Oulun yliopisto

Tutkijat löysivät lupaavan merkkiaineen miesten sydänperäiselle äkkikuolemalle

Jaa

Verestä mitattavan merkkiaineen löytyminen voi olla merkittävä askel kohti äkkikuolemien torjumista.

Kuva Juha Sarkkinen
Kuva Juha Sarkkinen

Plasman 4β-hydroksikolesterolin (4βHC) mittaus voi tulevaisuudessa tarjota mahdollisuuden ennustaa ja ennaltaehkäistä sydänperäisiä äkkikuolemia sepelvaltimotautia sairastavilla miehillä, kertoo Oulun yliopiston tutkimus. Tutkimuksessa havaitut korkeat 4βHC-tasot olivat yhteydessä miesten kokonaiskuolleisuuteen, sydänkuolleisuuteen ja erityisesti sydänperäiseen äkkikuolemaan. 4βHC-tasojen merkitystä ei ole aiemmin tutkittu sepelvaltimotautia sairastavilla.

Sepelvaltimotauti on suomalaisten kansantauti ja yksi maailman merkittävimmistä sydänperäisten äkkikuolemien aiheuttajista. Useimmiten sepelvaltimotautiin liittyvä äkkikuolema tapahtuu täysin yllättäen, eikä sen ennakoimiseksi ole olemassa tehokkaita keinoja.

Oulun yliopiston sisätautien tutkimusryhmä selvitti, voisiko plasman 4βHC toimia ennustetekijänä sepelvaltimotaudissa ja siihen liittyvissä haitallisissa sydäntapahtumissa. Verenkiertoon 4βHC eritetään maksasta, jossa sitä tuotetaan kolesterolista. Tutkimusryhmä on selvittänyt yhdisteen roolia aiemmin muun muassa lihavuuden aiheuttamassa verenpainetaudissa.

Tutkimus paljasti, että korkeat 4βHC-tasot olivat yhteydessä erityisesti miesten sydänperäiseen äkkikuolemaan. Korkeimman 4βHC-tason omaavilla miehillä äkkikuoleman riski oli peräti nelinkertainen.

Tulos on yllättävä kahdesta syystä. Ensinnäkin sekä naisista että miehistä kaikkein terveimmät henkilöt omasivat korkeimmat 4βHC-tasot. Heillä oli matalin painoindeksi, vähiten diabetesta ja paras fyysinen suorituskyky. Toiseksi korkeat 4βHC-tasot ennustivat äkkikuolemia ainoastaan miehillä mutta ei naisilla, joilla korkea 4βHC-taso päinvastoin suojasi sydänkuolleisuudelta ja sydänperäiseltä äkkikuolemalta.

”Tässä tutkimuksessa hyväkuntoiset miehet kuolivat sydänperäiseen äkkikuolemaan, mikäli heillä oli korkea 4βHC-taso, kun taas hyväkuntoisilla naisilla korkea 4βHC-taso ei ollut haitallista, pikemminkin hyödyksi. Tämä sukupuoliero on erittäin yllättävä ja merkittävä löydös”, tutkimusta johtanut sisätautiopin professori Janne Hukkanen kertoo.

4βHC on kolesterolijohdannainen, joka aktivoi maksan X-reseptoria (LXR), jota ilmenee maksan lisäksi muun muassa sydämessä.  ”Joissain aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitettä siitä, että LXR:n toiminta eroaa sepelvaltimotautia sairastavien naisten ja miesten välillä”, Hukkanen lisää.  

Uusi tutkimuslöydös pitää tutkijoiden mukaan vielä vahvistaa riittävän pitkällä seurannalla muissa sepelvaltimotautipotilaiden tutkimusaineistoissa. ”Olemme erittäin jännittävien tulosten äärellä. Mikäli löydös pystytään vahvistamaan, voimme tulevaisuudessa mahdollisesti ennaltaehkäistä sydänperäisiä äkkikuolemia aiempaa paremmin”, Hukkanen sanoo.

Tutkimustulokset on äskettäin julkaistu arvostetussa Journal of the American Heart Association -lehdessä (JAHA). Tutkimus pohjautuu ARTEMIS-kohorttiin, joka on kerätty Oulun yliopistollisessa sairaalassa hoidetuista sepelvaltimotautipotilaista. Kaikilla kohortin potilailla on varjoainekuvauksella todettu sepelvaltimotauti. Yhteensä tietoja on koottu lähes kahdesta tuhannesta potilaasta. Keskimääräinen seuranta-aika tutkimukseen osallistuneilla potilailla oli liki yhdeksän vuotta. 

Tutkimusjulkaisu: Roosa Rahunen, Mikko Tulppo, Valtteri Rinne, Samuli Lepojärvi, Juha S. Perkiömäki, Heikki V. Huikuri, Olavi Ukkola, Juhani Junttila and Janne Hukkanen. Liver X Receptor Agonist 4β‐Hydroxycholesterol as a Prognostic Factor in Coronary Artery Disease. Originally published 23 Feb 2024. Journal of the American Heart Association. 2024;0:e031824. https://doi.org/10.1161/JAHA.123.031824

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sisätautiopin professori, ylilääkäri Janne Hukkanen, Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala, 040 573 6282, janne.hukkanen@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto, 050 464 3361, meri.rova@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye