Suomalaisen taiteen ja designin klassikot saavat uusia tulkintoja – Simon Fujiwaran näyttelyn esittely medialle 29.2.
Mitä tarkoittaa olla aito minä 2000-luvulla? Tämä kysymys on brittiläis-japanilaisen Simon Fujiwaran teosten ytimessä. Pieni maailma -näyttely kattaa taiteilijan keskeiset teokset uran varhaisista vaiheista lähtien. Mukana on myös Fujiwaran uusin projekti Who the Bær. Sympaattinen sarjakuvakarhu Who muuntautuu todellista itseään etsiessään erilaisiksi taiteen tyylilajeiksi, ihmisiksi tai esineiksi – myös Aalto-maljakoksi ja Unikko-kuosiksi. Tervetuloa lehdistötilaisuuteen Kiasmaan torstaina 29.2.2024. Ilmoittauduthan: kiira.koskela@kiasma.fi

Tiedotustilaisuus alkaa klo 11. Sitä ennen median edustajilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn omatoimisesti klo 10 alkaen. Näyttelyyn on aikaa tutustua klo 13 asti.
Taiteilija on paikalla tilaisuudessa.
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: tiedottaja Kiira Koskela, 050 4786 861, kiira.koskela@kiasma.fi
Teoksissa vilisee tuttuja hahmoja – myös Suomi mainittu
Simon Fujiwaran (s. 1982, Iso-Britannia) teosten muoto vaihtelee performansseista videoihin, maalauksiin ja kokonaisiin pienoismaailmoihin. Lähtökohtana on usein taiteilijan oma tai muiden ihmisten henkilöhistoria, jonka valossa Fujiwara pohtii, miten minuutta rakennetaan ja esitetään nykypäivänä.
Esimerkiksi teoksessa Syphilis – A Conquest (2019–) taiteilija muuntaa oman sukupuolitautiin sairastumisensa ja siitä parantumisen seikkailukertomukseksi. Seksitauteja on käytetty läpi historian oikeuttamaan kehojen ja seksuaalisuuden sääntelyä. Teoksissa taiteilija kääntää historiallisesti häpeälliseksi koetun aiheen runsaaksi ja uhmakkaaksi spektaakkeliksi. Samalla hän tarkastelee sairauden yhteyksiä taiteen historiaan.
Joanne (2016) on puolestaan videomuotokuva Fujiwaran entisestä opettajasta, joka joutui alastonkuvaskandaalin uhriksi. Teoksessa Joanne pyrkii pelastamaan julkisuuskuvansa viestintäkonsulttien, muotikuvaajien ja sosiaalisen median avustuksella.

Fujiwara ottaa työhönsä vaikutteita muun muassa historiasta, taidehistoriasta, mainonnasta ja teemapuistoista. Taiteelliseen työhön ovat niin ikään vaikuttaneet hänen arkkitehtuuriopintonsa. It’s a Small World -teoksessa (2019) muun muassa Mikki Hiirtä ja Hulkia esittävien veistosten osat yhdistyvät arkisiin rakennuksiin, kuten museoihin ja vankiloihin.
Näyttelyssä nähdään myös osa maailman ainoasta Fifty Shades of Grey -kirjojen arkistosta, jota Fujiwara kartuttaa edelleen.

Tuoreimmissa teoksissaan Fujiwara pohtii identiteettiä sarjakuvakarhu Who the Bærin avulla. Who etsii todellista itseään kuvien maailmassa, missä se on itsekin vain kuva. Taiteilija keksi hahmon vuonna 2020, ja sen jälkeen ”whoniversumi” on laajentunut piirroksista animaatioihin, maalauksiin, installaatioihin, lastenkirjoihin ja erilaisiin tuotteisiin.
Kiasman näyttelyä varten Fujiwara on luonut katsauksen myös Whon Suomeen: uusissa teoksissa sarjakuvakarhu hyppää kaskenpoltosta Tom of Finlandin maailmaan, ottaa hahmokseen yhden Verner Thomén kylpevistä pojista ja kokeilee suomalaisen designin muotoja.

Fujiwaran varhaisista töistä mukana on neljä videoteosta tai performanssia. Niissä taiteilija leikittelee erilaisilla kulttuurisilla rakenteilla ja odotuksilla, joita hän on kohdannut homoseksuaalina brittiläis-japanilaisena taiteilijana. Vuosina 2008–2012 toteutettuja teoksia ei ole koskaan ennen esitetty yhdessä.
Pieni maailma on Fujiwaran ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Sen on kuratoinut Kiasman intendentti João Laia.
Simon Fujiwara – Pieni maailma
1.3.–13.10.2024
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kiira Koskela, tiedottaja, kiira.koskela@kiasma.fi, 0294 500 631
Kuvat






Linkit
Kansallisgalleria on kuvataiteen valtakunnallinen museo. Se ylläpitää kolmea Suomen tunnetuimmista museoista, jotka ovat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Lisäksi se hallinnoi kansallista taidekokoelmaa sekä siihen liittyvää arkistoa, rakentaa kulttuuriperintöä ja edistää taiteellista sivistystä. kansallisgalleria.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta KIASMA
I Dafna Maimons verk kan man känna igen sig själv, och det kan locka till skratt – utställningen Symptomer öppnar på Kiasma24.4.2025 09:48:44 EEST | Pressmeddelande
Konstnären Dafna Maimon har på Kiasma byggt upp en utställning där människokroppen med sina olika delar och symtom öppnar sig mot publiken. Besökaren får röra sig genom en sammetslik tarm och en visdomstand, och får se pastellmålningar vars motiv påminner om bland annat inre organ. På utställningen kan man också möta björndjur som hör till de segaste varelserna i världen, och i en musikal uppträder filosofen René Descartes, känd som en förespråkare av distinktionen mellan kropp och själ. Denna uppfattning utmanar Maimon på sin utställning. Utställningen Symptomer öppnar på Kiasma 25.4.2025.
Dafna Maimonin teoksista voi tunnistaa itsensä, ja se vähän naurattaa – Oireita-näyttely avautuu Kiasmassa24.4.2025 09:48:44 EEST | Tiedote
Taiteilija Dafna Maimon on rakentanut Kiasmaan näyttelyn, jossa ihmiskeho erilaisine osineen ja oireineen rönsyää vastaan. Kävijä kulkee samettisen suolen ja viisaudenhampaan läpi ja näkee pastellimaalauksia, joiden kuva-aiheet muistuttavat esimerkiksi sisäelimiä. Näyttelyssä voi kohdata myös karhukaisen, maailman sitkeimpiin lukeutuvan otuksen, ja musikaalissa seikkailevan René Descartesin, joka tunnetaan mieli-ruumis-erottelun edistäjänä. Tämän näkemyksen Maimon haastaa näyttelyssään. Oireita-näyttely avautuu Kiasmassa 25.4.2025.
Seeing ourselves reflected in Dafna Maimon’s art, we can’t help but smile – Symptoms opens at Kiasma24.4.2025 09:48:44 EEST | Press release
Dafna Maimon’s exhibition at Kiasma opens up the human body, inviting its varied components and symptoms to sprout up and sprawl out around us. Visitors pass through a velvety intestinal tunnel and a cave-sized wisdom tooth to see artworks such as a series of pastel paintings showing mysterious internal worlds. We also encounter an enlarged tardigrade, one of the world’s toughest microscopic creatures, as well as noted proponent of the mind-body split René Descartes, who appears in Maimon’s musical installation Homebody – and whose dualistic worldview is challenged throughout the exhibition. Symptoms opens at Kiasma on 25 April 2025.
Inbjudan till media: Dafna Maimons utställning Symptomer presenteras till pressen 24.4.202522.4.2025 08:52:00 EEST | Pressmeddelande
Konstnären Dafna Maimon har på Kiasma byggt upp en utställning där människokroppen med sina olika delar och symtom öppnar sig mot publiken. I sina verk beskriver hon på ett milt humoristiskt sätt människan som i dagens vardagsjäkt inte alltid är medveten om sin egen kropps behov – men betraktaren kan i verken känna igen de beskrivna situationerna i sitt eget liv. Välkommen till presskonferensen för Dafna Maimons utställning Symptomer på Museet för nutidskonst Kiasma torsdagen den 24.4. Vänligen anmäl ditt deltagande: kiira.koskela@kiasma.fi
Kutsu medialle: Dafna Maimonin Oireita-näyttelyn tiedotustilaisuus to 24.4. Kiasmassa22.4.2025 08:52:00 EEST | Tiedote
Taiteilija Dafna Maimon rakentaa Kiasmaan näyttelyn, jossa ihmiskeho erilaisine osineen ja oireineen rönsyää vastaan. Hän kuvaa teoksissaan lempeän humoristisesti ihmistä, joka ei nykyarjen keskellä aina tunnista kehonsa tarpeita – mutta katsoja voi tunnistaa teoksissa kuvattuja tilanteita omasta elämästään. Tervetuloa tutustumaan Oireita-näyttelyyn ennakkoon tiedotustilaisuuteen 24.4.2025. Ilmoittauduthan: kiira.koskela@kiasma.fi
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme