Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Suunnitelma tarkentui: Malmille tilat 300 vainajan säilyttämiseen

Jaa

Malmin hautausmaan läheisyyteen on tarkoitus valmistua keskitetyt vainajatilat kesällä 2026. Suunnitelmaa on tarkennettu muun muassa Helsingin lisääntyvän vainajatilatarpeen vuoksi. Rakennuksen sisälle tulee alun perin suunnitellun kolmen vainajansäilytystornin sijaan viisi tornia, joihin mahtuu yhteensä noin 300 vainajaa. Rakennuksen ulkoisiin mittoihin muutokset vaikuttavat vain vähän.

Havainnekuva vainajatilarakennuksesta.
Malmin keskitettyjen vainajatilojen vainajansäilytyspaikkojen määrää lisättiin tarkennetussa suunnitelmassa. Havainnekuva. Verstas Arkkitehdit Oy

Malmin kalmistotielle nousevaa uudisrakennusta käytetään hautaamista tai tuhkaamista odottavien vainajien lyhytaikaiseen säilyttämiseen. Tiloihin keskitetään vainajien säilytys Helsingin sairaaloista ja hoivakodeista.

Vainajatilojen rakentamisen oli tarkoitus käynnistyä jo alkuvuodesta, mutta suunnitelman hiominen on vaikuttanut aikatauluun. Myös hankkeen enimmäishinta on noussut tilaratkaisujen tarkentamisen myötä noin 12,9 miljoonaan euroon lokakuun 2023 kustannustasossa. Enimmäishinnan nousu on indeksikorjatusta enimmäishinnasta tarkalleen 2 990 144 euroa arvonlisäverottomana, kun alun perin hinnaksi arvioitiin 10,5 miljoonaa euroa. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee kokonaishinnan korotusta kokouksessaan 4. maaliskuuta, minkä jälkeen asia etenee päätettäväksi kaupunginvaltuustoon. Mikäli kokonaishinnan korotus hyväksytään suunnitellussa aikataulussa, rakentamaan päästään toukokuussa.

Vainajatiloissa vainajat säilytetään automaatiohisseillä varustelluissa viilennetyissä torneissa. Tarkennetuissa suunnitelmissa vainajapaikkoja lisättiin reilusti ja tilojen teknisiä ratkaisuja muutettiin. Suunnitelmiin sisältyy nyt myös aiempaa laajempi jäädytysjärjestelmä, jotta lämpötila torneissa pysyy tasaisena. Vainajat sijoitetaan viiteen vainajansäilytystorniin sekä muutamaan erilliskylmiöön.

Rakennus helpottaa Helsingin säilytystilapulaa

Helsingissä on pulaa vainajien säilytystiloista. Seuraavan 10 vuoden aikana käytöstä poistuu noin 120 vainajapaikkaa muun muassa seniorikeskusten yhteydestä. Haasteita aiheuttavat myös kasvava väestömäärä, väestön ikääntyminen ja vainajien aiempaa pidemmät säilytysajat. Monissa nykyisissä tiloissa ei myöskään ole mahdollista hyvästellä tai valmistella vainajaa viimeiselle matkalleen.

Säilytyspaikkojen lisäksi uudisrakennukseen tulee vainajien hyvästelyyn tarkoitettuja tiloja, joissa on huomioitu erilaisista kulttuuritaustoista tulevien helsinkiläisten tarpeet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

projektinjohtaja
Kirsi Virtanen
kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki
puh. 09 310 20036
kirsi.m.virtanen2@hel.fi

Kuvat

Havainnekuva vainajatilarakennuksesta.
Malmin keskitettyjen vainajatilojen vainajansäilytyspaikkojen määrää lisättiin tarkennetussa suunnitelmassa. Havainnekuva.
Lataa

Linkit

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611

http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye