Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Sähköinen perhevalmennus: apua ja tukea verkosta silloin, kun itselle parhaiten sopii

Jaa

Mietityttääkö synnytys? Entä miten raskausaikana tulisi liikkua tai mitä pitäisi huomioida raskausajan ravitsemuksessa, synnytyksestä toivuttaessa tai vauva-arjen ergonomiassa? Kaikkiin kysymyksiin ja moneen muuhun löytyy vastaus juuri valmistuneesta sähköisestä perhevalmennuksesta. Kokonaisuus koostuu 31 videosta ja se on katsottavissa verkossa milloin tahansa. Sähköinen kokonaisuus tarjoaa perheille yhdenvertaisen osallistumismahdollisuuden valmennukseen asuinpaikasta ja ajankohdasta riippumatta.  

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten.

Perhevalmennuksia on järjestetty Varhan alueella toistaiseksi vaihtelevasti. Palvelu ei ole lakisääteisesti järjestettävää ja resurssin määrä vaikuttaa Varsinais-Suomen erikokoisten perhekeskusten mahdollisuuteen turvata palvelu. Sähköisen perhevalmennuksen tavoitteena onkin juuri parantaa palvelun laatua ja vähentää eriarvoisuutta.

Perhevalmennuksella halutaan vahvistaa vanhemmuutta ja siten koko perheen hyvinvointia.

– Valmennuksen on oltava asiakkaille helposti tavoitettava, aikatauluun sopiva, häiriötön ja kiireetön hetki. Asiatiedon äärelle on tärkeää voida palata uudestaan raskauden edetessä, lapsen jo kasvettua leikki-ikäiseksi, uutta raskautta suunniteltaessa tai parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen liittyvissä erityiskysymyksissä – yksin ja yhdessä, perhekeskuspäällikkö ja projektista vastaava Tytti Lääperi Varhasta kertoo.

Sähköiset valmennukset vaihtoehto fyysisten valmennusten rinnalla

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos (THL) suosittelee vapaaehtoisuuteen perustuvia perhevalmennuksia esikoistaan odottaville perheille. Sähköisen perhevalmennuksen pariin vanhempien toivotaankin löytävän jo raskautta suunniteltaessa tai sen jälkeen, kun taas ryhmäperhevalmennuksiin osallistutaan yleisimmin noin 30–32 raskausviikon vaiheilla.

Sähköinen valmennuskokonaisuus ei sulje pois tuttuja fyysisiä perhevalmennuksia, vaan sähköiset valmennukset ovat asiakkaille yksi vaihtoehto. Sähköisestä valmennuksesta esiin mahdollisesti nousevista, mieltä askarruttavista aiheista voi aina jutella oman terveydenhoitajan tai lääkärin kanssa vastaanottokäynnillä. Perhekeskuksissa ammattilaiset taas voivat vastaavasti kannustaa palaamaan valmennuksen osioihin rauhassa.

Erikoissairaanhoidossa synnytysvalmennus tapahtuu fyysisenä tutustumiskäyntinä synnytyssairaalassa.

Varsinaisesta synnytystapahtumaa koskevasta osiosta vastaa erokoissairaanhoito omalla digihoitopolullaan. Perhekeskukset taas vastaavat sen ulkopuoleisesta ajasta.

– Yhteistyö on ollut antoisaa, kun päällekkäisyyksistä luovutaan ja asiakkaan palvelupolku selkeytyy, Tytti Lääperi lisää.

Valmennuskokonaisuuden tietotausta perustuu tutkittuun tietoon ja näyttöön. Sisällöstä on vastannut yhteistyössä laaja joukko alan ammattilaisia mm. kätilö, terveydenhoitaja, ravitsemusterapeutti ja suuhygienisti.

Toistaiseksi sähköinen perhevalmennuskokonaisuus on kuunneltavissa ja katsottavissa suomen kielellä. Tekstitykset videoihin ovat saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.

– Valmennuksen sisältö laajenee asiakastarpeen ja -palautteen pohjalta. Tämän vuoksi rakentavat palautteet ovat meille erityisasemassa, Lääperi kertoo.

Valmennusta ovat olleet tuottamassa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen perhekeskus, ravitsemusterapia, fysioterapia ja suun terveydenhuolto sekä Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke ja Turun kaupungin liikunta- ja kulttuuripalvelut.

Sähköinen perhevalmennus on tarkoitettu koko Varhan alueen perhekeskusten asiakkaiden ja henkilöstön käyttöön. Sähköisen perhevalmennuksen pariin pääset varha.fi-sivuilla: www.varha.fi/perhevalmennus

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye