Päivitetty Käypä hoito -suositus: Kaikki vieroitushoidot ovat edullisempia kuin tupakoinnin jatkaminen
Nuorten nikotiiniriippuvuus alkaa ja kehittyy usein nikotiinipussien ja sähkösavukkeiden käytöllä. Ehkäisy tulee kohdistaa lapsiin ja nuoriin, todetaan päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Uusista nikotiinituotteista tiedetään vielä melko vähän, mutta nikotiinin haitat ovat hyvin tiedossa. Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on pitkäaikaissairaus, joka vaatii toistuvaa tukea ja seurantaa.
Uusien tupakattomien nikotiinituotteiden avulla käyttäjiksi houkutellaan nuoria alakoululaisia. Kokeilut voivat alkaa nuuskalla, uusilla nikotiinituotteilla tai sähkösavukkeilla. Tästä syystä aloittamisen ehkäisyn tulee käynnistyä jo alakoulun 3.–4. luokalla. Avainasemassa ovat ikäryhmän kattavasti tavoittavat neuvolat sekä koulu-, opiskelu- ja suun terveydenhuolto.
Uusista nikotiinituotteista tiedetään vielä melko vähän, mutta nikotiinin haitat ovat hyvin tiedossa, eikä uusia tuotteita voida pitää vaarattomina. Suositukseen on lisätty tietoa nikotiinin haitallisista vaikutuksista.
Lasten ja nuorten nikotiinipussien käyttöön liittyy myrkytysvaara, sillä nikotiini vaikuttaa voimakkaasti sydän- ja verenkiertojärjestelmään. Sähkösavukenesteissä on nikotiinin lisäksi lukuisia haitallisia aineita. Niiden määrä on pienempi kuin tupakansavussa, mutta sähkösavukkeen käyttö haittaa keuhkojen toimintaa ja edesauttaa esimerkiksi sydän- ja hengityssairauksille altistavien muutosten syntyä.
Suosituksessa painotetaan, että tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy tulee kohdistaa erityisesti 9–18-vuotiaisiin, jolloin kokeilut alkavat ja käyttö vakiintuu. Ehkäisyssä on huomioitava riskitekijät, kuten kavereiden tai vanhempien tupakointi, koulunkäynnin haasteet sekä tuotteiden helppo saatavuus.
Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön tulee terveydenhuollossa puuttua aktiivisemmin, vieroituskeinoja on tarjolla useita
Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on pitkäaikaissairaus, joka vaatii toistuvaa tukea ja seurantaa. Nikotiini aiheuttaa fyysistä riippuvuutta, mutta tupakka- ja nikotiiniriippuvuuteen liittyvät voimakkaasti myös psyykkiset, sosiaaliset ja geneettiset tekijät.
Terveydenhuollon henkilöstön tehtävänä on tunnistaa potilaan tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö ja riippuvuus, kehottaa häntä lopettamaan sekä auttaa vieroituksessa. Lääkärin kannustavat viestit ovat erityisen tärkeitä.
Yhtä ylivertaista vieroituskeinoa ei ole, mutta monet hoidot voivat johtaa päämäärään eli vieroittumiseen. Suosituksessa on arvioitu kattavasti lääkkeitä ja ohjausmenetelmiä sekä uusia vieroituskeinoja, kuten tekstiviesteihin, mobiilisovelluksiin ja nikotiinisähkösavukkeiden käyttöön perustuvia menetelmiä.
”Kaikki vieroitushoidot ovat edullisempia kuin tupakoinnin jatkaminen. Kaikkein kustannustehokkain vieroitushoito on lääkärin lyhyt keskustelu. Terveydenhuollon henkilöstön on otettava asia riittävän usein puheeksi, ja tarjottava potilaalle apua ja tukea vieroitukseen. Keinoja on paljon. Potilaan kanssa yhdessä keskustellen valitaan hänelle sopivin vaihtoehto,” toteaa suositusryhmän puheenjohtaja, yleislääketieteen erikoislääkäri Klas Winell.
Tutustu päivitettyyn Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito -suositukseen »
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Klas Winellyleislääketieteen erikoislääkärisuositusryhmän puheenjohtaja
klas.winell@conmedic.fiJorma Komulainenpäätoimittaja, Käypä hoitoLääkäriseura Duodecim
Puh:050 591 2526jorma.komulainen@duodecim.fiNiina Myllysviestinnän ja markkinoinnin asiantuntijaLääkäriseura Duodecim
Puh:050 412 3076niina.myllys@duodecim.fiSuomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys, joka kehittää lääkärin ammattitaitoa ja käytännön työtä täydennyskoulutuksen, julkaisujen ja tutkimusapurahojen avulla.
Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duodecim
Kulttuuripalkinto HUSin taidetoimikunnalle – taide sairaaloissa tukee potilaiden hyvinvointia ja viestii arvostuksesta8.7.2024 11:00:00 EEST | Tiedote
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim myönsi 10 000 euron arvoisen kulttuuripalkinnon HUSin taidetoimikunnalle. Taidetoimikunta on tehnyt uraauurtavaa työtä edistämällä taiteen merkitystä ja läsnäoloa sairaalaympäristössä.
MEDIAKUTSU Terveyttä taiteesta -tapahtuma Savonlinnassa 8.7. hurmaa tunnelmallaan2.7.2024 12:45:00 EEST | Kutsu
Luvassa on terveyttä, tiedettä ja taidetta Oopperajuhlien inspiroivassa miljöössä! Olet lämpimästi tervetullut poikkitieteelliseen kulttuuriseminaariin, jossa asiantuntijat lääketieteestä eri taiteen aloihin tulkitsevat Valossa ilo, ilossa valo -teemaa. Lisäksi Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin kulttuuripalkinto (10 000 euroa) jaetaan tapahtumassa.
Leikkauskoulutuksen ja simulaatio-opetuksen kehittäjä Ewa Hovi: ”yllätyn aina, kuinka paljon itse oppii, kun opettaa muita”6.6.2024 19:00:00 EEST | Tiedote
Duodecimin lääkärikouluttaja -palkinto on myönnetty LT, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Ewa Hoville. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.
Uusi hoitosuositus edistää kehityksellisen koordinaatiohäiriön tunnistamista ja yhtenäistää diagnostiikkaa6.6.2024 07:08:00 EEST | Tiedote
Lapsilla ja nuorilla kehityksellinen koordinaatiohäiriö (Developmental Coordination Disorder, DCD) ilmenee muun muassa vaikeutena oppia uusia motorisia taitoja ja tuottaa sujuvasti karkea- tai hienomotorisia liikkeitä. Häiriö on Suomessa alidiagnosoitu. Uusi Käypä hoito -suositus on laadittu monialaisena yhteistyönä. Se antaa eväitä lasten ja nuorten parissa työskenteleville sekä yhtenäistää diagnostiikkaa.
Käypä hoito -suositukset julkaistaan jälleen myös ruotsin kielellä13.5.2024 07:04:00 EEST | Tiedote
Terveydenhuollon hoitokäytäntöjä ohjaavat Käypä hoito -suositukset ilmestyvät vastaisuudessa kummallakin kotimaisella kielellä. Ruotsinkielisten versioiden eli God Medicinsk Praxis -suositusten julkaisu keskeytyi vuoden 2021 lopussa, kun käännöstyöhön suunnattu rahoitus päättyi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme