Akava ry

Akavan kokonaisjäsenmäärä kasvoi vuonna 2023

Jaa

Akavan liittojen jäsenmäärä oli 623 299 vuoden 2024 alussa, missä oli kasvua edellisvuodesta reilut 7 000 jäsentä. Maksavien jäsenten määrä oli 437 176. Opiskelijajäsenten määrä oli 127 308 eli Akavan liitoissa oli vuoden 2024 alussa kuusituhatta opiskelijajäsentä enemmän kuin vuonna 2023.  

– Jäsenmäärämme kasvu oli vahvaa vuonna 2023. Liitoissamme on 623 000 jäsentä. Erityisesti liittojemme opiskelijajäsenten määrän kasvusta olemme tyytyväisiä, sillä olemme panostaneet erityisesti opiskelijoiden ja nuorten kysymyksiin. Teemme aktiivista yhteistyötä Akavan opiskelijoiden ja liittojemme kanssa, jotta pystymme tukemaan opiskelijoita ja vastavalmistuneita sekä tuomaan heidän näkemyksiään ja huoliaan esille. Tavoitteenamme on, että heillä on hyvät edellytykset opiskeluun ja työelämään siirtymiseen sekä kestävään työelämään, toteaa Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

– Liittomme ovat tehneet vaikuttavaa työtä. Palveluillemme ja työelämän tukiverkoille on tarvetta ja kysyntää, Löfgren jatkaa.  

– Vuonna 2023 liittojemme jäsenmääräkehitys oli myönteistä, mutta maksavien jäsenten määrä laski noin 2 500:lla, mikä oli poikkeuksellista. Tämä muutos kuitenkin selittyy selkeällä syyllä: kahdessa liitossa luovuttiin osittain opiskelijajäsenmaksusta, jolloin maksavien jäsenten määrä laski niissä. Tämä muutos yhtenäistää opiskelijajäsenyyden käytäntöjä Akava-yhteisössä. Ilman tätä muutosta maksavien jäsenten määrä olisi kasvanut 1 730:llä, kertoo kehityspäällikkö Jaana Ignatius.

Valtaosa akavalaisista on työssä yksityissektorilla

Akavan liittojen jäsenistä yksityinen sektori työllistää 55,5 prosenttia, kunnat 21,4 prosenttia, valtio 9,3 prosenttia ja hyvinvointialueet 9,1 prosenttia. Ammatinharjoittajia on akavalaisista 3,3 prosenttia, seurakunnan palveluksessa on 1,0 prosenttia ja 0,3 prosenttia muiden työnantajien työllistämiä.

Akavan hallitus vahvisti jäsenmäärät kokouksessaan 27. helmikuuta. Jäsenmäärätiedot ovat käytettävissä osoitteessa akava.fi/jasenmaarat

Lue Maria Löfgrenin blogi https://akava.fi/blogit/sanoista-tekoihin-hyva-kestava-ja-tasapainoinen-tyoelama-nuorille/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maria Löfgren, Akavan puheenjohtaja, puh. 040 568 2798
Jaana Ignatius, kehityspäällikkö, puh. 040 700 2225

Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia11.4.2024 16:34:25 EEST | Tiedote

Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK jättivät eriävän mielipiteen työuran aikaista jatkuvaa oppimista kehittävän työryhmän loppuraporttiin, joka julkaistiin tänään 11. huhtikuuta. Järjestöt eivät kannata opintotukeen tai lainaan perustuvaa mallia aikuiskoulutustuen tilalle. Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen ja mahdollisten uusien etuusmallien käyttöönoton väliin on muodostumassa katkos, joka vaarantaa osaavan työvoiman saatavuuden monilla yhteiskunnan kriittisillä aloilla. Järjestöjen tekemiä esityksiä ei ole hyväksytty työryhmän ehdotuksiksi.

Akava: Luottamus talouteen ja työmarkkinoihin pitää palauttaa kehysriiheen mennessä9.4.2024 12:53:05 EEST | Tiedote

Akava korostaa, että maan hallituksen pitää nopeasti pyrkiä purkamaan työmarkkinoiden kriisi ja palauttamaan luottamus, jotta työmarkkinoiden kriisi ei heikennä kasvun edellytyksiä. Tämä edellyttää tietenkin myös työmarkkinaosapuolilta vastaantuloa. Uudet sopeutustoimet voivat kärjistää työmarkkinatilannetta uudelleen. Työeläkkeiden kolmikantaista valmistelua pitää jatkaa kuten hallitusohjelmaan on kirjattu, Akava huomauttaa.

Akava: Työkyky ja työssä jaksaminen on miljardiluokan yhteiskunnallinen kysymys8.4.2024 08:00:04 EEST | Tiedote

Akava vaatii, että maan hallitus panostaa vaikuttaviin toimiin, joilla tuetaan ja ylläpidetään pitkäjänteisesti työikäisten työkykyä. Hallitusohjelmassa on tavoite vähentää puolella työpahoinvoinnin ja -uupumuksen aiheuttamat sairauspoissaolot viiden vuoden aikana, mikä on Akavallekin tärkeä tavoite. Toimet tavoitteen saavuttamiseksi ovat kuitenkin jääneet puuttumaan, ja työkyvyn tukemisen sijaan hallitus pyrkii suitsimaan sairauspoissaoloja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye