Tampere-talo Oy

Historiallinen oopperayhteistyö – Viimeiset kiusaukset juhlavuonna Tampereelle ja Savonlinnaan

Jaa

Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat tekevät historiallista yhteistyötä ja tuottavat ensi vuodelle yhteistuotantona Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan. Teoksen ohjaa Mikko Kouki, musiikinjohdosta vastaa Ville Matvejeff ja pääosissa laulavat Mika Kares, Silja Aalto ja Johan Krogius. Vuosi 2025 on tämän kotimaisen oopperan klassikoihin lukeutuvan teoksen 50-vuotisjuhlavuosi. Oopperaa esitetään Tampere-talossa kuusi näytöstä maaliskuussa ja Olavinlinnassa kolme näytöstä kesällä 2025. Tampereen esitysten liput ovat nyt myynnissä.

Basso Mika Kares tulkitsee Paavo Ruotsalaisen roolin Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperassa Tampereella ja Savonlinnassa.
Basso Mika Kares tulkitsee Paavo Ruotsalaisen roolin Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperassa Tampereella ja Savonlinnassa. Saara Salmi

Säveltäjä Joonas Kokkosen (1921–1996) ooppera Viimeiset kiusaukset (1975) on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä ja suosituimmista suomalaisista oopperoista. Tampereen Ooppera ja Savonlinnan Oopperajuhlat yhdistävät voimansa ensimmäistä kertaa teoksen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Viimeiset kiusaukset esitetään Tampereella kuusi kertaa 5.–15. maaliskuuta 2025 ja Savonlinnassa kolme kertaa kesällä 2025. Tampereen esityksen liput ovat nyt myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa. Savonlinnan Oopperajuhlat julkaisee Savonlinnan esityspäivät ja liput kesän 2025 ohjelmiston julkistuksen yhteydessä kesäkuussa 2024.

Oopperan ohjaa teatterinjohtaja, ohjaaja, näyttelijä ja käsikirjoittaja Mikko Kouki, jolle Viimeiset kiusaukset on uran toinen oopperaohjaus. Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff toimii kapellimestarina kummallakin esitysperiodilla. Tampere-talossa Matvejeffin tahtipuikkoa seuraa Tampere Filharmonia ja Olavinlinnassa Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri. Myös kuorot ovat kummallakin esitysperiodilla järjestävän tahon omat: Tampereella laulaa Tampereen Oopperan kuoro johtajanaan Heikki Liimola ja Savonlinnassa Oopperajuhlakuoro johtajanaan Jan Schweiger. Oopperan lavastuksen suunnittelee Teemu Loikas ja puvut Tiina Valkama.

”Tuleva yhteistyö tarjoaa kahdelle keskeiselle kotimaiselle oopperatoimijalle mahdollisuuden luoda jotain uutta. Voimme kaikki oppia toinen toistemme hyviä käytäntöjä ja tapoja tehdä oopperaa. Erityisen innoissani olen, että pääsemme esittämään yhdessä juuri tämän oopperan ja vielä teoksen juhlavuonna. Joonas Kokkonen oli sodanjälkeisen Suomen suurimpia säveltäjiä, ja hänen musiikkinsa puhuttelee niin yleisöä kuin meitä tekijöitä”, kapellimestari ja Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff kertoo.

”Olen hyvin otettu, että minua pyydettiin ohjaamaan oopperaa Tampereelle ja Savonlinnaan. Paavo Ruotsalaisen ajatukset kuolinvuoteella, eletyn elämän tilinpäätös ja teoksen vähän unenomainen tunnelma kiehtovat ja ruokkivat mielikuvitusta. Myös oopperan suunnittelu kahteen eri lokaatioon tarjoaa ohjaajalle, ja erityisesti lavastetiimille, mieluista haastetta. Kaikki pitää ikään kuin miettiä kahteen kertaan. Esimerkiksi Tampere-talon Ison salin lava on syvä, kun taas Olavinlinnassa näyttämö on leveä ja sinne mennään aivan eri kohdasta sisään. Ohjaukseni on juhlavuoden henkeä kunnioittava mutta samalla rytminen ja jopa leikkisä”, ohjaaja Mikko Kouki kertoo.

Jokaisen basson unelmarooli

Joonas Kokkosen ainoaksi oopperaksi jäänyt Viimeiset kiusaukset pohjautuu säveltäjän pikkuserkun Lauri Kokkosen (1918–1985) samannimiseen näytelmään vuodelta 1960. Teos kertoo tosielämän henkilöihin nojaavan tarinan 1800-luvun herännäisjohtaja ja maallikkosaarnaaja Paavo Ruotsalaisesta ja hänen vaimostaan Riitasta. Oopperassa Paavo Ruotsalainen makaa kuolinvuoteellaan ja elää houreissaan elämänsä ratkaisevimmat hetket uudelleen. Tutulla kansankoraalilla Paavon virrellä, jonka säveltäjä on ottanut oopperaansa, on teoksessa tärkeä merkitys.

Viimeiset kiusaukset aloitti suomalaisen oopperan uuden nousun, ja sitä pidetään yhtenä keskeisimmistä suomenkielisistä oopperoista. Suomen kansallisoopperan tuotanto vieraili 1980-luvulla ulkomailla New Yorkin Metropolitan-oopperaa myöten. Tampereen Oopperassa tämä kotimaisen oopperahistorian merkkiteos on esitetty aiemmin vuonna 2004. Tuotanto oli menestys, ja Tampereen Ooppera kutsuttiin seuraavana vuonna ulkomaanvierailulle esittämään teos Prahan Kansallisteatterissa. Savonlinnan Oopperajuhlilla Viimeisiä kiusauksia esitettiin neljänä peräkkäisenä kesänä 1977–1980 täysille katsomoille.

Uudessa juhlavuoden tuotannossa Paavo Ruotsalaisen roolin tulkitsee basso Mika Kares, joka on yksi tämän hetken menestyneimpiä oopperalaulajia maailmalla. Kares laulaa vaativan roolin urallaan toista kertaa. Ensiesiintyminen tapahtui Jyväskylän Oopperassa alkuvuodesta 2022, mutta koronapandemian vuoksi Kares ehti esittää roolin vain yhdessä näytöksessä. Ensi vuonna laulaja saa odotetun revanssin. Paavo Ruotsalaisen Riitta-vaimon roolin tulkitsee lyyrisdramaattinen sopraano Silja Aalto, ja pariskunnan Juhana-pojan roolin laulaa tenori Johan Krogius. Loput esiintyjät julkaistaan myöhemmin.

”Paavo Ruotsalainen on jokaisen basson unelmarooli. Alun perin Martti Talvelalle sävelletty hahmo on haastava niin musiikillisesti kuin tulkinnallisesti. Erityisen hienoa tästä tekee sen, että pääsen palaamaan Paavon saappaisiin teoksen juhlavuonna. Olen tutkinut Paavoa historiallisesta näkökulmasta, lukenut hänestä kirjoitettuja teoksia ja aikalaiskirjallisuutta. Hän oli ristiriitainen persoona, joka joutui elämässään kohtaamaan suuria kipukohtia ja menetyksiä. Hän matkusti elämänsä aikana tuhansia kilometrejä etsien elämän absoluuttista totuutta. Ympäri maailmaa reissaavana taiteilijana pystyn hyvin samaistumaan tähän oman polun etsimiseen”, Kares kertoo.

Kokkonen: Viimeiset kiusaukset
5.–15.3.2025
Iso sali, Tampere-talo

Musiikinjohto Ville Matvejeff
Ohjaus Mikko Kouki
Lavastus Teemu Loikas
Pukusuunnittelu Tiina Valkama

Tampere Filharmonia
Tampereen Oopperan kuoro
Kuorokapellimestari Heikki Liimola

Esitykset

Ke 5.3.2025 klo 19, ensi- ilta
Pe 7.3.2025 klo 19
La 8.3.2025 klo 15
Ke 12.3.2025 klo 19
Pe 14.3.2025 klo 19
La 15.3.2025 klo 15

Liput 110/98/78 €
Eläkeläiset 102/90/70 €
Lapset ja nuoret (16-v. asti) ja opiskelijat 40 €

Varauduthan tarvittaessa esittämään alennuslippuun oikeuttavan todistuksen (esim. opiskelijakortti) Tampere-talon henkilökunnalle. Yli 10 hengen ryhmät voivat laittaa sähköpostia osoitteeseen ryhmamyynti@tampere-talo.fi tai soittaa puh. +358 3 243 4501 (ma–pe klo 10–16).

Esitys kestää 2 tuntia 40 minuuttia sisältäen yhden väliajan. Oopperan esityskieli on suomi. Teos tekstitetään suomeksi ja englanniksi.

Teos on Tampere-talon ja Savonlinnan Oopperajuhlien yhteistuotanto.

Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee Tampereen Oopperan kehittämistä vuosina 2024–2025.

Lisätiedot

Suvi Leinonen
Ohjelma- ja liiketoimintajohtaja
Tampere-talo Oy
Puh. +358 3 243 4031
suvi.leinonen@tampere-talo.fi

Ville Matvejeff
Taiteellinen johtaja
Savonlinnan Oopperajuhlat
ville.matvejeff@operafestival.fi

Median liput ja haastattelupyynnöt

Elsa Vähänen
Viestintäasiantuntija
Tampere-talo Oy
Puh. +358 40 5512 739
elsa.vahanen@tampere-talo.fi

Jannika Vahvaselkä
Viestinnän asiantuntija
Savonlinnan Oopperajuhlat
Puh. +358 50 430 4186
jannika.vahvaselka@operafestival.fi

Avainsanat

Kuvat

Basso Mika Kares tulkitsee Paavo Ruotsalaisen roolin Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperassa Tampereella ja Savonlinnassa.
Basso Mika Kares tulkitsee Paavo Ruotsalaisen roolin Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperassa Tampereella ja Savonlinnassa.
Lataa
Viimeiset kiusaukset. Kuva: Saara Salmi
Viimeiset kiusaukset. Kuva: Saara Salmi
Lataa
Mika Kares. Kuva: Maik Schulze
Mika Kares. Kuva: Maik Schulze
Lataa
Mikko Kouki. Kuva: Otto-Ville Väätäinen
Mikko Kouki. Kuva: Otto-Ville Väätäinen
Lataa
Ville Matvejeff. Kuva: Juha Törmälä
Ville Matvejeff. Kuva: Juha Törmälä
Lataa
Silja Aalto. Kuva: Patrik Stenström
Silja Aalto. Kuva: Patrik Stenström
Lataa
Johan Krogius. Kuva: Iida Salenius
Johan Krogius. Kuva: Iida Salenius
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampere-talo on ohjelmistoltaan, tapahtumiltaan ja kävijämäärältään Suomen suurin ja monipuolisin kulttuuri- ja kongressikeskus ja tapahtumayhtiö. Toimimme myös promoottorina tuottamalla tapahtumia ja konsertteja talon ulkopuolella, ja Events Tampere -tapahtumatoimistomme tuottaa yritystapahtumia ja kongressi- ja kokouspalveluita.

Tapahtumamme sisältävät mm. balettivierailuita, oopperaa, lastenkulttuuria, rock- ja pop-konsertteja, messuja, kokouksia, konferensseja, yritystapahtumia, seminaareja ja kansainvälisiä kongresseja.

Vuonna 2022 Tampere-talon liikevaihto oli 14,7 miljoonaa euroa. Vuodessa järjestämme yli tuhat tapahtumaa, palvelemme 675 000 tyytyväistä kävijää ja tuotamme Tampereen talousalueelle 50 miljoonaa euroa. 

Tampere-talo Oy on perustettu 1987 ja ovet avattiin yleisölle 1990. Se on Tampereen kaupungin omistama osakeyhtiö. Yhtiön toimitusjohtaja on Paulina Ahokas, ja työntekijöitä on 52. Hallituksen puheenjohtaja on Kristiina Michelsson.

Talossa toimivat lisäksi täysimittainen sinfoniaorkesteri Tampere Filharmonia, à la carte -ravintola Tuhto ja maailman ainoa Muumimuseo. Talon yhteydessä palvelee Courtyard by Marriott -hotelli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampere-talo Oy

Arppa, Kaseva ja Tampereen Kirjafestarit – Tampere-talo julkaisi uutta ohjelmaa loppuvuoteen18.4.2024 07:45:00 EEST | Tiedote

Kaksipäiväinen Tampereen Kirjafestarit valtaa Tampere-talon tutulla paikallaan marras-joulukuun vaihteessa 30.11.–1.12.2024. Pirkanmaan suurin kirjallisuuden ja kulttuurin juhla kokoaa saman katon alle vuoden kiinnostavimmat kirjailijat ja kirjallisuuden ystävät. Syksyn konserttitarjontaan on lisätty Arpan, Pete Parkkosen ja Olli Halosen intiimit Pienen salin keikat. Nostalgian nälkäisille on luvassa menneiden vuosikymmenten parhaita suomihittejä, kun Ison salin lavalle nousevat Kaseva ja Leavings-Orkesteri. Tapahtumien liput ovat nyt myynnissä.

Tampere-talo valitsi vastuullisemmin – edelläkävijä vahvistaa Tampereen asemaa tapahtumapääkaupunkina11.4.2024 09:04:00 EEST | Tiedote

Ohjelmistoltaan, tapahtumiltaan ja kävijämäärältään Suomen suurin ja monipuolisin kulttuuri- ja kongressikeskus Tampere-talo, on ylpeä saavutuksestaan Valitse vastuullisemmin -merkin suhteen. Tampere-talo on ensimmäinen suomalainen tapahtumatila, joka on onnistunut täyttämään kaikki 22 tapahtumatiloille asetettua vastuullisuuskriteeriä. Tieto ilmenee tarkastelemalla MyHelsingin ja Visit Tampereen Valitse vastuullisemmin –palveluita. Saavutus vahvistaa Tampere-talon asemaa kestävän kehityksen pioneeriorganisaationa tapahtuma-alalla Suomessa, samalla kun se sitoutuu kestävään tulevaisuuteen.

Wizards, dragons, and Rings of Power – Tampere Hall to showcase top fantasy artist John Howe’s first Finnish art exhibition in the summer9.4.2024 09:52:16 EEST | Tiedote

Internationally acclaimed fantasy artist John Howe's artwork will be showcased for the first time in Finland in a comprehensive solo art exhibition. Especially known for his artwork portraying J.R.R. Tolkien's fantasy worlds, Howe's art exhibition will be open at Tampere Hall from July 6th to August 18th, 2024. The exhibition will feature over 250 original artworks spanning the artist's extensive career. Tickets for the exhibition are now on sale.

J.R.R. Tolkienin maailma tulee Tampere-taloon – fantasiataiteilija John Howen taidetta ensimmäistä kertaa Suomessa9.4.2024 09:51:18 EEST | Tiedote

Fantasiataiteen pioneerin, John Howen ensimmäinen taidenäyttely Suomessa nähdään Tampere-talossa 6.7.–18.8.2024. Howe on noussut kansainväliseen suosioon Tolkienin klassikkoteosten kuvittajana sekä teoksiin pohjautuvien elokuvien visuaalisuuden rakentajana yhdessä Peter Jacksonin kanssa. Howe tunnetaan lisäksi suurena Suomen ja Kalevalan ystävänä. Näyttelyssä nähdään yli 250 alkuperäistaideteosta taiteilijan mittavan elämäntyön varrelta. Näyttelyn liput ovat nyt myynnissä.

Santtu-Matias Rouvali ja Lontoon Philharmonia-orkesteri tekevät kaivatun paluun Tampereelle lokakuussa8.4.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Lontoon Philharmonia-orkesteri ja ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali konsertoivat Tampere-talossa keskiviikkona 16.10.2024. Orkesterin solistina loistaa maailman konserttilavoilta tuttu viulisti Nemanja Radulović. Ohjelma sisältää Hatšaturjanin viulukonserton ja Sibeliuksen kolmannen sinfonian. Viimeksi orkesteri esiintyi Tampereella loppuunmyydylle Ison salin yleisölle toukokuussa 2022. Liput ovat nyt myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye