Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kom ihåg att städa upp hundbajs från miljön

Dela

Våren närmar sig och när snön smälter kommer hundbajs fram under snöhögarna. Vasa stad påminner om att städa upp efter hundarna och för att underlätta detta finns det skräppåsar och sopkärl runtom i staden.

Tikspac-automaten.
Tikspac-automaten. Bild: Jonna Karekivi

Enligt ordningslagen ska ägaren eller innehavaren av en hund se till att hundens exkrementer inte lämnas kvar i miljön inom en tätort på ett område som underhålls. Om man inte följer lagen kan man få bötesstraff.

I Vasa har man underlättat hundägarens vardag genom att placera ut sammanlagt 25 Tikspac-automater med skräppåsar runtom i staden.

- Man kan hämta påsar gratis från automaterna för att städa upp hundbajs. Staden sköter om påfyllningen av påsar i automaterna, berättar ansvariga trädgårdsmästaren Kaj-Erik Grandell.

Det finns också många ställen där du kan lägga hundbajspåsar. Det finns nämligen närmare 600 sopkärl i Vasa. Man kan lägga hundbajspåsar i vilket som helst av dessa sopkärl.

Hundbajs hör inte hemma i naturen

Hundbajs är förutom en olägenhet i naturen även en verklig hygienisk olägenhet. Avföringen innehåller mycket bakterier och med skorna dras den med hem, till andra inomhusutrymmen och till andra delar av miljön. Regn- och smältvatten för med sig bakterier till vattendrag och till och med ända till badvatten.

Bajset är inte bara skadligt för människor och djur, utan även för växtligheten. Näringsämnen i hundens avföring, särskilt kväve, gör att gräsmattan får för mycket näring på en gång och blir bränd.

Avföringen måste också plockas bort i skogar, eftersom växter som inte hör hemma i miljön annars börjar växa där.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Koko perheen pyöräilypäivä käynnistää pyöräilyviikon – Vaasassa viikko täynnä pyöräilyaiheista ohjelmaa23.4.2024 15:31:52 EEST | Tiedote

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään jälleen toukokuussa. Vaasassa viikko polkaistaan käyntiin lauantaina 4.5., kun koko perheen pyöräilypäivä valtaa kauppatorin. Viikon aikana tarjotaan myös ilmainen aamupala pyöräileville, järjestetään pyöräilytempaus kaikilla Vaasan seitsemällä nuorisotilalla sekä poljetaan Vaasan ladun johdolla Närvänmutkan laavulle.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye