MIELI Suomen Mielenterveys ry

Ympäristöhätähuuto: ”Ihmiskunta on tuhoon tuomittu” – nuorten tulevaisuushuolia on kuunneltava

Jaa

Ympäristökriisi ja tulevaisuuden epävarmuus kuormittavat nuorten mielenterveyttä. Jopa 75 prosenttia nuorista pitää tulevaisuutta pelottavana ja 56 prosenttia ajattelee ihmiskunnan olevan tuhoon tuomittu, ilmenee tutkimuksista. Nuorten tulevaisuushuolia ei voi enää ohittaa.

Tutkimuksen mukaan lähes kolmannes suomalaisista nuorista kokee, että he tulevat ohitetuksi halutessaan puhua ympäristöasioista.
Tutkimuksen mukaan lähes kolmannes suomalaisista nuorista kokee, että he tulevat ohitetuksi halutessaan puhua ympäristöasioista.

Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hanke kysyi syksyllä 2023 nuorilta sosiaalisen median kanavissaan nuorten tulevaisuuden näkymistä. Vastaukset olivat pysäyttäviä. Moni vastaajista ei usko, että maailmaa voidaan enää pelastaa. ”Ihmiskunta on tuhoon tuomittu”, totesi eräs kyselyyn vastaaja. Vastaukset mukailevat aikaisempia tutkimuksia ympäristökriisin aiheuttamista huolista nuorilla.

Nuorten huoli ei ole tuulesta temmattua. Ilmaston lämpeneminen, lajikato, luonnonvarojen ehtyminen, sodat ja muut tulevaisuuden kriisit ja uhkakuvat tulevat vaikuttamaan merkittävästi nuorten elämään ja tulevaisuuteen.

”Nuorten tunteet ja ajatukset ovat todellisia. Niiden äärelle on syytä pysähtyä ja ottaa ne vakavasti. Kyse on nuorten kannalta todella merkittävistä asioista, jotka vaikuttavat suoraan nuorten hyvinvointiin, arjessa pärjäämiseen ja tulevaisuuden suunnitelmiin, kuten opintoihin, työuravalintoihin tai perheenperustamissuunnitelmiin”, kertoo Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hankkeen asiantuntija Taneli Saari.

Asiantuntijoiden mukaan ympäristökriisi ja tulevaisuuden kauhut herättävät monenlaisia tunteita meissä kaikissa, ja nuori voi kokea itsensä pieneksi ja voimattomaksi suurten ympäristöongelmien edessä. Kokemus voi olla jopa musertava.

”Nuoret tarvitsevat tukea hankalien ympäristötunteiden kuten epävarmuuden, surun, pelon, vihan, syyllisyyden, turhautumisen ja ahdistuksen käsittelyyn sekä siihen, miten tällaisessa kuormittavassa tilanteessa pystyy ylläpitämään mielenterveyttä”, asiantuntija Hanna Rintala sanoo.

Asiantuntijoilla on kokemusta siitä, että vaikeiden tunteiden rohkea kohtaaminen ja käsittely helpottavat nuorten elämää. Rintalan mukaan se vapauttaa voimavaroja tavoitella kestävää, toivottua ja omien arvojen mukaista tulevaisuutta.

Nuoret ohitetaan ympäristöasioissa

Tutkimuksen mukaan lähes kolmannes suomalaisista nuorista kokee, että he tulevat ohitetuksi halutessaan puhua ympäristöasioista. Ympäristökriisin haitalliset mielenterveysvaikutukset on tunnistettu, mutta yhteiskunnan tukirakenteet ovat puutteelliset.

Kohdataan ympäristökriisi yhdessä -kampanja on käynnissä 4.–17. maaliskuuta. Sen tavoitteena on tehdä nuorten huolet näkyviksi, haastaa aikuiset kohtaamaan ne ja vakuuttamaan nuoret, ettei heitä jätetä yksin ympäristöhuoliensa kanssa. Kampanjaan voi osallistua jakamalla kampanjaviestiä sosiaalisessa mediassa sekä olemalla läsnä nuorelle, jolle maailman tilanne aiheuttaa ahdistusta.

Tukea ja tietoa ympäristöahdistuneille

Ympäristöahdistus tarkoittaa kuormittavia tunteita ja tuntemuksia, jotka kumpuavat ympäristöongelmista ja niiden uhasta. Usein puhutaan myös ilmastoahdistuksesta. Ympäristö ja tulevaisuus mielessä -hanke tarjoaa maksuttomia yksilö- ja ryhmämuotoisia palveluita sekä tukee vapaaehtoisia, ammattilaisia ja nuorten vanhempia ympäristötunteiden kohtaamisessa.

Ympäristö ja tulevaisuus mielessä (2023–2025) -hanketta toteuttavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Tunne ry ja Nyyti ry ja sitä rahoittaa STEA.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kia Löfberg
viestinnän suunnittelija
MIELI Suomen Mielenterveys ry
kia.lofberg@mieli.fi
p. 040 079 7802

Taneli Saari
toiminnanjohtaja, asiantuntija
Tunne ry
taneli@tunne.org
p. 050 388 6200

Hanna Rintala
asiantuntija
Nyyti ry
hanna.rintala@nyyti.fi
p. 050 553 1558

Panu Pihkala
ympäristötunteiden tutkija, dosentti, tutkijatohtori
Helsingin yliopisto
panu.pihkala@helsinki.fi
p. 050 318 5785

Linkit

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye