Ambulanspersonal möter våld i sitt arbete – ger ett forskningsprojekt en lösning på problemet?
Åbo yrkeshögskola, Egentliga Finlands räddningsverk och Åbo universitet har startat ett forskningsprojekt som behandlar det våld som ambulanspersonal utsätts för i sitt arbete. Detta är det första projektet där syftet är att hitta lösningar på detta problem utifrån vetenskaplig kunskap, till exempel genom att utnyttja artificiell intelligens. Forskningsprojektet finansieras av Arbetarskyddsfonden.

Akutvården är en viktig del av samhällets övergripande säkerhet och dess betydelse ökar hela tiden. Mer än 800 000 utryckningar görs i Finland varje år. I och med centraliseringen av jourcentralerna kommer fler patienter att behandlas hemma i framtiden.
Enligt en undersökning utförd av fackföreningarna (n=1939) hade 97 procent av akutvårdspersonalen upplevt våld eller hot om våld i sitt akutarbete. Det våld som akutvårdare möter har en central inverkan på deras anställningstrygghet, välbefinnande samt viljan att stanna i branschen, men också på hela arbetsgemenskapen och den vård patienterna får.
– Det är värt att notera att verksamhetsmiljön för akutvården är helt utom kontroll, patienternas tidigare behandlingshistoria och eventuella riskbeteende är ofta okända, och reaktionerna från andra närvarande i situationen är också svåra att förutse. Forskningsprojektet kan ses som ett innovativt förhållningssätt till ett problem vars lösning är oundviklig, säger Åbo yrkeshögskola universitetslektor i akutvård, fil. dr Jani Paulin.
– Målet med projektet är att utveckla en riskidentifiering och hanteringsmetod för att främja akutvårdspersonalens arbetssäkerhet. Utvinning av registerdata och statistiska analyser baserade på artificiell intelligens producerar information om våldsamma situationer som ambulanspersonalen möter och de faktorer som förutsäger dem. Elektroniska vårdjournaler och naturliga språkbehandlingsmetoder möjliggör införandet av nya typer av stödsystem för övervakning och beslutsfattande inom social- och hälsovårdsbranschen, säger docent Laura-Maria Peltonen vid Åbo universitet.
Projektet lyfter ytterligare fram funktionerna i verksamhetsforskning.
– I multiprofessionella workshopar letar man efter lösningar där man noterar deltagarnas olika bakgrunder, utgångspunkter, arbetssätt och kunnande. I Delfoi-metoden ger expertbedömningar för sin del riktlinjer för modellens struktur. Syntesen av forskningsresultaten, utvecklingen och utvärderingen av våldsriskidentifieringen och hanteringsmetoden kommer att förverkligas i projektets sista fas, presenterar Paulin.
Enligt Vesa Jyrkkänen, servicechef för Egentliga Finlands räddningsverk, utsätts ambulanspersonal för våld i sitt arbete, men fenomenet är oklart. Undersökningar eller rapporteringsmetoder baserade på självrapporter ger ingen tillförlitlig bild om hur allmänt det är.
– Hittills har det forskats väldigt lite på möjliga lösningar på problemet. Vi behöver ny forskning om situationer där kunderna är våldsamma, så att vi kan förebygga och säkerställa en säker behandling i akutvården, framhåller Paulin.
I projektet bedrivs ett omfattande samarbete med bland annat nationella arbetsgruppen mot hot och våld inom akutvården och andra forskare. Arbetarskyddsinstitutet deltar också i projektet. Det tvååriga forskningsprojektet som koordineras av Åbo yrkeshögskola producerar ny kunskap för det finländska arbetslivet och ökar anställningstryggheten för personalen inom akutvården.
Nyckelord
Kontakter
Jani PaulinFT, ensihoidon yliopettajaTurun ammattikorkeakoulu
Tel:040 355 0501jani.paulin@turkuamk.fiLaura-Maria PeltonenDosentti, yliopistotutkijaTurun yliopisto
Tel:050 477 1679laura-maria.peltonen@utu.fiVesa JyrkkänenPalvelupäällikkö, pelastuspalvelutVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Tel:040 188 2351vesa.jyrkkanen@turku.fiEgentliga Finlands välfärdsområde
”Vi tryggar, vi botar, vi räddar – välfärd tillsammans, varje dag.”
Egentliga Finlands välfärdsområde ordnar invånarnas social- och hälsovårdstjänster samt räddningstjänster. Vår webbplats är varha.fi
Andra språk
Följ Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Invånarna i Varha-området nöjdare än genomsnittet med tillgången till läkare15.5.2025 09:53:18 EEST | Pressmeddelande
I Egentliga Finland är man nöjdare med tillgången till läkartjänster än i övriga delar av landet. Även kundupplevelsen och förtroendet för hälso- och sjukvården är något högre i vårt område än genomsnittet i landet. Uppgifterna framgår av THL:s undersökning Hälsosamma Finland som publicerades den 15 maj 2025.
Varhan alueen asukkaat keskimääräistä tyytyväisempiä lääkärille pääsyyn15.5.2025 09:53:18 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomessa ollaan muuta maata tyytyväisempiä lääkäripalveluihin pääsyyn. Myös asiakaskokemus ja luottamus terveyspalvelujen toimintaan on alueellamme jonkin verran korkeammalla kuin maassa keskimäärin. Tiedot käyvät ilmi THL:n 15.5.2025 julkaisemasta Terve Suomi -tutkimuksesta.
Den nya profylaxen minskade betydligt RS-viruset hos spädbarn14.5.2025 11:35:41 EEST | Pressmeddelande
En ny slags profylax användes för att förebygga RS-virussjukdom hos spädbarn i Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha). Profylaxen minskade betydligt antalet spädbarn som lades in på sjukhus på grund av viruset.
Uusi estolääkitys vähensi merkittävästi RS-virustautia vauvoilla14.5.2025 11:35:41 EEST | Tiedote
Uudenlaista estolääkitystä käytettiin vauvojen RS-virustaudin ehkäisyyn Varsinais-Suomen hyvinvointialueella (Varhassa). Estolääkitys vähensi merkittävästi vauvojen joutumista sairaalahoitoon viruksen vuoksi.
Stöd för forsking och framtiden – TYKS-stiftelsen 25 år14.5.2025 10:02:53 EEST | Pressmeddelande
Vid sitt 25-årsjubileum år 2025 anslår TYKS-stiftelsen 250 000 euro till forskning inom medicin och hälsovetenskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum