Varsinais-Suomen hyvinvointialue, VarhaVarsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Ensihoitajat kohtaavat työssään väkivaltaa – tutkimushankkeesta ongelman ratkaisu?

Jaa

Turun ammattikorkeakoulu, Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja Turun yliopisto ovat käynnistäneet Työsuojelurahaston (TSR) rahoittaman tutkimusprojektin, joka pureutuu ensihoitajien työssään kohtaamaan väkivaltaan. Kyseessä on ensimmäinen hanke, jossa tähän ongelmaan pyritään löytämään ratkaisuja tieteelliseen tietoon perustuen muun muassa tekoälyä hyödyntämällä.

Kaksi violettia graafista elementtiä, jotka näyttävät sydämiltä tai V-kirjaimilta tummaa taustaa vasten.

Ensihoito on keskeinen osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta, ja sen merkitys kasvaa entisestään. Suomessa toteutuu vuosittain yli 800 000 ensihoitotehtävää. Päivystyspisteiden keskittämisen myötä potilaita hoidetaan jatkossa entistä enemmän kotona.

Ammattiliittojen kyselyn (n=1939) mukaan 97 prosenttia ensihoitohenkilöstöstä oli kokenut ensihoitotyössä väkivaltaa tai sen uhkaa. Ensihoitajien kohtaama väkivalta vaikuttaa keskeisesti ensihoitajien työturvallisuuteen, työhyvinvointiin ja alalla pysymiseen, mutta myös koko työyhteisöön ja potilaiden saamaan hoitoon.

– Huomionarvoista on se, että ensihoidon toimintaympäristö on täysin kontrolloimaton, potilaiden aiempi hoitohistoria ja mahdollinen riskikäyttäytyminen ovat usein ennalta vieraita, myös muiden tilanteessa paikalla olevien reaktiot ovat vaikeasti ennakoitavissa. Tutkimusprojekti voidaan nähdä innovatiivisena lähestymisenä ongelmaan, jonka ratkaisu on välttämätöntä, kertoo Turun ammattikorkeakoulun ensihoidon yliopettaja, FT Jani Paulin.

– Hankkeen tavoitteena on kehittää riskien tunnistus- ja hallintamenetelmä ensihoitajien työturvallisuuden edistämiseksi. Tekoälyyn pohjautuva rekisteritietojen louhinta ja tilastolliset analyysit tuottavat tietoa ensihoitajien kohtaamista väkivaltatilanteista ja niitä ennustavista tekijöistä. Digitaaliset hoitokirjaukset ja luonnollisen kielen käsittelymenetelmät mahdollistavat uudenlaisten seuranta- ja päätöksenteon tukijärjestelmien käyttöönoton sote-alalla, toteaa dosentti Laura-Maria Peltonen Turun yliopistosta.

Lisäksi projektissa painottuvat toimintatutkimuksen piirteet.

– Moniammatillisissa työpajoissa haetaan ratkaisuja osallistujien erilaiset taustat, lähtökohdat, toimintatavat ja osaaminen huomioiden. Delfoi-menetelmässä asiantuntija-arviot linjaavat osaltaan mallin rakentumista. Tutkimustulosten synteesi, väkivaltariskin tunnistus- ja hallintamenetelmän kehittäminen ja evaluointi todentuvat hankkeen viimeisessä vaiheessa, Paulin esittelee.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palvelupäällikkö Vesa Jyrkkäsen mukaan ensihoitajat kohtaavat työssään väkivaltaa, mutta ilmiö on epäselvä. Kyselyt tai omaan ilmoitukseen perustuvat raportointimenetelmät eivät anna luotettavaa kuvaa aiheesta ja sen yleisyydestä.

– Ongelman ratkaisuja on tutkittu toistaiseksi vain vähän. Tarvitaan uutta, tutkittua tietoa asiakasväkivaltatilanteista sekä niiden ennakoimisesta, ehkäisemisestä ja turvallisesta hoitamisesta ensihoidossa, Paulin korostaa.

Hankkeessa tehdään laajasti yhteistyötä muun muassa ensihoidon valtakunnallisen Uhka- ja väkivalta (UVT) -työryhmän sekä muiden tutkijoiden kanssa, myös Työturvallisuuskeskus (TTK) osallistuu projektiin. Turun AMK:n koordinoima kaksivuotinen tutkimushanke tuottaa uutuusarvoa suomalaiselle työelämälle ja lisää ensihoitohenkilöstön työturvallisuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha

Den nu permanenta polikliniken rehabiliterar patienter med svåra kroppsliga symtom som beror på rubbningar i stressystemet och det centrala nervsystemet1.7.2025 10:05:08 EEST | Pressmeddelande

Polikliniken för funktionsförmåga vid Egentliga Finlands välfärdsområde tillhandahåller nationellt sett unik rehabilitering av långvariga kroppsliga symtom. Patienten kan få remiss till polikliniken av en läkare när kroppsliga symtom som kraftigt försvårar vardagen blivit bestående och ingen klarläggande diagnos har kunnat ställas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye