Hallintovaliokunnan demarit: Rajamenettely on tärkeä uusi työkalu itärajan tilanteen hallintaan

Jaa

Hallintovaliokunnan sosialidemokraattiset jäsenet Eemeli Peltonen, Eveliina Heinäluoma, Saku Nikkanen ja Paula Werning pitävät hallituksen valmistelemaa lakiesitystä rajamenettelystä tervetulleena, vaikka se ei yksin riitä katkaisemaan hybridivaikuttamista Suomen itärajalla.

Hallituksen rajamenettelyn käyttöönottoa koskevan lakiesityksen lausuntokierros päättyi tällä viikolla. Eduskuntaan esitys etenee huhtikuussa. Hallituksen esityksen juuret ulottuvat jo edelliselle vaalikaudelle, jolloin rajamenettelyä valmisteltiin.

- Tavoite ja perusperiaatteet esityksessä vastaavat pitkälti edellisellä vaalikaudella valmisteltua esitystä rajamenettelystä. Siinä perusteettomaksi arvioituja turvapaikkahakemuksia voidaan käsitellä nopeasti heti rajalla tai sen tuntumassa. Tavanomaisesta turvapaikkamenettelystä poiketen hakijoiden on rajamenettelyssä pysyttävä rajalla tai sen läheisyydessä hakemuksen käsittelyn ajan. Tämä vahvistaa yleistä järjestystä ja ennaltaehkäisee kauttakulkua Suomesta muualle Eurooppaan, Peltonen kommentoi esitysluonnosta.

- On muistettava, että rajamenettely tulisi joka tapauksessa pakolliseksi kaikille Euroopan unionin jäsenvaltioille niin sanotun maahanmuuttopaktin toimeenpanon myötä tulevina vuosina. Paktissa jäsenvaltiot sopivat useista asetuksista unionin yhteisen turvapaikkapolitiikan toteuttamiseksi, jossa yhtenäistetään ja tehostetaan rajakäytäntöjä tulijoiden oikeusturvan takaamiseksi sekä turvallisuuden parantamiseksi, huomauttaa Eveliina Heinäluoma.

Heinäluoma muistuttaa myös, että SDP kiirehti hallitusta tuomaan lain rajamenettelyn käyttöönotosta eduskunnalle jo viime vuoden marraskuussa. Tuolloin SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman patisteli hallitusta valmistelemaan lakiesityksen rajamenettelystä eduskunnalle hyväksyttäväksi.

- Merkittävin muutos hallituksen esityksessä on, että rajamenettely olisi käytössä ulkorajoillamme koko ajan. Tämän muutoksen tarkoituksenmukaisuus on syytä käydä huolellisesti läpi saadun lausuntopalautteen pohjalta. Sinänsä on kannatettava pyrkimys, että viranomaisten perusteettomaksi arvioimat turvapaikkahakemukset seulotaan ja saadaan käsiteltyä ripeästi kaikkina aikoina, toteaa Saku Nikkanen.

Hallintovaliokunnan demarijäsenet muistuttavat, että rajamenettelyn tarpeellisuudesta huolimatta se ei yksin ratkaise vaikeaa tilannetta Suomen itärajalla. Esimerkiksi nykytilanteessa vain pieni osa itärajan ylittäneistä olisi ohjautunut rajamenettelyyn.

- Hallituksen esitys on pääperiaatteiltaan kannatettava, vaikka joidenkin yksityiskohtien hiomista on syytä vielä jatkaa saadun lausuntopalautteen perusteella. Lisää ratkaisuja itärajan tilanteeseen tarvitaan, kun kevät etenee ja lumet sulavat maastorajalla. Kaikki kivet on syytä kääntää, jotta olemme mahdollisimman valmistautuneita Venäjän törkeän hybridivaikuttamisen jatkumiseen, Werning sanoo.

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Oppositionen lämnade in en gemensam interpellation angående nedkörningar av sjukhusens verksamhet11.4.2024 10:17:43 EEST | Tiedote

SDP, Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Rörelse Nu frågar i sin gemensamma interpellation om centralsjukhusens framtid och hur regeringen ämnar trygga tillgången till och tillgängligheten av de social - och hälsovårdstjänster som garanteras i grundlagen för invånarna i alla välfärdsområden i hela landet. Den första undertecknaren av interpellationen är Kim Berg från SDP. Interpellationen går att läsa i sin helhet i detta pressmeddelande.

Oppositio jätti yhteisen välikysymyksen sairaaloiden alasajosta11.4.2024 10:17:43 EEST | Tiedote

SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Liike Nyt kysyvät yhteisessä välikysymyksessään keskussairaaloiden tulevaisuudesta ja siitä, miten hallitus aikoo turvata perustuslain takaamien sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden kaikkien hyvinvointialueiden asukkaille koko maassa. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on SDP:n Kim Berg. Lue välikysymysteksti tästä tiedotteesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye