ELY-keskukset

Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma tukee Saaristomeren tilan parantamista – investointien rahoituskriteerit uudistuivat

Jaa

Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma on uudistanut rahoituskriteerejään ja painottaa nyt sellaisia investointeja, jotka edistävät ravinnekierrätystä Saaristomeren alueella tai jotka ovat monistettavissa sinne. Tämä tukee Orpon hallituksen Saaristomeriohjelman tavoitteita.

Lähikuva merestä, etualalla lumista jäätä.
Kuva: Adobe Stock.

”Ravinteiden kierrätys on avain Saaristomereen päätyvän ravinnekuormituksen vähentämiseksi. Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma on tärkeä väline tässä työssä. Kotimaiset kierrätysravinteet parantavat myös huoltovarmuutta, sillä ne vähentävät riippuvuutta tuontilannoitteista. Lisäksi syntyy uutta liiketoimintaa”, toteaa erityisasiantuntija Sanna Tikander maa- ja metsätalousministeriöstä.

Kokeiluohjelma rahoittaa sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeita (TKI) että tuotannon käynnistämiseen liittyviä investointeja. Uusi Saaristomeri-painotus huomioidaan ainoastaan investointihakemusten arvioinnissa. Investointituki on tarkoitettu pk-yrityksille, jotka aikovat käynnistää pitkälle jalostettujen lannoitevalmisteiden tuotannon lannasta tai biokaasulaitoksen rejekteistä. Tukea voi saada kone-, laite- ja rakennusinvestointeihin.

Valtakunnallinen rahoitus on ollut aiemminkin haettavissa Saaristomeriohjelmaa tukeviin toimiin, mutta nyt Saaristomeriohjelma on omana valintaperusteenaan investoinneissa. Kokeiluohjelmaa hallinnoi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, joka arvioi tukihakemukset pisteyttämällä. Rahoitusvalinnassa muun muassa arvioidaan, miten investointi vauhdittaa biokaasu-, lannankäsittely-, ravinnekierrätys- ja hiilensidonta-alan kehitystä yleisesti ja samalla hyödyttää Saaristomeren valuma-alueen ravinteiden kierrätystä.

Tuotannon käynnistämiseen liittyviin investointeihin on käytettävissä vuotuinen 600 tuhannen euron määräraha vuosille 2024–2027. TKI-hankkeisiin on käytettävissä noin 4 miljoonaa euroa vuoden 2025 loppuun asti. Seuraavat hakujaksot päättyvät 30.4. ja 30.9.2024 klo 16.15.

”Kokeiluohjelma tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden kehittää uusia ratkaisuja biomassojen ravinteiden kierrätykseen. Nyt kannattaa hyödyntää rahoitusmahdollisuus. Kannustan ottamaan yhteyttä hankeideoista matalalla kynnyksellä”, asiantuntija Anja Norja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta sanoo.

Viime vuonna kokeiluohjelma myönsi tukea TKI-hankkeisiin 1,2 miljoonaa euroa ja investointeihin 5,2 miljoonaa euroa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sanna Tikander, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö, sanna.tikander@gov.fi, puh: 0295 162 178

Anja Norja, asiantuntija, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus, anja.norja@ely-keskus.fi, puh: 0295 027 587

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Kärrypoluista nykypäivän huoltovarmuuden varmistajiksi14.6.2024 12:00:00 EEST | Tiedote

Sorateiden osuus koko Suomen maantieverkosta on suuri, noin 35 prosenttia, mutta liikennettä niillä on kohtalaisen vähän. Vaikka tyypillisellä soratiellä ajaa alle sata ajoneuvoa päivässä, niillä on kuitenkin oleellinen merkitys tien varren asukkaille, huoltovarmuudelle, elinkeinoelämälle ja kuljetusketjuille. Esimerkiksi maa- ja metsätaloudelle ympärivuotinen liikennöitävyys sorateillä on erittäin tärkeää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye