Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: Patenttiuudistus heikentää EU:n strategista autonomiaa

Jaa

Eurooppalaisten teknologiayhtiöiden mobiiliverkkojen kehittäminen ja innovointi ovat olleet maailman huippuluokkaa. Tämä on uhattuna EU:n uuden standardiessentiaalipatentteja (SEP) sääntelyä koskevassa esityksessä. Euroopan parlamentti muodostaa kantansa asiaan täysistunnossa tällä viikolla.  Hyvin tekniseltä kuulostavalla ehdotuksella voi olla dramaattisia vaikutuksia Euroopan telekommunikaatiosektoriin ja sen kykyyn innovoida. Pohjoismaiset teknologiayhtiöt, kuten Nokia ja Ericsson ovat olleet jo pitkään maailman johtavia 5G- ja 6G-verkkojen kehittäjä. Patenteista saatuja tuloja käytetään t&k-toimintaan ja uusien standardien kehittämiseen.

 Parlamentissa käsiteltävä ehdotus heikentäisi huomattavasti lisenssinhaltijoiden oikeuksia, loisi epävarmuutta patenttialalle ja samalla lisähaasteita suuria satsauksia vaativalle t&k-toiminnalle ja sen rahoittamiselle. Kauppavaliokunnan jäsenenä tein hartiavoimin töitä sen eteen, että ehdotus olisi Suomen kannalta hyväksyttävä.  On todella suuri pettymys, että nyt parlamentille tuotava kompromissiesitys lakivaliokunnasta on Euroopan matkapuhelinverkkoinnovaatioiden kannalta hyvin huono, ”europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kommentoi.

-Olemme tehneet ja allekirjoittaneet lainsäädäntömuutosehdotuksia essentiaalipatenttiehdotuksen salikäsittelyyn ja toivon, että nämä menisivät täysistunnossa läpi. Jos näin ei käy, olen valmis äänestämään koko ehdotusta vastaan keskiviikkona, kun Euroopan parlamentti äänestää kannastaan neuvotteluihin neuvoston kanssa. Huono ehdotus todennäköisesti vaikeuttaisi Euroopan tulevaisuutta digiverkkojen kehittäjänä. Eurooppa kehitti 3G:n, 4G:n ja 5G:n ja haluan sen myös kehittävän 6G:n”, Kumpula-Natri jatkaa.

Ongelmallisia kohtia nyt käsiteltävässä olevassa ehdotuksessa ovat muun muassa se, miten sääntely olisi takautuvaa, eli se vaikuttaisi jo tehtyihin patenttisopimuksiin. Vastuu sääntelystä annettaisiin täysin uudelle EU:n patenttivirastolle, jolla ei ole tarvittavaa asiantuntemusta täytäntöönpanoon. Euroopassa on jo viranomaisia, joilla on aiheesta asiantuntemusta ja patenttituomioistuin joka suhteutuu esitykseen hyvin kriittisesti. Tämän lisäksi esitys rajoittaisi patentinhaltijoiden oikeutta panna täytäntöön patenttejaan. Rajoitus määrittäisi odotusajan, joka nopeasti kehittyvällä teknologia-alalla voi olla kilpailuhaitta.

-EU:n on oltava myös tulevaisuudessa teknologisen innovaation edelläkävijänä. Emme voi löytää vastaavia summia julkisella tukirahalla mobiiliverkkojen T&K työhön. Kyseessä on käsittämätön esitys ajassa, jossa pitäisi vahvistaa Euroopan strategista autonomiaa ja kriisinkestävyyttä, erityisesti kriittisen infran sektorilla!”, Kumpula-Natri päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Miapetra Kumpula-Natri

Kumpula-Natri: Pakkausjäteasetus vähentää muovijätettä ja vahvistaa biotaloutta24.4.2024 16:45:38 EEST | Tiedote

Euroopan parlamentti äänesti tänään pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen (niin sanottu PPWR-asetus) neuvottelusovusta. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (SDP) teki kovasti töitä sen eteen, että asetusehdotuksessa esitetyt kertakäyttöpakkauksissa kielletyt uusiutuvat materiaalit, kartonki-, kuitu- ja komposiittituotteet sallitaan jatkossakin sekä mahdollistetaan niiden kierrättäminen materiaaliksi ja keskitytään kertäkäyttömuovin kieltämiseen.

Kumpula-Natri: Maailman ensimmäinen tekoälyasetus on täällä - ei liian myöhään eikä liian aikaisin13.3.2024 15:55:00 EET | Tiedote

Tekoälyn yhteiskuntaa ja taloutta mullistavat vaikutukset alkavat hahmottua. Euroopan on rakennettava perusoikeuksia ja yksilönvapauksia kunnioittavaa yhteiskuntaa, joka pärjää teknologian edistämisessä sekä taloudellisessa kilpailussa Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa. Tätä kohti otettiin EU:ssa harppaus eteenpäin, kun lähes kaksi vuotta valmisteltu EU:n tekoälyasetus hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa tänään keskiviikkona 13.3. Asetus luo tarpeellisen kehyksen tekoälyn eettiselle käyttämiselle ja kehittämiselle. Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (S&D) toimi Euroopan parlamentin tekoälyä käsitelleet erityisvaliokunnan (AIDA) varapuheenjohtajana sekä ryhmänsä edustajana tekoälyasetuksen neuvotteluissa teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye