Alkoholilaki jättäisi vain osan vahvoista lonkeroista Alkoon

Jaa

Hallituksen esityksessä uudeksi alkoholilaiksi käymisteitse valmistetut lonkerot ja muut alkoholijuomasekoitukset aina 8 tilavuusprosenttiin asti siirtyisivät myyntiin ruokakauppaan, mutta toisella tavalla valmistetut samanvahvuiset lonkerot jäisivät Alkon myyntiin.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on kritisoinut hallituksen esitystä siitä, että esitys antaisi kilpailuedun käymisteitse valmistetuille juomille. Muutos tarkoittaisi käytännössä sitä, että keskenään samankaltaisista alkoholijuomista, kuten lonkeroista, osa 5,5-8-tilavuusprosenttisista menisi myyntiin 4 600 vähittäiskauppaan ja toiset jäisivät 372 Alkon myyntiin.

”Jonkin verran on tullut vastaan sellaisia virheellisiä käsityksiä, että kaikki vahvat lonkerot ja alkoholijuomasekoitukset jäisivät Alkon myyntiin, mutta näinhän asia ei tosiaan ole. Käymisteitse valmistettu lonkero ei ole kadonnut minnekään markkinoilta ja lakimuutos varmasti lisää näitä käymisteitse valmistettuja alkoholijuomasekoituksia kaupoissa”, toteaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

Käymisteitse valmistetut juomat hyötyvät myös verotuksesta

Lähes samankaltaisia juomia kohdellaan eri tavoin myös verotuksessa. Käymisteitse valmistetun 5,5-tilavuusprosenttisen alkoholijuomasekoituksen kuten lonkeron vero on 1,98 euroa litralta ja vastaavan etanolipohjaisen lonkeron vero on 3,01 euroa litralta.

”Käymisteitse valmistetun lonkeron vero on huomattavasti etanolipohjaista lonkeroa matalampi ja verkkokauppoja selaamalla voi huomata, että tällä veroerolla on merkitystä myyntihintaan. On hieman erikoista, että vain nämä matalamman verotuksen tuotteet vapautetaan laajempaan myyntiin”, Loikkanen toteaa.

Eri valmistustapojen valvonta mahdotonta  

Viranomainen on esittänyt huolensa valmistustaparajoituksen valvonnan mahdottomuudesta. Valvira on todennut, että valmistustavan valvonta on perustunut kolmen alkoholin käymisprosessissa syntyvän yhdisteen määritykseen. Näiden yhdisteiden määrille ei kuitenkaan ole asetettuja raja-arvoja ja niiden lisääminen tuotteeseen on mahdollista.

Valvira on lisäksi todennut, että käymisteitse valmistettu tulee määritellä tarkemmin ja samassa yhteydessä selkiyttää ainakin se, onko jatkokäsittely sallittua. Jatkokäsittelyllä voidaan poistaa käymisteitse valmistetun alkoholin erityispiirteitä ja esimerkiksi suodattamisen jälkeen käymisteitse valmistettu muistuttaa tislaamalla valmistettua etyylialkoholia.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Tuula Loikkanen, p. 040 922 0750, tuula.loikkanen@panimoliitto.fi

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista. Liiton jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, MBH Breweries Oy, Momentin Group Oy, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy ja Oy Sinebrychoff Ab.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Outi HeikkinenViestintäpäällikköPanimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry

Puh:0503708677

Tuula LoikkanenToimitusjohtajaPanimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry

Puh:0409220750

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye