaa

Usealle paikkakunnalle suunnitteilla olevien akkumateriaalitehtaiden luvitus on herättänyt laajasti huolta sekä kansalaisissa, että ympäristöalan asiantuntijoissa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Suomi tarvitsee ja on myös halukas edistämään vihreän siirtymän investointeja, mutta niitä on turhan pitkään mahdollistettu luonnon monimuotoisuuden ja vesistöjen kustannuksella.

– Vihreää siirtymää edistäviä hankkeita tarvitaan energiamurroksen ratkaisemiseen, ja koko EU:n strategisen autonomian vahvistamiseen. En kuitenkaan olisi valmis ottamaan vastaan suurta investointiryntäystä, ennen kuin räikeimmät ongelmat hankkeiden luvituksessa ja valvonnassa on korjattu, Perholehto toteaa.

– Hallitus on luvannut nopeuttavansa vihreän siirtymän hankkeiden luvitusta, ja pelkona on, että se tehdään ympäristön kustannuksella. Esimerkiksi Haminan akkutehtaan ympäristölupaan on sisällytetty kirjaus, ettei hanke vaikuta haitallisesti vesien- ja merenhoitosuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseen. Nykytila vaikuttaa kuitenkin olevan toinen ja tilanne heikkenee entisestään, jos asiaan ei kiinnitetä huomiota, Perholehto muistuttaa.

Itämeri ei ole akkuteollisuuden kaatopaikka-kansalaisadressi on kerännyt muutamassa päivässä jo yli 50 000 allekirjoitusta. Adressin takana ovat Puhtaan Meren Puolesta ry ja SLL Kaakkois-Kymen yhdistys ry. Kansalaiset vaativat tehtaan ympäristöluvan ehtojen tiukentamista, ja ilmaisevat huolensa rehevöitymistä nopeuttavista jätevesipäästöistä. 

– Nykyinen vesilaki ei velvoita kompensoimaan haittoja, mutta yritykset voivat toteuttaa kompensaatiota vapaaehtoisesti. Asetammeko oikeasti Itämeren puhtauden ja biodiversiteetin yritysten vapaaehtoisten kompensaatiotoimien varaan?, Perholehto kysyy.

Perholehdon allekirjoittama kirjallinen kysymys on jätetty 25.2. ja siinä kysytään, millaisiin toimiin ministeri ryhtyy varmistaakseen, että akkuteollisuuden vesistöpäästöjä ja muun muassa Itämeren haavoittuvaan luontoon kohdistuvia vahinkoja ei pääse syntymään akkuteollisuuden edistämisen myötä?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Oppositionen lämnade in en gemensam interpellation angående nedkörningar av sjukhusens verksamhet11.4.2024 10:17:43 EEST | Tiedote

SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Rörelse Nu frågar i sin gemensamma interpellation om centralsjukhusens framtid och hur regeringen ämnar trygga tillgången till och tillgängligheten av de social - och hälsovårdstjänster som garanteras i grundlagen för invånarna i alla välfärdsområden i hela landet. Den första undertecknaren av interpellationen är Kim Berg från SDP. Interpellationen går att läsa i sin helhet i detta pressmeddelande.

Oppositio jätti yhteisen välikysymyksen sairaaloiden alasajosta11.4.2024 10:17:43 EEST | Tiedote

SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt kysyvät yhteisessä välikysymyksessään keskussairaaloiden tulevaisuudesta ja siitä, miten hallitus aikoo turvata perustuslain takaamien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden kaikkien hyvinvointialueiden asukkaille koko maassa. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on SDP:n Kim Berg. Lue välikysymysteksti tästä tiedotteesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye