Nytt ungdomsfullmäktige inleder sin verksamhet i välfärdsområdet

Jaa

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt att utöva övertagningsrätten för service som stöder rörligheten, dvs. angående införandet av verksamhetsföreskrifterna för färdtjänsten som tillhandahålls enligt socialvårdslagen och lagen om funktionshinderservice. Välfärdsområdesstyrelsen hävde beslutet och återremitterade ärendet för ny behandling. Välfärdsområdesstyrelsen tillsatte ungdomsfullmäktige för mandatperioden 1.3.2024–28.2.2025 och uppdaterade verksamhetsstadgan för ungdomsfullmäktige. Ungdomsfullmäktige har i uppgift att lägga fram barns och ungas synvinklar för välfärdsområdets beslutsfattande och främja hälsan och välfärden hos barn och unga.

Välfärdsområdets ungdomsfullmäktiges mandatperiod är ett år och ledamöterna i välfärdsområdets ungdomsfullmäktige har föreslagits och utsetts från ungdomsfullmäktige i områdets kommuner. Mandatperioden för äldrerådet och rådet för personer med funktionsnedsättning är hela valperioden.

Ungdomsfullmäktige har en betydande och viktig roll som en kanal för påverkan och ungas ärenden. Ungdomsfullmäktiges ordförande har rätt att närvara och tala i välfärdsområdesfullmäktige samt i välfärdsområdesstyrelsen. Eftersom många av ledamöterna i ungdomsfullmäktige ännu inte har rösträtt har man velat göra det enkelt att utöva inflytande på frågor som är viktiga för de unga, och säkra att de ungas tankar blir hörda även i välfärdsområdesfullmäktige och -styrelsen, berättar Mia Laiho, som är ordförande för Västra Nylands välfärdsområdes välfärdsområdesstyrelse.

Välfärdsområdets ungdomsfullmäktige sammanträder och konstituerar sig i början av mars och väljer ett presidium bland sig.

Välfärdsområdesstyrelsen utövade övertagningsrätten

Välfärdsområdesstyrelsen beslutade enhälligt utöva övertagningsrätten angående införandet av verksamhetsföreskrifterna för färdtjänsten som tillhandahålls enligt socialvårdslagen och lagen om funktionshinderservice (30.1.2024 § 9). Välfärdsområdesstyrelsen hävde beslutet och återremitterade ärendet för ny behandling. I den nya beredningen justeras verksamhetsföreskrifterna för färdtjänsten. Verksamhetsföreskrifterna för färdtjänsten som tillhandahålls i enlighet med socialvårdslagen och lagen om funktionshinderservicen träder i kraft när den har behandlats på nytt.

I aktualitetsöversikten diskuterades det fortsatta schemat för hela välfärdsområdets konkurrensutsättning av persontransporttjänsterna. Det har uppskattats att tjänsten kan lanseras 2025. Ett diskussionsmöte för transportföretagen ordnas onsdagen den 6 mars 2024. Konkurrensutsättningarna inleds under våren. Invånarna har också betts delta i ett pilotprojekt för portmonnämodellen som införs i färdtjänsten i framtiden, för att modellen ska kunna prövas med riktiga klientkörningar.

Föredragningslistans övriga beslutsärenden godkändes i enlighet med förslagen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mia LaihoLänsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja / Ordföranden för Västra Nylands välfärdsområdesstyrelse

Puh:050 433 6461mia.laiho@eduskunta.fi

Västra Nylands välfärdsområde ordnar social- och hälsovården och räddningsväsendets tjänster för invånarna i Esbo, Grankulla, Hangö, Högfors, Ingå, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis.

Twitter: @LUhyvinvointi@LUpelastus

Facebook: @LansiUudenmaanHyvinvointialue@LansiUudenmaanPelastuslaitos

LinkedIn: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

YouTube: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue

Webbplats: www.luvn.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue – Västra Nylands välfärdsområde

Västra och Östra Nylands välfärdsområden samarbetar för att upphandla en helhetslösning för kund- och patientdatasystem för sina respektive områden27.3.2024 10:45:41 EET | Tiedote

Både Västra Nylands välfärdsområde och Östra Nylands välfärdsområde har behov av att förenhetliga sina kund- och patientdatasystem. Välfärdsområdena kommer att skaffa en enhetlig helhetslösning för kund- och patientdatasystem för sina respektive områden. Gemensam upphandling förbättrar resursanvändningen och ökar leverantörernas intresse för att delta i processen.​ Västra Nylands välfärdsområdesstyrelsen beslutade om upphandlingen på hösten 2023​ Styrelsen beslutade om upphandlingen av en helhetslösning för kund- och patientdatasystem i september 2023. Valet uteslöt alternativet där Apotti-systemet som är en anknuten enhet till välfärdsområdet utvidgas till hela välfärdsområdets verksamhet samt, andra eventuella upphandling hos anknutna enheter.​ Upphandlingsannonsen för kund- och patientdatasystemet publicerades 27.3.​ Före offentliggörandet av upphandlingen genomfördes en marknadsundersökning. I början av februari publicerades en begäran om information om upphandlingen, vilket result

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye