Matkailu maaseudulle kukoistaa lumisen talven ansiosta

Jaa

Matkailu maaseudulle on elpynyt ja kukoistaa ympäri Suomen lumipeitteen ansiosta. Talvinen taika ja ulkoilmaelämän mahdollisuudet ovat houkutelleet niin Etelä-Suomen kaupunkilaiset kuin ulkomaalaisetkin nauttimaan lumesta ja jäähän liittyvistä aktiviteeteista. Maaseudun matkailuyritysten mökkivuokraus ja talviaktiviteettien kysyntä sekä tarjonta ovat kasvaneet luoden uusia mahdollisuuksia sekä paikallisille asukkaille että vierailijoille. Itä-Suomessa on kuitenkin nähtävissä venäläisten matkailijoiden väheneminen.

Busines Finland Mediabank

"Maaseudun matkailun vetovoimatekijät liittyvät luontoon, neljään vuodenaikaan ja pienten perheyritysten tuottamiin matkailupalveluihin", korostaa Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n varapuheenjohtaja Kirsi Ilola-Ollikka.

”Vaikka näkymät ovat pääosin myönteiset, monet maaseudun matkailuyritykset ovat kamppailleet venäläisten matkailijoiden vähenemisen aiheuttamien haasteiden kanssa. Erityisesti Itä-Suomessa monien yrittäjien tilanne on ollut haasteellinen, sillä venäläiset olivat aiemmin yksi suurimmista ulkomaalaisista matkailijaryhmistä Suomessa.”

Kevään ja kesän odotukset maaseudun matkailussa ovat myönteiset. Vaikka tarkkaa ennakkovarausten tilannetta on vielä liian aikaista arvioida, on huomattu, että matkailijat varaavat matkojaan ja majoituksiaan entistä useammin lähempänä lomaa. Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on päivittänyt jäsentensä käyttöön maaseutumatkailun sopimusehdot, mikä on tärkeää nykyisessä markkinatilanteessa. Tavoitteena on parantaa ja selventää maaseutumatkailuyritysten ja matkailijoiden välisten sopimusten ja varausten kulkua, erityisesti mahdollisten peruutusten osalta.

Matkailumarkkinoilla on kuitenkin useita epävarmuustekijöitä, kuten kustannusten nousu ja ostovoiman hiipuminen. Tämä on näkynyt monien ravintoloiden konkurssina. Vaikka yleiset suhdannenäkymät ovat vaisut, maaseudun matkailun osalta on havaittavissa piristymisen merkkejä.

"Maaseutumatkailuyritysten monipuolinen tarjonta on auttanut niitä selviämään vaikeista ajoista", sanoo asiantuntija Kimmo Aalto MTK:sta.

"Majoituksen lisäksi maaseudun matkailukohteet tarjoavat ruokapalveluja, luontoaktiviteetteja, välinevuokrausta, saunoja ja kokoustiloja. Maaseudun matkailuyritykset ovat usein monialaisia, mikä mahdollistaa yrittäjätulon saamisen monista eri lähteistä."

Maaseutumatkailun voimaseminaari Hämeenlinnassa 20.3.

Maaseudun yrittäjyyden vahvuuksia ja haasteita sekä yrittäjien hyvinvointia, tulonmuodostusta sekä suomalaisen ruuan merkitystä matkailussa käsitellään 20.3. järjestettävässä valtakunnallisessa maaseutumatkailuseminaarissa Hämeenlinnassa.

"Tavoitteenamme on löytää parhaat keinot siihen, miten suomalainen ruoka saadaan nykyistä vahvemmin matkailijan pöytään", kertoo Aalto.

Lisätiedot:
Kirsi Ilola-Ollikka, matkailuyrittäjä, Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n varapuheenjohtaja, 040 5968027
Antti Hannula, asianajaja, matkailuyrittäjä, Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n hallituksen jäsen, 050 584 9191
Kimmo Aalto, asiantuntija, maaseutumatkailu ja palveluyrittäjyys, MTK, 040 1791618

 

--------- 

48. Valtakunnallinen maaseutumatkailuyrittäjien ja -kehittäjien seminaari Hämeenlinnassa 20.3.2024: https://www.smmy.fi/seminaarit/

Maaseudun matkailukohteet ympäri Suomen: https://matkamaalle.fi/

 

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Mediakutsu: MTK:n valtuuskunnan kevätkokous 24.4. – pääministeri Orpo vierailee kokouksessa klo 1022.4.2024 14:33:21 EEST | Kutsu

Median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan MTK:n valtuuskunnan kevätkokousta keskiviikkona 24.4.2023 klo 9.00 – n. 18.00. Pääministeri Petteri Orpo vierailee kokouksessa klo 10. Kokousta voi seurata paikan päällä Hanasaaren kulttuurikeskuksessa, Hanasaarenranta 5, Espoo. Median edustajat ovat tervetulleita myös valtuuskunnan tulevaisuusseminaariin 23.4. "Kestävä ja turvallinen Suomi 2030".

Maatilamatkailu Ilomäki valittiin Maaseutumatkailun Vuoden Kellokkaaksi ja Karkausmäen Kammari Vuoden kehittyväksi maaseutumatkailuyritykseksi20.3.2024 21:00:00 EET | Tiedote

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry on ylpeänä valinnut Maatilamatkailu Ilomäen Vuoden 2024 Kellokkaaksi. Tämä korkein tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat toimineet erityisen ansiokkaasti maaseutumatkailun saralla. Vuoden 2024 kehittyvä maaseutumatkailuyritys -tunnustus puolestaan myönnettiin Karkausmäen Kammarille. Tämä arvostettu tunnustus myönnetään yrityksille ja henkilöille, jotka ovat osoittaneet rohkeaa otetta ja innovatiivisuutta maaseutumatkailun kehittämisessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye