Ensihoitajat kohtaavat työssään väkivaltaa – tutkimushankkeesta ongelman ratkaisu?
Turun ammattikorkeakoulu, Varsinais-Suomen pelastuslaitos ja Turun yliopisto ovat käynnistäneet Työsuojelurahaston (TSR) rahoittaman tutkimusprojektin, joka pureutuu ensihoitajien työssään kohtaamaan väkivaltaan. Kyseessä on ensimmäinen hanke, jossa tähän ongelmaan pyritään löytämään ratkaisuja tieteelliseen tietoon perustuen muun muassa tekoälyä hyödyntämällä.

Ensihoito on keskeinen osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta, ja sen merkitys kasvaa entisestään. Suomessa toteutuu vuosittain yli 800 000 ensihoitotehtävää. Päivystyspisteiden keskittämisen myötä potilaita hoidetaan jatkossa entistä enemmän kotona.
Ammattiliittojen kyselyn (n=1939) mukaan 97 prosenttia ensihoitohenkilöstöstä oli kokenut ensihoitotyössä väkivaltaa tai sen uhkaa. Ensihoitajien kohtaama väkivalta vaikuttaa keskeisesti ensihoitajien työturvallisuuteen, työhyvinvointiin ja alalla pysymiseen, mutta myös koko työyhteisöön ja potilaiden saamaan hoitoon.
– Huomionarvoista on se, että ensihoidon toimintaympäristö on täysin kontrolloimaton, potilaiden aiempi hoitohistoria ja mahdollinen riskikäyttäytyminen ovat usein ennalta vieraita, myös muiden tilanteessa paikalla olevien reaktiot ovat vaikeasti ennakoitavissa. Tutkimusprojekti voidaan nähdä innovatiivisena lähestymisenä ongelmaan, jonka ratkaisu on välttämätöntä, kertoo Turun ammattikorkeakoulun ensihoidon yliopettaja, FT Jani Paulin.
– Hankkeen tavoitteena on kehittää riskien tunnistus- ja hallintamenetelmä ensihoitajien työturvallisuuden edistämiseksi. Tekoälyyn pohjautuva rekisteritietojen louhinta ja tilastolliset analyysit tuottavat tietoa ensihoitajien kohtaamista väkivaltatilanteista ja niitä ennustavista tekijöistä. Digitaaliset hoitokirjaukset ja luonnollisen kielen käsittelymenetelmät mahdollistavat uudenlaisten seuranta- ja päätöksenteon tukijärjestelmien käyttöönoton sote-alalla, toteaa dosentti Laura-Maria Peltonen Turun yliopistosta.
Lisäksi projektissa painottuvat toimintatutkimuksen piirteet.
– Moniammatillisissa työpajoissa haetaan ratkaisuja osallistujien erilaiset taustat, lähtökohdat, toimintatavat ja osaaminen huomioiden. Delfoi-menetelmässä asiantuntija-arviot linjaavat osaltaan mallin rakentumista. Tutkimustulosten synteesi, väkivaltariskin tunnistus- ja hallintamenetelmän kehittäminen ja evaluointi todentuvat hankkeen viimeisessä vaiheessa, Paulin esittelee.
Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen palvelupäällikkö Vesa Jyrkkäsen mukaan ensihoitajat kohtaavat työssään väkivaltaa, mutta ilmiö on epäselvä. Kyselyt tai omaan ilmoitukseen perustuvat raportointimenetelmät eivät anna luotettavaa kuvaa aiheesta ja sen yleisyydestä.
– Ongelman ratkaisuja on tutkittu toistaiseksi vain vähän. Tarvitaan uutta, tutkittua tietoa asiakasväkivaltatilanteista sekä niiden ennakoimisesta, ehkäisemisestä ja turvallisesta hoitamisesta ensihoidossa, Paulin korostaa.
Hankkeessa tehdään laajasti yhteistyötä muun muassa ensihoidon valtakunnallisen Uhka- ja väkivalta (UVT) -työryhmän sekä muiden tutkijoiden kanssa, myös Työturvallisuuskeskus (TTK) osallistuu projektiin. Turun AMK:n koordinoima kaksivuotinen tutkimushanke tuottaa uutuusarvoa suomalaiselle työelämälle ja lisää ensihoitohenkilöstön työturvallisuutta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jani PaulinFT, ensihoidon yliopettajaTurun ammattikorkeakoulu
Puh:040 355 0501jani.paulin@turkuamk.fiLaura-Maria PeltonenDosentti, yliopistotutkijaTurun yliopisto
Puh:050 477 1679laura-maria.peltonen@utu.fiVesa JyrkkänenPalvelupäällikkö, pelastuspalvelutVarsinais-Suomen hyvinvointialue
Puh:040 188 2351vesa.jyrkkanen@turku.fiVarsinais-Suomen hyvinvointialue
"Turvaamme, parannamme, pelastamme – hyvinvointia yhdessä, joka päivä."
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää varsinaissuomalaisten sote- ja pelastuspalvelut. Verkkopalvelumme: varha.fi
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Varha
Varha testar en mer omfattande önsketaxitjänst från juni 202515.5.2025 12:10:45 EEST | Pressmeddelande
I mars–april genomförde Varha en enkät om önsketaxin bland de kunder som får stöd för rörligheten, det vill säga omfattas av färdtjänster och resor för uträttande av ärenden enligt lagen om funktionshinderservice och socialvårdslagen. 715 svar inkom och 92 procent av respondenterna önskade att tjänsten utvidgas. På basis av svaren kommer ett pilotförsök att inledas i juni 2025, och då kommer rätten till önsketaxi att utvidgas så att den gäller dygnet runt. Syftet är bland annat att utreda förändringar i användningen av tjänsten under försöket.
Varha pilotoi laajempaa toivetaksipalvelua kesäkuusta 2025 alkaen15.5.2025 12:10:45 EEST | Tiedote
Varha kysyi maalis–huhtikuussa vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolain mukaisten vapaa-ajan- ja asiointimatkojen eli liikkumisen tuen palvelujen piiriin kuuluvilta asiakkailta näkemyksiä toivetaksista. Vastauksia saatiin 715, joista 92 prosentissa toivottiin palvelun laajentamista. Vastausten perusteella kesäkuussa 2025 käynnistetään pilotti, jolloin toivetaksioikeus laajenee ympärivuorokautiseksi. Tavoitteena on selvittää muun muassa pilotin aikaisia palvelun käytön muutoksia.
Invånarna i Varha-området nöjdare än genomsnittet med tillgången till läkare15.5.2025 09:53:18 EEST | Pressmeddelande
I Egentliga Finland är man nöjdare med tillgången till läkartjänster än i övriga delar av landet. Även kundupplevelsen och förtroendet för hälso- och sjukvården är något högre i vårt område än genomsnittet i landet. Uppgifterna framgår av THL:s undersökning Hälsosamma Finland som publicerades den 15 maj 2025.
Varhan alueen asukkaat keskimääräistä tyytyväisempiä lääkärille pääsyyn15.5.2025 09:53:18 EEST | Tiedote
Varsinais-Suomessa ollaan muuta maata tyytyväisempiä lääkäripalveluihin pääsyyn. Myös asiakaskokemus ja luottamus terveyspalvelujen toimintaan on alueellamme jonkin verran korkeammalla kuin maassa keskimäärin. Tiedot käyvät ilmi THL:n 15.5.2025 julkaisemasta Terve Suomi -tutkimuksesta.
Den nya profylaxen minskade betydligt RS-viruset hos spädbarn14.5.2025 11:35:41 EEST | Pressmeddelande
En ny slags profylax användes för att förebygga RS-virussjukdom hos spädbarn i Egentliga Finlands välfärdsområde (Varha). Profylaxen minskade betydligt antalet spädbarn som lades in på sjukhus på grund av viruset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme