Espoon seurakuntayhtymä

Glädje, inlärning och förtrollande lek – det är dags för anmälning till dagklubbarna

Dela

Lekkompisar och ledd verksamhet är vad barnen får i församlingarnas dagklubbar. Det är nu i mars månad som anmälningarna ska göras till de dagklubbar som startar hösten 2024 och fortsätter våren 2025.

En vuxen persons och flera barns händer som trycker avtryck i färg med sina handflator på ett pappershjärta.
Det är tryggt att leka och vara i dagklubben. Emma Kujanpää Esbo församlingar

Dagklubbsverksamheten hör till den evangelisk-lutherska kyrkans småbarnpedagogik, som stöder den kristna fostran i hemmen. Med utbildade barnledare är det tryggt för barnen att leka, sjunga, stoja, lära sig, bekanta sig med naturen och också stilla sig. Dagklubbsledarna planerar verksamheten utgående från barnen och beaktar gruppens behov. I dagklubben har de vuxna tid för barnen, för i huvudsak är grupperna små. Totalt deltar cirka 300 barn i Esbo församlingars dagklubbar. 

I Esbo svenska församling fortsätter dagklubbsverksamheten på fyra olika ställen i Esbo förmiddagstid 2–3 gånger/vecka.  

– Det finns möjlighet till flera klubbdagar om man kombinerar två dagklubbar, säger Helena Aitti-Lindberg, ledande tjänsteinnehavare i fostran i Esbo svenska församling. 

Dagklubbarna i Esbo svenska församling hade mycket nöjda föräldrar i en utvärdering som gjordes 2023. Barnledarnas professionalitet och kompetens fick högsta betyg utmärkt av alla svarande. Föräldrarna gav också ett högt betyg för klubbarnas säkerhet. De tre-i-topp alternativ som föräldrarna ansåg vara viktiga i dagklubbarna var: att mitt barn hörs och ses i dagklubben, lek och utvecklande och stödjande av sociala färdigheter.

På finskt håll försök med förlängd dagklubb 

I Espoonlahden seurakunta görs ett försök med att förlänga dagklubben till fyra timmar, hösten 2024. Det här på önskemål av föräldrar. 

– Vi försöker svara på föräldrarnas behov. En klubbtid på fyra timmar möjliggör att föräldern kan kombinera studier eller deltidsjobb med familjelivet, motiverar Leena Toiskallo som är församlingens ledande tjänsteinnehavare i fostran. 

I Espoon tuomiokirkkoseurakunta har man redan den här vintern prövat fyratimmars klubbtid och det visade sig motsvara det behov som familjerna i området har. 

Anmälningen till Esbo församlingars dagklubbar öppnas 1 mars. 

Dagklubbarna i Esbo svenska församling, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden-, Leppävaaran-, Olarin och Tapiolan seurakunta är för alla Esbobarn i åldern 2–5 år. Det finns inte krav på att man är medlem i kyrkan. Det finns avgiftsfria dagklubbar och de som har en avgift enligt antalet klubbtimmar/vecka. I Esbo svenska församling finns dagklubbsavgift, men det är möjligt att med hänvisning till ekonomisk situation ansöka om befrielse från klubbavgiften. 

Anmälningen till församlingarnas dagklubbar hösten 2024 och våren 2025 görs elektroniskt på nätet 1–31.3. Anmälningen till dagklubbar i Espoon tuomiokirkkoseurakunta öppnar to 7.3.  

Också efter mars månad kan man anmäla sig till dagklubbarna, förutsatt att det finns plats. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Esbo församlingar - Evangelisk-lutherska kyrkan i Esbo

Esbo svenska församling, Espoon tuomiokirkkoseurakunta, Espoonlahden seurakunta, Leppävaaran seurakunta, Olarin seurakunta och Tapiolan seurakunta bildar Esbo kyrkliga samfällighet med knappt 157 500 medlemmar och ca 500 anställda. 

Kyrkan i Esbo är en gemenskap som stärker den kristna tron, framtidshoppet och kärleken till nästan. Vi är närvarande i vardag och fest.

Kirkko Espoossa - Kyrkan i Esbo -logo

Följ Espoon seurakuntayhtymä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon seurakuntayhtymä

Esbo församlingar verkar på fyra kontinenter – 1,77 miljoner euro till internationellt bistånd och missionsarbete21.3.2024 08:30:00 EET | Uutinen

Esbo församlingar delade ut ett anslag på 1,77 miljoner euro till missionsarbete och internationellt bistånd. Via fem organisationer bär Esboborna globalt ansvar och verkar förutom i Europa även i Asien, Afrika och Sydamerika. Samarbetspartnerna delar Esbo församlingars värderingar och förbinder sig till jämställdhet och likabehandling i sin verksamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye