Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin talousvesi hyvälaatuista

Jaa

Helsingin talousvesi oli laadultaan hyvää vuonna 2023. Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut valvoo kaupungin talousveden laatua. Talousveden toimittaa lähes koko pääkaupunkiseudun alueelle Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä, HSY.

Vesihanasta tulee Helsingissä hyvälaatuista talousvettä.
Helsingin talousvesi valmistetaan Päijänteen pintavedestä. HSY / Jenni-Justiina Niemi

HSY:llä on Helsingin alueella kaksi talousvettä valmistavaa laitosta, Vanhankaupungin vedenpuhdistuslaitos sekä Pitkäkosken vedenpuhdistuslaitos. Talousvesi valmistetaan Päijänteen pintavedestä. Molemmilla laitoksilla vedenpuhdistusprosessi on samanlainen, ja laitoksista toimitetaan vettä myös Espooseen, Kauniaisiin ja Vantaalle.

Talousveden mikrobiologiset laatuvaatimukset täyttyivät kaikissa valvontatutkimusnäytteissä. Kemialliset laatuvaatimukset täyttyivät yhden näytteen nikkelipitoisuuden ylitystä lukuun ottamatta kaikissa näytteissä. 

Raudan laatutavoitearvo ylittyi seitsemässä näytteessä, mutta ylityksillä ei ollut terveysvaikutuksia. Todennäköisiä syitä raudan laatutavoitearvojen ylityksiin olivat vähäiset virtaamat ja saostumat putkistoissa. Mikrobiologiset laatutavoitteet ylittyivät kuudessa näytteessä. Yhdessä näytteessä todettiin yhdeksän koliformista bakteeria ja viidessä näytteessä heterotrofinen pesäkeluku oli tavanomaista suurempi. Otetuissa uusintanäytteissä ei havaittu bakteereja. Kiinteistöjen hanoista otetut näytteet eivät aina kuvaa verkostoveden laatua.

HSY:n toimittaman talousveden laatua seurataan määrittämällä näytteistä mikrobiologisia ja kemiallisia muuttujia viikoittain. Helsinkiin toimitetusta talousvedestä otettiin vuonna 2023 yhteensä 356 näytettä, joista 11:stä tutkittiin lisäksi muun muassa raskasmetalleja. Lisäksi vesilaitoksilta lähtevästä vedestä otettiin 12 näytettä, joista määritettiin nitriittipitoisuus. Raakavedestä otettiin 18 näytettä, joista määritettiin muun muassa arseenia ja torjunta-aineita. Näiden lisäksi otettiin 18 uusintanäytettä talousveden laadun varmentamiseksi.

Häiriötilanteissa tehtiin yhteistyötä vesilaitoksen kanssa ja tilanteet saatiin hoidettua HSY:n toimesta asianmukaisesti kuntoon. Häiriötilanteissa veden laatu varmistettiin tarvittaessa lisänäytteenoton avulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lauri Kosunen
elintarviketarkastaja
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
p. 09 31036988, lauri.kosunen@hel.fi

Kuvat

Vesihanasta tulee Helsingissä hyvälaatuista talousvettä.
Helsingin talousvesi valmistetaan Päijänteen pintavedestä.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye